Praksis lektorstudenter 1. studieår

Tidspunkt

Praksisperioden er på totalt fire uker, med to uker praksis på høsten og to uker praksis på våren.

Høstens praksisperiode er i ukene 43-44 og vårens praksisperiode er i ukene 11-12.

Møter i forbindelse med praksis

Det blir informasjonsmøte om praksis 23. august 2023 kl. 15.15–16.00. Sted publiseres i Canvas i kullrom lektor for kullet ditt i forkant av møtet.

Det blir digitalt praksisforberedende møte 18. oktober 2023 kl. 15.15–16.00. Lenke publiseres i Canvas i kullrom lektor for kullet ditt i forkant av møtet.

Lokalt praksisforberedende møte på din praksisskole – onsdag i uke 10 (eller etter avtale med skolen), fysisk. Skolen sender invitasjon.

Praksisskole og praksislærer

Som student på lektorutdanningen i første studieår, får du ønske praksissted i prioritert rekkefølge blant et utvalg av våre partnerskoler. Fordeling av praksissted foregår på en digital plattform, kalt Arbeidslivsportalen. Prinsippet for fordeling av praksissted er et lotteri hvor portalen tildeler praksissted blant dine praksisønsker. Kort beskrivelse om hvordan du gjør det får du tilsendt på e-post. Portalen åpner for å legge inn praksisønsker rundt 10. september. Nøyaktig dato publiseres i Canvas.

Oversikt over praksisplassering legges ut i Canvas – Lektor 8-13, kull 2023 – under modul «Praksis» ca. i uke 38. Du får e-post fra praksisskolens koordinator med informasjon om praksislærer og når og hvor du møter første dag i praksis. Du trenger derfor ikke å ta kontakt med praksislærer før selve praksisperioden starter.

Du vil ha praksis i ditt førsteårsfag, men det vil legges til rette for å observere praksislærere som underviser i andre fag. Hensikten med dette er å gi deg et godt grunnlag for valg av fag i andre studieår.

Dersom du får flere enn en praksislærer, vil en av praksislærerne ha rollen som hovedpraksislærer. Hovedpraksislærer skal skrive og levere inn vurderingsrapport for din praksisperiode.

Særskilt tilrettelegging av praksis

Mer om tilrettelegging av praksisplassering

Individuell praksis eller praksis i par eller gruppe

Mer om individuell praksis, par- eller gruppepraksis

Sykdom eller annet fravær

Mer om tilstedeværelse og fravær i praksis

Innholdet i praksisperioden

Du skal ha praksis i det faget du tar årsenhet i. Skolen legger til rette for at du kan være til stede i klasserommet 8-12 timer pr. uke. I tillegg får du også ca. fem timer veiledning pr. uke. I løpet av første uke i praksis skal hovedaktiviteten være observasjon. Du skal gjennomføre to systematiske observasjoner ved hjelp av frie feltnotater og overføre disse i et struktureringsskjema som du finner i kullrommet for kullet ditt i Canvas. Observasjonsnotatene danner utgangspunkt for veiledningssamtalene første uke. I løpet av første uka skal du også ha skyggepraksis hvor du følger din praksislærer i alle aktivitetene læreren er involvert i.

I løpet av de to ukene på høsten skal dere som gruppe undervise minimum fire ganger à 45 minutter. Dersom dere ønsker mer undervisning enn fire ganger og praksislærer åpner opp for det, må dere gjerne undervise mer. Etter at høstens praksis er ferdig, skal dere levere et refleksjonsnotat i Canvas. Fristen for å levere refleksjonsnotatet er innen utgangen av mandag etter høstpraksis.

I løpet av de to ukene på våren har dere ikke obligatoriske observasjonsoppgaver, men dere skal undervise minimum seks ganger à 45 minutter. Dersom dere ønsker mer undervisning enn seks ganger og praksislærer åpner opp for det, må dere gjerne undervise mer.

