English version of this page

Varsle som ansatt

Det er ingen formelle krav til hvordan en varsling skal fremsettes. Varsling kan gjøres skriftlig eller muntlig, for eksempel per telefon, e-post, i brev, via nettbasert skjema, eller ved personlig fremmøte.

Hvis du varsler nettbasert, kan du velge å varsle til nærmeste HMS-ansvarlige eller til personal- og organisasjonsdirektøren.

Send varsel som ansatt (pålogging med Feide)

Alternative måter å varsle

Si ifra til nærmeste ansvarlig leder

Det er et prinsipp at sakene søkes løst på laves mulig ledernivå og at saksbehandlingen skal følge den ordinære linjestrukturen på UiA. Ofte kan en samtale med nærmeste ansvarlig leder løse saken på en enklere måte. Det normale er derfor at du som ansatt sier ifra til nærmeste ansvarlig leder. 

Vitenskapelige ansatte inkludert stipendiater har todelt ledelse. Ved helse-, miljø- og sikkerhetsspørsmål og/eller administrative spørsmål, så er det administrativ leder som er nærmeste ansvarlige leder.

Mistanke om vitenskapelig uredelighet skal meldes til dekan eller museumsdirektør der den du vil varsle om er ansatt, jf. Retningslinjer for behandling av saker vedrørende mistanke om vitenskapelig uredelighet ved Universitetet i Agder. Du kan om du ønsker melde i fra til nærmeste leder, som da har ansvar for å videreformidle varslingen til dekan eller museumsdirektør. Alternativt kan mistanke meldes direkte til leder for forskningsetisk utvalg. Du kan også bruke det nettbaserte skjemaet til dette.

Via tillitsvalgt eller kollega

Du har også anledning til å varsle indirekte via tillitsvalgt eller kollega. Om du ber andre varsle på vegne av seg, så skal vedkommende normalt sende varselet til nærmeste ansvarlig leder.

Via verneombud

Du har også anledning til å varsle til ledelsen indirekte via verneombud. Dersom du ber andre varsle på vegne av deg, skal vedkommende normalt sende varselet til nærmeste ansvarlig leder.

Gå utenom leder - varsle til leder på neste nivå

Om det er uklar ansvarsfordeling, du etter gjentatte forsøk ikke når frem med varselet, nærmeste ansvarlig leder er inhabil eller du av andre grunner mener forhold i/ved varslingen er av en slik karakter at varsling til nærmeste ansvarlig leder ikke er tilrådelig, kan varselet leveres leder på neste nivå. 

Til personal- og organisasjonsdirektør

Dersom du mener at det innenfor rimelig tidsfrist ikke lar seg gjøre å finne fram til tilfredsstillende løsninger, eller sakens karakter gjør varsling til ledelsen vanskelig eller umulig, vil varsling til personal- og organisasjonsdirektør være en tilleggskanal for å følge opp saken videre internt. Varsling hit skal ikke erstatte, men være et supplement til de ordinære kanaler.

Varsler adresseres direkte til Personal- og organisasjonsdirektør. Nettbasert meldingssystem kan også benyttes ved varsling til Personal- og organisasjonsdirektør. Du må da krysse av for «sendes til Personal og organisasjonsdirektør».

Varsling til Personal- og organisasjonsdirektør vil alltid bli vurdert av universitetsdirektøren, som hovedregel med bistand fra Personal- og organisasjonsavdelingen. Ved usikkerhet om hvem saken bør behandles av, kan hovedverneombudet konsulteres. Som utgangspunkt skal saken saksbehandles på lavest mulig ledernivå. Varsler kan tas med på råd i slike situasjoner. Dersom varslingsgrunnlaget gjelder forhold vedrørende universitetets øverste ledelse, eller det underveis i kartleggingsprosessen fremkommer opplysninger som tilsier at ledelsen på høyt nivå kan være innblandet, skal eksterne lede kartleggingsprosessen i kraft av sin uavhengige stilling. Ekstern leverandør skal gjennomføre faktaundersøkelse. Personal- og organisasjonsdirektør skal på eget initiativ informere styret, departement eller eksterne tilsynsmyndigheter.

Til tilsynsmyndigheter

Varsling til tilsynsmyndigheter vil alltid karakteriseres som forsvarlig og vil kunne være hensiktsmessig dersom du ikke når frem med intern varsling, eller  dersom saken er av en slik karakter at intern varsling er problematisk. 

Publisert 16. apr. 2024 - Sist endret 4. juni 2024