Menn i Agder tar sjeldnere ut pappaperm enn i resten av landet

I 2022 tok omtrent halvparten av fedre i Agder ut pappaperm. Det kommer frem i den nye likestillingsmonitoren til Senter for likestilling ved Universitetet i Agder.

Bildet viser Nina Jentoft.

Seniorforsker Nina Jentoft i NORCE gikk igjennom forskningsresultatene på et arrangement hos Næringsforeningen i Kristiansand.

Av Magnus Nødland Skogedal
Publisert 22. mai 2024 - Sist endret 28. mai 2024

– Det er interessant å se hvordan likestillingsparametre påvirker hverandre. Vi ser for eksempel at deltidsarbeid blant kvinner påvirker hvordan menn benytter seg av pappapermen, sier Rasha Abdallah, rådgiver ved Senter for likestilling ved UiA.

De nye tallene fra likestillingsindikatoren ble presentert den 22. mai, hos Næringsforeningen. Dataene som er gjennomgått er fra 2017 – 2022, fra Statistisk Sentralbyrå. Ett av de nyeste funnene er at 51.7% av fedre i Agder tar ut pappaperm. Nasjonalt er dette tallet 64,7 %.

Målet med kartleggingen er å kunne presentere hvordan det faktisk står til med likestillingen på Agder. Dette gir alle som jobber med likestilling et felles tallgrunnlag å jobbe med. Tidligere har Senter for likestilling presentert dypdykk i kvinners deltidsarbeid og kvinner i ledelse. Denne gangen blir det et dypdykk i pappaperm.

Her kan du se presentasjonen av statistikken.

– Det er en litt merkelig utvikling på fedrekote. Ser vi på hele perioden så er det en nedgang i bruk av fedrekovten. For resten av landet er det mer stabilt. Det betyr at Agder øker gapet til de andre, i negativ forstand. Men perioden var spesiell, med pandemi, som kan ha påvirket dette, sier seniorforsker Nina Jentoft i NORCE.

Bildet viser Rasha Abdallah.
Rådgiver Rasha Abdallah holdt en introduksjon for presentasjonen av de nye likestillingstallene.

Fra 2017 til 2022 er det snakk om ni prosent færre fedre som tar ut pappaperm. Et klart flertall av de som tar pappaperm tar hele kvoten, som nå er 15 uker. 

– Vi skal se nærmere på de strukturelle rammene i næringslivet i tiden som kommer, med en egen næringslivsindikator. Da vil vi finne svar som kan hjelpe oss å fremme likestilling, utfra næringsstrukturene vi har på Agder, sier Abdallah.