5-årig master

Barnevern

Kristiansand

Barnevernets hovedoppgave er å sørge for at alle barn og unge får en trygg og god oppvekst. Det er både utfordrende og spennende å jobbe i barnevernet, og det krever solid utdanning og erfaring.

Fire smilende studenter sitter rundt et bord og diskuterer.

Fakta om programmet

Studiepoeng:
300
Studiets varighet:
5 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
35

Om studiet

Barnevernfaget er en kompleks og utfordrende profesjon som krever grundig kunnskap og analytiske ferdigheter. Barnevernsarbeidere må daglig håndtere situasjoner som involverer flere fagområder. UiA mener at en integrert 5-årig mastergrad er den beste måten å sikre den nødvendige kompetansen. Barneombudet støtter også denne tilnærmingen.

Som barnevernsarbeider er det viktig å møte mennesker på en empatisk måte, utvise profesjonelt/faglig skjønn i kritiske og komplekse situasjoner, samt kunne iverksette tiltak som er til barnas beste.

Gjennom en femårig masterutdanning får du mulighet til å jobbe med din personlige og faglige vekst gjennom teoretisk kunnskap og praksis.

Hva lærer du?

Studieprogrammet i barnevern er tverrfaglig og består av fem kunnskapsområder som hjelper deg med å utvikle ferdigheter og kunnskap innen barnevern. I dette programmet lærer du om barns levekår og risikofaktorer, og du utvikler ferdigheter i å samarbeide med barn og unge.

Du får innsikt i barnevernets rolle og samfunnsoppdrag, og du får innsikt i barnevernets melding, undersøkelses- og tiltaksarbeid, samt miljøterapeutisk arbeid.

Videre får du kunnskap om juridiske rammer og lovgivning som regulerer barnevernets arbeid.

Innenfor etikk og vitenskapsteori lærer du om etiske utfordringer i barnevernet og hvordan du kan bruke forskning til å forbedre barnevernstjenester.

De fem kunnskapsområdene:

Barnevernfaglig kunnskap: Her lærer du om barns utvikling og behov, samt kunnskap om velferdsstaten.

Juridisk kunnskap: Du lærer om juridiske rammer og lovgivning som regulerer barnevernets arbeid, samt tilgrensende lovverk med særlig vekt på beslutninger til barnets beste.

Profesjonell dannelse: Her utvikler du ferdigheter og kunnskap gjennom praksisperiodene i studiet. Du lærer om hvordan du kan utvikle deg selv som fagperson i denne læringsprosessen.

Psykologi og velferdskunnskap: Du lærer om barns levekår og risikofaktorer, og hvordan du kan samarbeide med barn på en god måte.

Etikk, vitenskapsteori og metode: Du lærer om etiske utfordringer i barnevernet og ulike forskningsmetoder som du kan bruke til å forbedre barnevernstjenester. I forbindelse med masteroppgaven utfører du et selvstendig forskningsarbeid.

Undervisning

Undervisningsspråk: Undervisningsspråket er norsk med unntak av noen emner som vil bli undervist på engelsk.

I studiet benyttes forelesninger, seminarer, gruppearbeid/diskusjoner, systematiske refleksjoner, praksis, veiledning, samt skriftlig arbeid og ferdighetstrening. Arbeidsformene inkluderer digitale plattformer og hjelpemidler. I masteroppgaven skal studentene gjøre et selvstendig forskningsarbeid.

Det forventes at studentene i betydelig grad tar ansvar for egen læring og for sin personlige profesjonelle danning. Det legges opp til seminarer der studentene arbeider med integrering og forståelse av undervisningen og av seg selv som framtidig yrkesutøver.

I løpet av studiet skal studentene delta i mentorgrupper med mentorer fra praksisfeltet og universitetet. Personer med brukererfaring vil også bidra i mentorgruppene. Studentene skal videre motta veiledning fra erfarne barnevernsarbeidere i praksis. I disse gruppene vil du reflektere over fagkunnskap, din profesjonelle utvikling og dine egne verdier og holdninger.

Arbeidsformene vil veksle mellom universitetet og praksisfeltet som læringsarena, og disse er komplementerende læringsarenaer.

Praksis

Praksisfeltet skal være en sentral læringsarena sammen med universitetet, noe som blant annet innebærer praksisperioder i de tre første av de fem studieårene. 

Praksis i barnevern (lenke til ny nettside kommer)

Vår tilnærming legger vekt på å innlemme praksis og teori gjennom hele studieforløpet. Du får mulighet til å delta i ulike former for praksis og/eller ferdighetstrening i løpet av alle fem studieår.

