Om KFP

Bakgrunnen for KFP

KFP bygger på Community-Based Participatory Research (CBPR), en tilnærming til forskning som har fokus på samarbeid og samskaping mellom forsker og kommune. Her tar man utgangspunkt i kommunale forskningsbehov, sørger for at alle involverte parter er likeverdige i forskningsprosessen og at resultatene blir nyttiggjort i praksis.

Hvorfor delta i KFP?

KFP gir masterstudenter ved UiA en mulighet til å jobbe med relevante og praksisnære problemstillinger i sin masteroppgave. Målet med KFP er å fange opp forskningsbehov ute i den kommunale helse- og omsorgstjenesten og samtidig skape praktiske forskningsmuligheter for masterstudentene. SOF, sør har etablert et tett samarbeid med kommunene for å hente inn behov for forskning og innovasjon. Tema til KFP prosjekt kan enten velges fra aktuelle masteroppgaveprosjekter eller studenten kan forslå en egen problemstilling. Søknad til masterstipendet er åpent for alle studenter ved Universitetet i Agder.

kvinnelig student, blå himmel, smiler
Jeg er svært takknemlig for å fått lov til å bli med i kommuneforskningsprogrammet. Det å få arbeide med en samfunns-relevant problemstilling har vært svært givende. Stor takk!  (Unni Rudolfsen, MA i Folkehelse, 01.09.2022)

Fordeler for studentene     

  • bidra til samfunnsnyttige løsninger
  • fordypning i praksisnær forskning
  • oppfølging fra både SOF og kommunen
  • mulighet til publisering av oppgaven
  • mulighet til fremtidig stipendiatstilling

Fordeler for kommunene

  • dekke behov for småskalaforskning
  • økt forskningskapasitet
  • kunnskapsutvikling
  • mulighet for felles publisering
  • mulighet til større forskningsprosjekt

 

Aktiviteter i KFP

2022

KFP Kick-off

I april 2022 hadde i alt seks studenter ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap startet sitt arbeid med masteroppgave knyttet til KFP. Les nyhetsartikkel

Bildet kan inneholde: smil, jeans, hylle, flaske, alkoholholdig drikke.
"Vi opplever at studentene er veldig engasjerte. Flere sier de vil skrive en masteroppgave hvor resultatene blir brukt og kan føre til en endring i helse- og omsorgstjenestene", sier Krisztina Czinki, prosjektleder ved Senter for omsorgsforskning, sør (nummer en fra venstre). Her på kick-off for programmet i mars 2022. Fra venstre: Krisztina Czinki (prosjektleder SOF, sør), Unni Rudolfsen (student), Sunniva Lundhaug Andresen (student), Marthe Kirkefjord Losnedahl (student), Brooke Ann Hollister (forskningsleder, SOF, sør), Anette Brunsgaard Reinertsen (student), Kjersti Hestås (student)lledtekst

Masteroppgave presentasjon i Strømmehaven bokollektiv (Kristiansand kommune)

Unni Rudolfsen (MA i folkehelse) ble den første KFP studenten som i 2022 fullførte masteroppgave med tittelen ‘Hvordan påvirker omsorgskonsept til personer med demens pårørende og deres livskvalitet?’. Unni presenterte funnene av masterprosjektet i Strømmehaven bokollektiv den 31. august 2022. Presentasjonen ble etterfulgt av gode diskusjoner mellom Unni, SOF, sør, ansatte og ledere fra Strømmehaven.

Bildet kan inneholde: smil, blomst, kreativ kunst, kunst, tilpasning.
Foto av SOF, sør: fra venstre Mette Moe Olsen (Kristiansand kommune), Unni Rudolfsen (KFP student), Heidi Mitchell (Kristiansand kommune), Brooke Hollister (SOF, sør)

Workshop med USHT Agder vest

Ansatte ved SOF, sør og Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Agder vest jobbet sammen den 22. november  2022 for å definere prosjektforslag til masterstudenter ved UiA. Arbeidet resulterte i en rekke spennende og aktuelle tema for masteroppgaver. 

Bildet kan inneholde: bord, hånd, stol, sosial gruppe, t skjorte.
Foto: Krisztina Czinki, SOF, sør

 

 

Publisert 5. juli 2024 - Sist endret 5. juli 2024