Dere planlegger all undervisning ved hjelp av planleggingsskjema 1. Dette finner du i kullrommet for kullet ditt i Canvas. Planleggingsskjemaet sendes til praksislærer som gir en tilbakemelding på det du har planlagt (førveiledning). Etter at undervisningen er ferdig, gjennomføres etterveiledning. Etterveiledningen tar utgangspunkt i din/deres praksisbestilling eller praksislærers observasjon.

Aktiviteter i praksis

Høst

Til stede i klasserommet 8-12 timer pr. uke

Vår

Til stede i klasserommet 8-12 timer pr. uke

Systematisk observasjon med frie feltnotater

To (minimum) totalt for begge ukene

 

Undervisning i gruppe

4*45 minutter (minimum) totalt for begge ukene

6*45 minutter (minimum) totalt for begge ukene

Hjelpelærer

Ja

Ja

Overføring av feltnotater til struktureringsskjema

Ja

Nei

Planlegging av undervisning / lese seg opp faglig

Ja

Ja

Veiledning med praksislærer

Fem timer pr. uke

Fem timer pr. uke

Besøk av faglærer fra UiA

Ja. Førveiledning, observasjon og etterveiledning

Ja. Førveiledning, observasjon og etterveiledning

Møter/kurs i regi av skolens ledelse

Ja

Ja

Arbeid med refleksjonsnotat

Ja

Nei

Følge lærere i annet fag enn eget fag

Ja

Ja

Hva skal du lære?

Det du skal lære i praksisperioden er styrt av læringsutbyttene for praksis. Som student er det viktig at du setter deg godt inn i læringsutbyttene slik at du ser hva som er fokusområdene og innholdet du skal vurderes i forhold til.

I emnebeskrivelsen for praksisemnet PRA044 finner du læringsutbyttebeskrivelsene.

Vurdering i praksis

Vurdering av studenter skal skje i et samarbeid mellom praksislærer og faglærer ved UiA.

Høstens praksisperiode vurderes til godkjent / ikke godkjent. For å få godkjent høstens praksis må du ha oppfylt kriteriene om 100 prosent tilstedeværelse, levert to struktureringsskjema til praksislærer og levert refleksjonsnotat til faglærer i kullrommet i Canvas innen tidsfristen.

Vårens praksisperiode vurderes til bestått / ikke bestått på bakgrunn av læringsutbyttene for praksisemnet og tilstedeværelse. Vurderingsrapporten sendes digitalt til din digitale postkasse innen to uker etter at praksisperioden er ferdig. Dersom du ikke har fått vurderingsrapporten innen to uker, tar du kontakt med praksiskoordinator ved Avdeling for lærerutdanning.

Utfordringer i praksisperioden

Mer om utfordringer i praksisperioden

Prosedyre for varsel og ikke bestått praksis

Mer om prosedyre for varsel og ikke bestått

Praksisoppfølging fra UiA

Du får praksisoppfølging fra lærer i fagdidaktikk én gang på høsten og én gang på våren i løpet av praksisperioden.

Plasstillitsvalgt

Mer om plasstillitsvalgt i praksis

Evaluering av praksis

Mer om evaluering av praksis

Kombinasjon praksis og vikarjobb i skolen

Mer om kombinasjon av praksis og vikarjobb i skolen

Reiseutgifter til praksissted

Studenter skal normalt dekke reiseutgifter til praksissted selv.

I særskilte tilfeller der studenten dokumenterer at bruk av offentlig transport ikke er mulig, for eksempel på grunn av helsetilstand eller mangelfull bussforbindelse til praksissted, kan bruk av bil dekkes etter kilometersats i henhold til folketrygdens sats.

Mer om dekning av utgifter

Bytte av praksisplass

Mer om bytte av tildelt praksisplass

Kontakt meg

Bilde av Viktoriia Romashchenko
Praksiskoordinator 1. studieår
E-post
viktoriia.romashchenko@uia.no
Telefon
+47 38 14 12 81
Publisert 12. juni 2024 - Sist endret 12. juni 2024