Undervisningen veksler mellom praktisk trening, teoretisk undervisning og kritisk refleksjon, slik at du får en helhetlig læringserfaring.

Utveksling

Studieprogrammet er rettet mot det norske barnevernet, men vil samtidig ivareta internasjonale perspektiver. 

I studiet legges det vekt på å utvikle kunnskap om kultursensitivitet, mangfold, komparative perspektiver på velferdssamfunnet, konsekvenser av globalisering og migrasjon for oppvekst i Norge og det flerkulturelle samfunn. Noen emner vil gå på engelsk, med det formål å tiltrekke oss internasjonale studenter, og mye av pensum/forskningslitteraturen vil være internasjonal. I studiets første og andre semester legges det også til rette for deltakelse i Nattergalen, der studenter kan være mentor for barn med minoritetsbakgrunn.

Det er lagt til rette for utveksling to ganger i løpet av studiet, i 3. semester og i 9. semester. I tillegg er det mulig å ta BV-202 miljøterapeutisk praksis ved TICC i Tanga, Tanzania i 4. semester. Her er det et begrenset antall plasser og dette kan være ulikt fra år til år. Antallet er på mellom 2-4 barnevernstudenter.

I 3. semester inngår grunnlagstenkning og etikk i barnevernet, praktisk samfunnsforskning samt valgemner. Du står fritt til å ta et relevant emne som erstatning for valgemnene som tilbys ved UiA. De to andre emnene – grunnlagstenkning og etikk i barnevernet og praktisk samfunnsforskning kan erstattes med emner som tilbyr et læringsutbytte som samsvarer med emnene vi tilbyr. Samlet sett vil et slikt semester kunne bidra til å styrke den kritiske og etiske bevisstheten til barnevernsarbeideren og bidra til forståelse av hvordan barnevernfaglig arbeid forstås og utøves i andre land.

Utvekslingen på masternivå er lagt til 9. semester og skal rettes mot tema i masteroppgaven. Du står fritt til å ta et relevant emne på 10 studiepoeng som erstatning for valgemnene som tilbys ved UiA, i tillegg til 10 studiepoeng innenfor veiledning. Emner i veiledning finnes i ulike varianter på forskjellige universitet, og det kan bidra til å styrke læringsutbyttet på veilederrollen i ulike kontekster.

Studieprogramleder forhåndsgodkjenner emner ved den aktuelle institusjonen før utvekslingen finner sted.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

Du får mulighet til å delta i mentorgrupper sammen med medstudenter, tidligere brukere av barnevernstjenesten, ansatte i barnevernet og ansatte på universitetet.

Som student på master i barnevern blir du del av en liten studentgruppe som blir godt kjent gjennom sitt femårige løp. Alle studenter blir tilknyttet linjeforeningen Evimeria.

Linjeforeninger er studentforeninger knyttet til et bestemt studieprogram. Linjeforeningen arrangerer både faglige og sosiale aktiviteter, og samler studenter innenfor et fagområde på tvers av årskull. Du kan også være med i en rekke studentaktiviteter uavhengig av studiet ditt.

Se hva du kan engasjere deg i

Jobb- og karrieremuligheter

Det er stort behov for dyktige barnevernsarbeidere i hele landet. Økt kompetanse som også innebærer å ta barn og deres erfaringer og synspunkter på alvor og fatte gode beslutninger og tiltak har vært etterspurt fra flere hold over lang tid.  

Hva kan du bli?

Med mastergrad i barnevern er du en attraktiv arbeidssøker fordi du har brukt fem år på å lære barnevern og utvikle deg selv som fagperson. Utdannelsen er en spesialisering innenfor barnevern og passer til arbeid i både kommunal barneverntjeneste, statlig og privat barnevern med tilhørende institusjoner.

Barnehuset, krisesenter, ungdomsfengsel, avdelinger for psykisk helse, familiekontor og ideelle organisasjoner er også aktuelle arbeidsplasser. I tillegg vil du være aktuell for stillinger innenfor forebyggende barne- og ungdomsarbeid, som miljøterapeut i skole eller ansatt på familiesenter.

Karriereveier for samfunnsvitere

Videre studier

Fullført mastergrad i barnevern kan kvalifisere for opptak på ph.d.-program og utdanningen Barnevernfaglige sakkyndige (etter minst tre års veiledet praksis).

 

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Andre krav i løpet av studiet

Studiet har krav om politiattest. Løpende skikkethetsvurdering av studenten foregår i løpet av hele studiet. 

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): 45,8
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): 50,5

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Bilde av Elisabeth Ose
Studierådgiver
E-post
elisabeth.ose@uia.no
Telefon
+47 38 14 24 19
Studiet leveres av Fakultet for samfunnsvitenskap