Bachelor

Sosialt arbeid - sosionom

Kristiansand

Studiet for deg som ønsker å være med å forebygge og redusere sosiale problemer hos enkeltpersoner, familier, grupper og i samfunnet generelt.

Tre studenter sitter ved et bord, foran en murvegg, og diskuterer innholdet i en lærebok.

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering:
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
75

Om studiet

Er du interessert i å arbeide med mennesker og opptatt av samfunnsproblemer og sosiale problemstillinger? Da er studiet i sosialt arbeid noe for deg. Etter fullført treårig bachelorutdanning blir du tildelt tittelen sosionom, og du vil kunne jobbe med ulike aldersgrupper og miljøer som trenger støtte i utfordrende situasjoner.

Bachelorprogrammet er mangfoldig og gir deg en allsidig kompetanse som er relevant for ulike arbeidsområder. Under studiet vil du ha kontakt med brukerorganisasjoner for å få innsikt i brukernes perspektiv. Gjennom praksisperioder og valg av tema for bacheloroppgaven, får du også muligheten til å fordype deg i spesifikke områder innen sosialt arbeid. Det kan for eksempel være arbeid med barn og unge, barnevern, rusomsorg, kriminalomsorg, psykisk helse eller arbeidsinkludering.

Hva lærer du?

I dette studiet lærer du om grunnlag for, utvikling og betydning av sosialt arbeid. Du lærer om velferdsstatens oppbygging  og velferdspolitiske mål og om samfunnsforhold generelt.

Gjennom studiet vil du få mulighet til å utvikle kommunikasjons- og relasjonsferdigheter, etisk bevissthet og evne til kritisk refleksjon. Du vil lære ulike arbeidsmåter i sosialt arbeid på individ-, gruppe- og samfunnsnivå. Du lærer hvordan omsorgssvikt og strukturer i samfunnet har betydning for levekår, deltakelse og sosial ulikhet.

Studiet gir også kunnskap om aktuelle lover, menneskerettigheter og sentrale konvensjoner. Arbeidsformer som fremmer menneskers utvikling, mestring, ressurser og medvirkning i ulike livsfaser, er vektlagt.

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk.

Praksis

Som student på bachelorprogrammet i sosialt arbeid skal man ha praksis hvert studieår.

Praksis i sosialt arbeid (lenke kommer)

Utveksling

I tredje semester kan du dra på utveksling og ta obligatoriske emner ved et av universitetene vi samarbeider med, for eksempel ved University of Nebraska, Omaha (USA), University of California, Berkeley (USA) eller Queensland University of Technology (Australia).

I femte semester er det mulig å gjennomføre praksis i andre land. Vi har tett samarbeid med TICC Tanga International Competence Centre i Tanzania. Det er også mulig å utveksle til Universidad Viña del Mar (UVM) i Chile, forutsatt at studentene behersker spansk. Det er en spennende mulighet til å utøve sosialt arbeid i en annen kontekst og få innblikk i andre samfunn og kulturer.

I forbindelse med praksis og utveksling kan det påløpe merutgifter til reise og opphold, se egne retningslinjer. 

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

Du blir del av et aktivt studiemiljø med et godt sosialt samhold.

Alle studenter på programmet blir tilknyttet linjeforeningen Prosperitas. Linjeforeninger er studentforeninger for et eller flere studieprogram, og samler studenter innenfor et fagområde på tvers av årskull. Linjeforeningen arrangerer både faglige og sosiale aktiviteter, og du kan bidra i arbeidet ved å påta deg verv. Du kan også være med i en rekke andre studentaktiviteter uavhengig av studiet ditt.

Se hva du kan engasjere deg i

Jobb- og karrieremuligheter

Sosionomer arbeider innenfor et vidt spekter av arbeidsfelt. En stor andel arbeider i kommunal helse-, sosial- og barneverntjeneste og i NAV. Sosionomer arbeider også i spesialisthelsetjenesten innenfor psykisk helse, i rusfeltet og innenfor somatisk helsetjeneste.

Hva kan du bli?

Kriminalomsorg, grunnskole, statlig barne-, ungdoms- og familieforvaltning, frivillige organisasjoner, private bedrifter og utdannings- og forskningsinstitusjoner er også aktuelle arbeidsplasser for sosionomer. 

Sosialarbeidere jobber både som saksbehandlere og som miljøterapeuter i turnustjeneste ved ulike institusjoner og boliger.

Karriereveier for samfunnsvitere

Videre studier

Bachelorstudiet kvalifiserer for videre studier på masternivå – både i Norge og i utlandet. Opptakskravene ved det enkelte masterstudium, i tillegg til karakterene, bestemmer hva du kan studere videre. Vær oppmerksom på at endringer i opptakskrav kan forekomme.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

 

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april (korriger evt link og dato)

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Andre krav i løpet av studiet

Studiet har skikkethetsvurdering og krav om politiattest. 

Sikkerhetsvurdering (lenke kommer)

Politiattest (lenke kommer)

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): 47,7
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): 51,8

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Bilde av May Lis Furenes
Praksiskoordinator og studierådgiver
E-post
may.lis.furenes@uia.no
Telefon
+47 38 14 27 06
Studiet leveres av Fakultet for samfunnsvitenskap