Praksis på sykepleie bachelor

I løpet av studietiden skal du hatt praksis innen sentrale faglige fokus slik at du er godt rustet for yrkeslivet som sykepleier. Praksisen foregår i hele Agder: i kommuner, frivillige og private organisasjoner og ved sykehus. Sykepleierutdanningen ved UiA er styrt av nasjonal forskrift om retningslinje for sykepleieutdanning der praksis og praksisrettet undervisning utgjør halvparten av studiet.

Praksisstudiene på sykepleierutdanningen organisert på følgende måte:

Første studieår

Vårsemester: 9 uker praksis i kommunehelsetjenesten

Andre og tredje studieår

9 uker praksis i hvert semester. Her vil du ha fokus på

  • medisin
  • kirurgi
  • psykisk helsearbeid
  • hjemmesykepleie

I hver av de fem praksisperiodene får du en uke med simuleringspraksis på klinikklaboratoriene våre i Grimstad eller Kristiansand, pluss 8 uker klinisk praksis.

I vårsemesteret i den andre studieåret har studentene 4 uker samhandlingspraksis.

Les mer om de ulike praksisemnene i studieplanen din. 

Retningslinjer for fordeling av praksisplasser

  1. Samarbeidsavtaler: Universitetet gjør avtale om praksisplasser og kvalitetsgodkjenner disse.
  2. Praksisarena: For studenter i Grimstad foregår praktiske studier fortrinnsvis på praksissteder i østre del av Agder. For studenter i Kristiansand foregår praktiske studier fortrinnsvis på praksissteder i vestre del av Agder. 
  3. Informasjon om kommende praksisperiode gis av praksiskoordinator til samlet kull.
  4. Plassering: Studentene tildeles praksisplass etter de til en hver tid gjeldende avtaler med praksisfeltet og på bakgrunn av faglige hensyn.
    Eventuelle pasient- og ansettelsesforhold meldes praksiskoordinator innen gitte frister. Studentene gis innbyrdes byttemulighet.
  5. Endringer: Dersom praksisplasser blir trukket tilbake, uforutsette ting skjer, eller spesielle forhold er til stede vil Universitetet kunne foreta endringer i praksisplasseringer helt frem til praksisstart.
  6. Særlig tildeling ut fra geografisk hensyn. Det kan søkes om særlig tildeling etter følgende kriterier:
  • Dokumentert verv i råd, styrer og utvalg med beslutningsmyndighet i UiA
  • Dokumenter verv i linjeforeningen Curatus
  • Kulltillitsvalgte
  • Dokumentert politisk verv
  • Aleneomsorg for barn under 16 år

Vedtatt i fakultetsstyret 11.12.2019

Informasjon om utgiftsdekning ved reise og opphold

Du finner UiAs informasjon om de utgiftene du kan få dekket under praksisperioden her.

Utfyllende retningslinjer for ny og utsatt praksis

Retningslinjene er utformet på bakgrunn av Forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder, § 26, punkt 2, bokstav a).

Retningslinjene er vedtatt i fakultetstyremøte 8. juni 2016.

Retningslinjene for ny og utsatt praksis må sees i sammenheng med

  1. Forskrift om rammeplan for sykepleieutdanning (2008), særlig bestemmelsene i § 5 Praksisvurdering.
  2. Fagplan for bachelorprogrammet i sykepleie, særlig bestemmelsene i «Vilkår for å gå videre i studiet», samt forkunnskapskrav i emnebeskrivelsene.
  3. Forskrift om studier og eksamener ved Universitetet i Agder (2005), særlig bestemmelsene i § 26. Ny, utsatt og ekstraordinær eksamen.

Retningslinjer

  1. I hvert enkelt tilfelle må det vurderes om ny praksis eller utsatt praksis kan tas i samme semester som opprinnelig planlagt, eller om studenten må vente til et senere semester. Dersom det er praktisk gjennomførbart for praksisstedet og fakultetet, vil studenten få tilbud om å gjennomføre ny praksis eller utsatt praksis i samme semester som opprinnelig planlagt.
  2. Studenter med gyldig fravær fra praksis gjennomfører utsatt praksis som nevnt i punkt én. Gyldig fravær reguleres av Forskrift for studier og eksamen ved Universitetet i Agder § 26 pkt 1 b
  3. En påbegynt praksisperiode som ikke er fullført innenfor tidsrammen for perioden, må fullt ut gjennomføres på nytt. Det kan etter søknad innvilges forlengelse av praksisperioden ved gyldig fravær. Praksisperioden kan normalt ikke forlenges med mer enn ti prosent av praksisperiodens varighet.
  4. Ny praksis skal som hovedregel gjennomføres ved nytt praksissted og med ny praksislærer. Unntak kan gjøres når fakultetet finner at man kan sikre uhildet vurdering av ny praksis. Praksissted defineres på lavest mulige nivå i virksomheten, f.eks. som post eller avdeling.

Medisinske tester og vaksinering

Som student i praksis med barn, pleietrengende og syke er du i kontakt med grupper som kan være ekstra sårbare i forhold til smitte. Før du skal ut i praksis som student på helse- og sosialfag eller lærerutdanningene har du derfor plikt til å påse at du følger de kravene som gjelder i forhold til medisinske tester og vaksinasjon.

Les mer om hvilken krav som gjelder for deg.

Praksis ved Sørlandet sykehus

Du finner informasjon om det å ha praksis på Sørlandet sykehus her.

Utveksling

Det er lagt til rette for at du skal kunne ta et semester eller en praksisperiode i utlandet som utvekslingsstudent. Les mer om det å ta utveksling i sykepleieutdanning.

 

Kontaktpersoner

Bilde av Marthe Lillefjære Andersen
Praksisrådgiver 2. og 3. studieår
E-post
marthe.l.andersen@uia.no
Telefon
+47 37 23 31 84
Bilde av Irene Gundersen
Praksiskonsulent 1. studieår og samhandlingspraksis
E-post
irene.gundersen@uia.no
Telefon
+47 37 23 37 11
Publisert 15. apr. 2024 - Sist endret 16. apr. 2024