Varsel om fare for ikke bestått i praksis

Noen ganger oppstår det tvil om studenten imøtekommer de kravene som er satt i læringsutbyttene for praksisperioden. Da er det godt å vite at vi har prosedyrer og rutiner for å ivareta studenten og veien videre.

Dersom det oppstår tvil om studenten får bestått i praksis, kontakter praksislærer praksisadministrasjonen på UiA så fort som mulig for videre oppfølging.

Sammen går vi gjennom prosedyre for varsel i praksis som gjelder alle lærerutdanninger for barnehage og skole.

Ikke gå videre i prosessen før du snakker med praksisadministrasjonen.

Prosedyre for varsel i praksis

  1. Bekymring. Praksislærer er bekymret for om studenten kan nå læringsutbyttene for praksis og informerer sin ledelse.

  2. Observer. Praksislærer avtaler med leder og/eller kolleger om støtte og hjelp til å observere studenten.

  3. Fortsatt bekymret. Praksislærer informerer praksisadministrasjonen ved UiA som går gjennom denne prosedyren sammen med praksislærer og avtaler tidspunkt for varselsmøte.

  4. Muntlig beskjed. Praksislærer gir muntlig beskjed til studenten om at, og når, et skriftlig varsel vil bli gitt med begrunnelse i læringsutbyttene for praksis. Studenten blir også informert om at hen kan ta med seg bisitter til varselsmøtet.

  5. Praksislærer utformer varselet. Varselet skal inneholde disse punktene:

    • Hvilke læringsutbytter det er tvil om at studenten vil nå.
    • Konkret beskrivelse av hva praksislærer observerer og vurderer som bekymrer i forhold til læringsutbyttene.
    • Konkret beskrivelse av hva studenten må endre for å nå læringsutbyttene for praksis.

  6. Informasjon til faglærer. Praksisteamet informerer faglærer om at et skriftlig varsel vil bli gitt med begrunnelse i læringsutbyttene for praksis. Emneansvarlig/faglærer inviteres inn til varselsmøtet.

  7. Varselsmøte. Student, praksislærer, faglærer ved UiA og en fra praksisteamet går gjennom det skriftlige varselet sammen. Hvis faglærer ikke kan møte, møter to fra praksisteamet. Det legges en plan for veien videre.

  8. Forsterket observasjon og veiledning. Faglærer ved UiA kan gjennomføre forsterket observasjon og veiledning av studenten i praksis.

  9. Veiledning. Praksislærer/praksislærerne veileder studenten videre med utgangspunkt i varselet.

  10. Sensurmøte. UiA/LU innkaller til et sensurmøte på slutten av praksisperioden, hvor praksislærer, faglærer ved UiA og en fra UiA/LU deltar. På møtet settes endelig sensur. Ved uenighet om resultatet i praksis, har faglærer avgjørende mandat og skriver en rapport som sendes til praksislæreren, studenten og UiA/LU.

  11. Ved resultat bestått. Vurderes studenten til bestått i praksis, informeres studenten om dette så snart som mulig i etterkant av sensurmøtet.

  12. Ved resultat ikke bestått. Studenten blir informert om vedtaket og konsekvenser og rettigheter som følge av vedtaket. På møtet deltar studenten, praksislærer, faglærer ved UiA og en fra UiA/LU. Studenten informeres om muligheten for å kunne ta med seg en bisitter/støtte.

  13. Oppfølgingssamtale etter vurdering til ikke bestått. UiA/LU inviterer studenten til en oppfølgingssamtale på UiA. På møtet deltar studenten, praksisleder og studieveileder. Det skrives referat fra møtet som studenten mottar i etterkant. Studenten informeres om muligheten til å ha med seg en bisitter/støtte.

Sende inn varsel

  • Velg skjemaet «Varsel om fare for ikke bestått praksis»
  • «Logg inn» og velg ID-porten
  • Velg student og fyll ut åpne felter
  • Du kan mellomlagre ved å trykke på «lagre utkast» underveis
  • For å sende og fullføre varselet trykk «Send»

Send inn varsel om fare for ikke bestått i praksis

Etter innsending

  • Praksislærer mottar en automatisk bekreftelse på e-post om at varselet er levert
  • Praksisleder vil motta en automatisk e-post med melding om varselet
  • Varselet behandles og arkiveres ved Avdeling for lærerutdanning
  • Studenten får varselet tilsendt i sin digitale postkasse etter at praksisleder har ferdigbehandlet varselet

Ved ikke bestått

Studenten har krav på ett nytt praksisforsøk, hjemlet i Forskrift om studier og eksamen ved UiA. Som hovedregel har studenten krav på nytt praksissted / ny praksislærer. Unntak er stort fravær, da kan studenten komme tilbake til samme praksislærer. Hovedhensikten er imidlertid at forsøket skal sikre et uhildet og kvalitativt godt praksisforsøk.

Studenten får skriftlig beskjed fra ansvarlig ved Avdeling for lærerutdanning om rettigheter og plikter i forbindelse med ny praksisperiode og inviteres til samtale med ansvarlig ved Avdeling for lærerutdanning. Det føres referat fra samtalen.

Ved ikke bestått for andre gang

Her følges samme prosedyre som ved første gangs forsøk, både når det gjelder utfylling av varsel og videre oppfølging.

Studenten innkalles i tillegg til samtale med praksislærer, representant for fagmiljø og Avdeling for lærerutdanning. Det føres referat fra samtalen.

Andre kontaktpunkter

Under hele prosessen kan UiA ved praksisadministrasjonen henvise studenten til

  • Samtale med studieveileder
  • Samtale med studieleder
  • SiA Helse
  • Psykiatrisk sykepleier
  • Studentprest

Antall forsøk

Hver praksisperiode kan gjennomføres to ganger.

Styret for lærerutdanningene kan, i særlige tilfeller, etter søknad gi dispensasjon til å gjennomføre en praksisperiode for tredje gang, med mindre en nasjonal rammeplan er til hinder for å gi slik dispensasjon. For mer informasjon: Forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder § 22 Antall eksamensforsøk.

Klage

Det kan påklages formelle feil i forbindelse med vurdering av praksis. Les mer om klagerett og klage på formell feil på eksamen.

Publisert 16. mai 2024 - Sist endret 18. juni 2024