Praksis for PPU-studenter 1. semester

Tidspunkt

For at dere skal bli kjent med skolen, lærerne og elevene legges pedagogikkundervisningen torsdag i uke 39 på praksisskolen.

Selve praksisperioden strekker seg fra torsdag i uke 41 til og med onsdag i uke 47. I uke 46 skal dere ha skoleovertakelse, det betyr at dere studenter har ansvaret for det meste av undervisningen den uken.

Møter i forbindelse med praksis

OBS! Nytt tidspunkt!

Informasjonsmøte om praksis blir 24. august 2023 fra kl. 11.15-12.00. Oppdatert informasjon om møtested finner du i kullrommet lektor/PPU profesjonsfag i Canvas.

På dette møtet informeres også om muligheter for praksis i utlandet og praksis i kulturskole (NB: gjelder for vårens praksis).

Praksisskole og praksislærer

Ved studiestart blir alle PPU-studenter og tredjeårsstudentene på lektor fordelt i fem klasser i pedagogikk. Alle studenter i samme klasse skal ha praksis ved samme praksisskole. Hvilken skole dette blir, får du informasjon om ved studiestart. Når du kommer til praksisskolen torsdag i uke 39 får du beskjed om hvilke(n) praksislærer(e) som skal veilede deg under praksisperioden. Dersom du får flere enn en praksislærer i ditt/dine fag, vil en av praksislærerne ha rollen som hovedpraksislærer. Hovedpraksislærer er den som skriver vurderingsrapporten.

Du kan kun ha praksis på en av de fem ungdomsskolene som tilbyr praksis med skoleovertakelse. Alle skolene ligger i Agder og er utvalgte partnerskoler til UiA. Du får tildelt praksissted ved oppstart av studieåret.

Særskilt tilrettelegging av praksis

Mer om tilrettelegging av praksisplassering

Individuell praksis eller praksis i par eller gruppe

Mer om individuell praksis, par- eller gruppepraksis

Sykdom eller annet fravær

Mer om tilstedeværelse og fravær i praksis

Hva du skal gjøre i praksis

Du starter praksisperioden med å observere praksislærer. Du skal undervise 8-12 økter pr. uke à 45 minutter. Dersom skolen har 60 minutters økter, tilsvarer dette 6-9 økter à 60 minutter pr. uke. I tillegg får du tre-fire timer veiledning pr. uke. Det kan være både individuell veiledning og gruppeveiledning, alt etter behov.

Praksisopplæringen skal bestå av de aktiviteter som inngår i en lærers arbeidsplanfestede dag og inkluderer undervisning, forberedelse, vurderingsarbeid, elevsamtaler, foreldresamarbeid, møte- og samarbeidstid, samt tid til faglig utviklingsarbeid. I tillegg inngår veiledning som en sentral del av praksisopplæringen. Det skal legges til rette for at studentene får observere andre lærere og medstudenter og at de får anledning til å reflektere over egen og andres undervisningspraksis og elevers læring.

Du planlegger all undervisning ved hjelp av planleggingsskjema 1 eller 2. Disse finner du i kullrommet i Canvas. Planleggingsskjemaet sendes til praksislærer som gir en tilbakemelding på det du har planlagt (førveiledning). Etter at undervisningen er ferdig, gjennomføres etterveiledning. Etterveiledningen tar utgangspunkt i din praksisbestilling eller praksislærers observasjon.

Skoleovertakelse

I uke 46 er det skoleovertakelse. I denne uken overtar dere det meste av undervisningen på skolen uten at skolens ordinære lærere er til stede. Hensikten med skoleovertakelse er at dere skal bli kjent med mange av de oppgavene som ligger til lærerprofesjonen utover det å undervise. I denne uken vil dere derfor få oppgaver tilsvarende en 100 prosent stilling som lærer.

Mens skolens ordinære lærere er borte, vil det være tre eksterne erfarne lærere som er på skolen. Hovedoppgaven til disse er å observere og veilede dere minimum en gang og være en faglig støtte og ressurs der det er behov. I de timene du ikke observeres, trenger du ikke planlegge undervisningen ved hjelp av planleggingsskjemaene (men det er lov).

Hva skal du lære?

Det du skal lære i praksisperioden er styrt av læringsutbyttene for praksis. Som student er det viktig at du setter deg godt inn i læringsutbyttene slik at du ser hva som er fokusområdene og innholdet du skal vurderes i forhold til.

I emnebeskrivelsen for praksisemnet PRA041 finner du læringsutbyttebeskrivelsene.

Vurdering i praksis

Vurdering av studenter skal skje i et samarbeid mellom praksislærer(e) og faglærer ved UiA. Praksisperioden vurderes til bestått eller ikke bestått. Vurderingsrapporten sendes digitalt til din digitale postkasse innen to uker etter at praksisperioden er ferdig. Dersom du ikke har mottatt vurderingsrapporten etter to uker, tar du kontakt med praksiskoordinator.

Dersom du har to fag i PPU-utdanningen din, mottar du én vurderingsrapport for begge fagene dine, og du må få bestått praksis i begge fag for å bestå hele praksisperioden.

Vurderingsrapporten er ikke beregnet for å brukes som vedlegg i jobbsøknad. Vi anbefaler at du eventuelt avklarer med praksislærer om hun/han kan stille som referanse for deg.

Utfordringer i praksisperioden

Mer om utfordringer i praksisperioden

Prosedyre for varsel og ikke bestått praksis

Mer om prosedyre for varsel og ikke bestått

Praksisoppfølging fra UiA

Du får praksisoppfølging fra pedagogikklærer én gang i løpet av praksisperioden.

Plasstillitsvalgt

Mer om plasstillitsvalgt i praksis

Evaluering av praksis

Mer om evaluering av praksis

Kombinasjon praksis og vikarjobb i skolen

Mer om kombinasjon av praksis og vikarjobb i skolen

Reiseutgifter til praksissted

Studenter skal normalt dekke reiseutgifter til praksissted selv.

I særskilte tilfeller der studenten dokumenterer at bruk av offentlig transport ikke er mulig, for eksempel på grunn av helsetilstand eller mangelfull bussforbindelse til praksissted, kan bruk av bil dekkes etter kilometersats i henhold til folketrygdens sats.

Mer om dekning av utgifter

Kontakt meg

Bilde av Viktoriia Romashchenko
Praksiskoordinator for PPU 1. semester
E-post
viktoriia.romashchenko@uia.no
Telefon
+47 38 14 12 81
Publisert 12. juni 2024 - Sist endret 12. juni 2024