English version of this page

Om SAKOM

Senter for anvendt kommunalforskning arbeider med samskapende forskning innenfor det kommunale og regionale styringsnivå.

Forskningen og kunnskapsutviklingen skjer i tråd med praksisfeltets behov og ønsker, i samarbeid med kommunale og regionale forskningspartnere.  

Våre tre grunnverdier er kvalitet, nytenkning og anvendelighet. Målsettingen er å bidra til å utvikle relevant og anvendbar kunnskap for kommuner og regioner.

Senterets forskningsområder er:

  • Organisering, ledelse og styring i offentlig sektor
  • Organisasjonskultur og ledelse
  • Omstilling, endring, utvikling og innovasjon i offentlig sektor
  • Lokaldemokrati og samskaping

AKOM er tilknyttet Fakultet for Samfunnsvitenskap ved Universitetet i Agder.

Våre forskingsområder og nøkkelinitiativer

Senterets forskningsområder omfatter blant annet ledelse og styring i offentlig sektor, organisasjonskultur, organisasjonsendring, kommunal – og regionalutvikling og innovasjon, nettverk og forvaltning og lokaldemokrati og samskaping. 

Senteret arbeider ut ifra følgende nøkkelinitiativer som vektlegger involveringen av praksisfeltet i forskningen:

Dialog med praksisfeltet

Senterets tilnærming til anvendt forskning fordrer en kontinuerlig dialog med praksisfeltet, herunder interessenter i kommuner, fylkeskommuner og regionale aktører.

SAKOMs forskere og ansatte deltar i aktuelle fora og nettverk for å sikre dialogen mellom interessenter og forskningsmiljøet slik at relevante problemstillinger fanges opp, at aktuelle prosjekter iverksettes og at ny kunnskap formidles til interessenter og allmennheten. Tilbakemeldinger fra våre samarbeidspartnere er gjennomgående og en sentral del av prosessen med å utvikle nye løsninger.

Ta gjerne kontakt med oss ved spørsmål om prosjektmuligheter og samarbeid.

Forskning og kunnskap

SAKOMs forskere er aktive bidragsytere i utviklingen av ny kunnskap innenfor følgende forskningsområder: ledelse og styring i offentlig sektor, organisasjonskultur, organisasjonsendring, kommunal – og regionalutvikling og innovasjon, nettverk og forvaltning.

Resultater: Hva virker og hvorfor?

Dokumentering av det forskningsarbeidet som gjøres er en sentral funksjon for Senter for anvendt kommunalforskning (SAKOM).

SAKOM har tilgjengelig en rekke verktøy og databaser fra sine prosjekter. Prosesser følges sammen med samarbeidspartnere fra problemformulering til resultater som anvendes ved organisasjoner og som er å finne igjen i våre prosjekter og publikasjoner.

I det videre arbeidet ønsker SAKOM å synliggjøre utviklingen innen norsk offentlig forvaltning og det arbeidet som gjøres med å utvikle ny kunnskap og nye løsninger. SAKOM bygger kontinuerlig opp sine kvantitative databaser, disse skal kunne gi svar på problemstillinger og bidra til å teste teorier. Forskningsmetoden i kunnskapsarbeidet skal gjøres tilgjengelig for innsyn. Referanseprosjekter og komparative analyser skal etableres for å forklare hvorfor noe virker, mens andre tiltak ikke har effekt. På den måten kan aktører fra offentlig sektor få innsyn i tidligere gjennomføringer av endrings- og utviklingsarbeid og en innsikt i hva som virker, og hvorfor det har virket.

Anvendelse av ny kunnskap

Som en uavhengig aktør skal Senter for anvendt kommunalforskning utfordre praksisfeltet med sine ideer og kunnskap, samtidig som det blir påvirket av praksisfeltets erfaringer og behov.  Anbefalinger og innspill fra offentlig sektor vektlegges i arbeidet med å finne nye løsninger.

SAKOM skal være til stede i det offentlige rom og aktivt dele sin kunnskap og sine resultater. Denne dynamikken skal bidra til økt verdiskaping for offentlige organisasjoner og innbyggerne. 

Vekselvirkning: forskning, praksisfelt og utdanning

SAKOM har et sterkt fokus på kontinuerlig og aktiv vekselvirkning mellom forskning, praksisfeltet og utdanning.

Forskningsmiljøet på senteret involverer sentrale aktører inn i forsknings- og utviklingsprosesser. På denne måten blir forskningen utfordret av praksisfeltet og sørger for at den nyetablerte kunnskapen er forankret i aktuelle problemstillinger som regionale og kommunale aktører møter på i sin hverdag.  Dette gjenspeiles i senterets tidligere og pågående prosjekter.

Senterets forskning er kunnskapsgrunnlaget ved flere etter – og videreutdanningskurs ved UiA, bl.a. erfaringsbasert Master i ledelse, Nasjonal Rektorutdanning, Nasjonal Styrerutdanning og andre skreddersydde kurs. Senteret gir tilgang til prosjekter, databaser og nettverk for studenter i forbindelse med deres masteroppgave.

 

Kontaktperson:

Bilde av Morten Øgård
Leder ved SAKOM
E-post
morten.ogard@uia.no
Telefon
+47 38 14 17 71

Våre ansatte

  • Harald Baldersheim, UiA, forsker ved SAKOM og UiO Professor Emeritus ved Institutt for statsvitenskap, Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo
  • Are Vegard Haug, UiA, forsker ved SAKOM, forsker ved NOVA OsloMet og og førsteamanuensis II Institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen BI.
  • Linda Hye, UiA, forsker ved SAKOM og leder for EVU-enheten ved Fakultet for samfunnsvitenskap, UiA.
  • Trond Petersen (professor II), professor, Sociology Department og Associate Dean of the Division of Social Sciences, UC Berkeley
  • Pål Roland, UiA, forsker ved SAKOM og dosent ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning (Læringsmiljøsenteret) ved UiS 
  • Connie Bylund Salvesen, administrativ prosjektleder ved SAKOM 
  • Nichole E. Silva, seniorrådgiver ved SAKOM og ved EVU-enheten ved Fakultet for samfunnsvitenskap, UiA.
  • Morten Øgård, UiA, faglig leder ved SAKOM. Professor ved Institutt for statsvitenskap og ledelse, Fakultet for samfunnsvitenskap, UiA
Publisert 21. apr. 2024 - Sist endret 21. mai 2024