Videreutdanning

Psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid

Grimstad

Dette studiet bør du velge dersom du er interessert i fagområdet psykisk helse og fagområdet rus og avhengighet både hver for seg og i sammenheng.

god psykisk helse er viktig å ivareta

Fakta om programmet

Studiepoeng:
60
Studiets varighet:
2 år
Organisering
Deltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
30

Om studiet

Psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid er en tverrfaglig videreutdanning og skal kvalifisere til forebyggende, behandlende og rehabiliterende arbeid innenfor kommunale helse-, sosial- og velferdstjenester, psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB).

Studiet har fokus på tilnærminger til enkeltmennesker og deres familie og nettverk, som ser betydningen av deres livssituasjoner, språklige og kulturelle bakgrunn, opplevelser og ressurser. Utdanningen gir deg kompetanse i å forstå hvordan individuelle psykiske helse-, rusmiddel- og avhengighetsproblemer inngår i en samfunnsmessig kontekst og vektlegger økt livskvalitet og bedring gjennom arbeid på individ-, gruppe- og samfunnsnivå.

Hva lærer du?

Utdanningen gir deg kompetanse i kommunikasjon og samhandling med mennesker med psykiske helse-, rusmiddel- og/eller avhengighetsproblemer. Du skal lære å legge til rette for relasjoner som fremmer hjelp og støtte, samt være en viktig bidragsyter, koordinator og leder for samarbeidende og tverrfaglige tjenester. Etter endt utdanning skal kandidaten kunne bidra til tjenesteutvikling, planarbeid og kvalitetsforbedrende arbeidsprosesser.

Undervisning

Det er forskjellige arbeidsformer i programmet, blant annet forelesninger, seminarer, gruppearbeid, veiledninger, prosjektarbeid, øvelser, selvstudier og praksis. Det forventes et samlet arbeidsomfang på ca. 405 timer per semester, som tilsvarer halvparten av et fulltidsstudium.

Forelesninger og seminarer gjennomføres som tre til fire samlinger hvert semester, men det må påregnes selvstendig arbeid mellom samlingene. Samlingene gjennomføres hovedsakelig på Campus Grimstad. Hver av samlingene har en varighet på tre til fem dager. Undervisningen foregår på dagtid. Siden studiet er et deltidsstudium, vil mange være i arbeid. Vi gjør derfor oppmerksom på at der det er aktuelt, må du ta deg fri for å delta på undervisningen.  

Undervisningsspråk: Norsk

Praksis

I spesialiseringen psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid er det en praksisperiode på 180 timer som gjennomføres i 4. semester.

I praksis får studenten relevant erfaring gjennom praksisnært arbeid med aktuelle målgrupper og problemstillinger innen psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid.

Studiemiljø

Vårt studiemiljø er kjent for å være inkluderende og støttende, med et sterkt fokus på studentenes faglige og personlige vekst. Vi tilbyr et miljø hvor studentene kan utforske sine interesser og lidenskaper, og utvikle seg til å bli ledere innen sitt felt.

Jobb- og karrieremuligheter

Studiet skal kvalifisere deg for stillinger i offentlige, private og frivillige organisasjoner som fordrer kompetanse i psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid. Mulighetene i arbeidsmarkedet er avhengig av tidligere utdanning og erfaring.

Hva kan du bli?

Du finner fagpersoner med videreutdanning i psykisk helse-, rus og avhengighetsarbeid ved kommunale tjenester for psykisk helse og rus, kommunale dagsentre, boveiledertjenester, NAV, psykiatriske avdelinger, avdelinger for rus- og avhengighetsbehandling, distriktspsykiatriske sentre, rustjenester og tjenester for barn og ungdom.

Videre studier

Videreutdanningen kan innpasses i masterprogrammet i psykososial helse med 60 studiepoeng.

Søknad og opptak

Søk Lokalt opptak innen 15. april

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

For å bli vurdert for opptak kreves det: 

  • Fullført 3-årig bachelorutdanning eller tilsvarende som gir yrkestittel sosionom, vernepleier, barnevernspedagog, sykepleier, fysioterapeut eller ergoterapeut. I tillegg kreves det ett års relevant yrkeserfaring
  • Søkere med annen høgskole- eller universitetsutdanning på minimum tilsvarende utdanningsnivå kan søke opptak, og bli vurdert individuelt. I tillegg kreves det ett års relevant yrkeserfaring

Andre krav i løpet av studiet

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass. Ved forrige opptak var poenggrense for dette studiet:

3,10

Les mer om poengberegning og poenggrenser i Lokalt opptak 

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Studiet leveres av Fakultet for helse- og idrettsvitenskap