For praksislærere i PPU-Y i videregående skole vår

Tidspunkt for praksis

Praksisperioden er på totalt 6 uker og starter mandag 22.01.2024 og slutter fredag 08.03.2024.

Møter i forbindelse med praksis

Uke

Dato

Klokkeslett

Sted

Aktivitet

3

16.01

15:00-17:00

Zoom

Praksisforberedende møte praksis vgs.
Del 1: Informasjon fra Avdeling for lærerutdanning  
Del 2: Informasjon fra faglærere til praksislærere og studenter

Om studentene

Dere får studenter som tar praktisk pedagogisk utdanning for yrkesfag. Noen av studentene tar denne utdanningen som fulltidsstudium på ett år, mens andre tar den samme utdanningen som deltidsstudium over to år. Det som er felles for begge studentgruppene er at dette er siste praksisperiode.

Innhold i praksis

Hva skal studentene gjøre i praksis

Studentene skal starte praksisperioden med å observere deg som praksislærer. Det er viktig at de får noe tid i starten til å observere slik at de blir kjent med klassen og rammene før de prøver seg på egenhånd. Etter at observasjonsdagene er over, skal studentene gradvis overta undervisningen. De skal undervise 8-12 økter pr uke à 45 minutter og i dette timetallet inngår også observasjonen i starten av praksisperioden.. Dersom skolen har 60 minutters økter, tilsvarer dette 6-9 økter à 60 minutter pr uke. I tillegg skal studentene få 3-4 timer veiledning pr uke.

For studenter med praksis på yrkesfag, kan praksisoppfølging av elever i bedrift også inngå i rammen på 8-12 undervisningstimer pr uke, men må ikke overstige 30% av undervisningstimene i praksis.

Hva skal studentene lære i praksis

Innholdet i praksisperioden er styrt av læringsutbyttene for praksis. Som praksislærer er det din oppgave å sørge for at studentene kommer innom de områdene som læringsutbyttene beskriver. Det er også din oppgave å veilede studentene i forhold til læringsutbyttene og gi en anbefalt vurdering av om studenten har nådd læringsutbyttene for praksisperioden.

Her er lenken til emnebeskrivelsen for studenter for tar PPU-Y deltid

Her er lenken til emnebeskrivelsen for studenter som tar PPU-Y heltid

Ansvar som praksislærer

Før praksis

  • Delta på det lokale praksisforberedende møte på den enkelte praksisskole
  • Sette deg godt inn i rammer, retningslinjer og vurderingskriterier for praksisperioden

I praksisperioden

  • Ønske studenten velkommen og la studentene ta del i skolens gjøremål
  • Gjennomgå vurderingskriteriene for praksisperioden ved oppstart av praksis
  • Veilede studentene i tråd med rammene for praksisperioden
  • Vurdere studentene i tråd med vurderingskriteriene for praksis
  • Etterspørre veiledningsbestilling og planleggingsskjema fra studentene før hver undervisningsøkt
  • Samarbeide med faglærer om veiledning og vurdering av studenter. Hvis mulig til stede når faglærer (fra UiA) gjennomfører veiledningssamtaler med studenten
  • I de tilfellene det er tvil om studenten vil få bestått praksis, se Prosedyre for varsel i praksis og ta kontakt med praksisleder
  • Gjennomføre en individuell avsluttende veiledningssamtale som oppsummerer praksisperioden
  • Mot slutten av praksisperioden skriver du en individuell og utfyllende vurderingsrapport og anbefaler sensur til Bestått/Ikke bestått
  • Vurderingsrapporten leveres inn digitalt senest innen en uke etter at praksisperioden er avsluttet. Gå til vurdering

Veiledning av studenter

Studentene skal ha 3-4 timer veiledning pr uke. Veiledningen tar utgangspunkt i studentens veiledningsbestilling eller din observasjon. Det kan være lurt å lage en plan for de viktigste temaene som skal gjennomgås i praksisperioden, slik at du får til en systematisk veiledning med progresjon.

Forslag til temaer for veiledningssamtaler

Praksisoppfølging fra UiA

Studentene får praksisoppfølging fra UiA en gang i løpet av praksisperioden. Faglærer tar kontakt med deg som praksislærer og avtaler når det passer å ha praksisoppfølging.

Studentene sender planleggingsskjemaet til faglærer i god tid før faglærer kommer til skolen. Faglærer observerer undervisningen sammen med deg som praksislærer og dere gjennomfører en felles veiledningssamtale i etterkant. Du og faglærer avtaler hvem som leder denne veiledningssamtalen. Dersom det er behov for en samtale mellom deg og faglærer uten at studenten er til stede, er det fint å gjøre det i forkant eller etterkant av felles veiledning.

Vurdering av studenter

Studentene skal vurderes etter følgende:

Vurdering av studenter skal skje i et samarbeid mellom praksislærer og faglærer ved UiA. Det betyr at du som praksislærer observerer og veileder studenten gjennom hele praksisperioden og mot slutten av praksisperioden skriver du en individuell og utfyllende vurderingsrapport på studentens kompetanse og anbefaler sensur til Bestått/Ikke bestått praksis. Praksisrapporten sendes digitalt til faglærer ved UiA som setter endelig sensur i overensstemmelse med anbefalt sensur. Dersom det er uenighet mellom praksislærer og faglærer om endelig sensur, er det faglærer ved UiA som fastsetter endelig sensur etter forskrift om studier og eksamner ved UiA.  

Vurderingsrapportene vil være tilgjengelige i uke 9.

Brukerveiledning og link for innlevering av vurderingsrapport finner du her

Ved tvil om studenten kan få bestått praksis

Vi har utarbeidet en grundig prosedyre for hvordan du går frem dersom du blir i tvil om en student kan få bestått praksisperioden. Det er viktig at du leser gjennom prosedyren og tar kontakt med praksisleder før du varsler studenten om tvilen din.

Prosedyre for varsel i praksis

Avlønning

Som praksislærer får du betalt inntil 72 timer observert undervisning og inntil 24 timer veiledning. I tillegg får du 2 timer til praksisforberedende møte. All tidsbruk tar utgangspunkt i 45 minutters økter. For omregning til 60 minutters økter, se avsnittet om hva studentene skal gjøre i praksis. Tidsbruken for praksisperioden setter du inn i avtale om veiledningsoppdrag.

Satsene for oppdraget som praksislærer er slik: 

   172,00 kroner pr time

Individuell praksis uten veiledningspedagogikk

   212,00 kroner pr time

Individuell praksis med veiledningspedagogikk

   212,00 kroner pr time

Parpraksis uten veiledningspedagogikk

   252,00 kroner pr time

Parpraksis med veiledningspedagogikk

   252,00 kroner pr time

Gruppepraksis uten veiledningspedagogikk

  292,00 kroner pr time

Gruppepraksis med veiledningspedagogikk

Tilstedeværelse og fravær

Praksislærer kan innvilge fravær deler av en dag uten at studenten må ta igjen dette fraværet (eksempelvis i forbindelse med legebesøk, begravelse og lignende). Alt fravær som går utover en dag skal tas igjen.

Mer om tilstedeværelse og fravær i praksis

Ta kontakt med meg

Bilde av Trond Gøran Smevoll
Koordinator for praksis PPU-Y videregående skole vår
E-post
trond.goran.smevoll@uia.no
Telefon
+47 38 14 27 68
Publisert 12. juni 2024 - Sist endret 12. juni 2024