English version of this page

Eli Kristin Aadland

Professor
Institutt for ernæring og folkehelse
Mobiltelefon
+4791601556

Publikasjoner

  • Slyngenborg-Jensen, Monica; Ask, Anne Merete Selvik; Helland, Merete Hagen; Palojoki, Päivi; Sandvik, Camilla & Aadland, Eli Kristin [Vis alle 7 forfattere av denne artikkelen] (2024). Mat og helse på 1.-4.trinn, sett fra elever og skolelederes ståsted. En kvalitativ undersøkelse av prioritering og praksis på fire ulike skoler. . Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 1(2024), s. 40–47.
  • Aadland, Eli Kristin & Sæle, Ove Olsen (2023). Credorefleksjoner fra lærere som studerer faget mat og helse - en didaktisk praksis. I Engelsrud, Gunn Helene; Hallås, Bjørg Oddrun; Lundvall, Suzanne; Nyrnes, Aslaug; Sæle, Ove Olsen & Werler, Tobias Christoph (Red.), Didaktiske praksiser i lærerutdanning - steder i et landskap. Universitetsforlaget. ISSN 978-82-15-06098-9. s. 121–142.
  • Helland, Merete Hagen; Sandvik, Camilla; Ask, Anne Merete Selvik & Aadland, Eli Kristin (2023). Young students' perception of the health perspective in the Norwegian school subject Food and Health. Journal of the International Society for Teacher Education. ISSN 1029-5968. 27(2), s. 41–57. doi: 10.26522/jiste.v27i2.4422. Fulltekst i vitenarkiv
  • Ciren, Baizhen; Hu, Aihua; Aadland, Eli Kristin & Wergedahl, Hege (2023). Traces of sustainability in food practices in a Norwegian kindergarten. Nordisk barnehageforskning. ISSN 1890-9167. 19(3), s. 85–103. Fulltekst i vitenarkiv
  • Aadland, Eli Kristin & Bjørkkjær, Tormod (2023). Rammefaktorenes påvirkning for gjennomføring av skolelunsj i norske skoler. I Ruge, Dorte; Vik, Frøydis Nordgård; Björklund, Johanna & Frödén, Sara (Red.), Læring gennem mad og måltider i grundskolen Teori og praksis fra Danmark, Sverige og Norge. Cappelen Damm Akademisk. ISSN 9788202797744. s. 193–214. doi: 10.23865/noasp.182.ch3.1. Fulltekst i vitenarkiv
  • Aadland, Eli Kristin; Helland, Merete Hagen; Ask, Anne Merete Selvik & Sandvik, Camilla (2023). Tilfeldigheter styrer undervisningspraksis i mat og helse på 1.-4. trinn. Acta Didactica Norden (ADNO). ISSN 2535-8219. 17(1). doi: 10.5617/adno.9720. Fulltekst i vitenarkiv
  • Aadland, Eli Kristin & Wergedahl, Hege (2022). Lesson signature in food and health education. Education Inquiry. ISSN 2000-4508. doi: 10.1080/20004508.2022.2109559. Fulltekst i vitenarkiv
  • Ciren, Baizhen; Aadland, Eli Kristin; Hu, Aihua & Wergedahl, Hege (2022). ‘A long way to get here and a long way to go': a case study on changing lunch meal practices in a Norwegian kindergarten. European Early Childhood Education Research Journal. ISSN 1350-293X. doi: 10.1080/1350293X.2022.2098994. Fulltekst i vitenarkiv
  • Helland, Merete Hagen; Aadland, Eli Kristin; Ask, Anne Merete Selvik & Sandvik, Camilla (2021). Rammefaktorenes betydning for mat- og helseundervisningen på 1.–4. trinn. Acta Didactica Norden (ADNO). ISSN 2535-8219. 15(1). doi: 10.5617/adno.7994. Fulltekst i vitenarkiv
  • Wergedahl, Hege; Fossgard, Eldbjørg; Aadland, Eli Kristin & Holthe, Asle (2021). Children’s Food Choices during Kindergarten Meals. I Ødegaard, Elin Eriksen & Borgen, Jorunn Spord (Red.), Childhood Cultures in Transformation 30 Years of the UN Convention on the Rights of the Child in Action towards Sustainability . Brill|Sense. ISSN 978-90-04-44566-6. s. 138–161. doi: 10.1163/9789004445666_007.
  • Øyen, Jannike; Aadland, Eli Kristin; Liaset, Bjørn; Fjære, Even; Dahl, Lisbeth & Madsen, Lise (2020). Lean-seafood intake increases urinary iodine concentrations and plasma selenium levels: a randomized controlled trial with crossover design. European Journal of Nutrition. ISSN 1436-6207. s. 1–11. doi: 10.1007/s00394-020-02366-2. Fulltekst i vitenarkiv
  • Ask, Anne Merete Selvik; Aarek, Ingebjørg; Helland, Merete Hagen; Sandvik, Camilla & Aadland, Eli Kristin (2020). The Challenge of Teaching Food and Health in the First Four Years of Primary School in Norway. Journal of the International Society for Teacher Education. ISSN 1029-5968. 24(1), s. 60–70. Fulltekst i vitenarkiv
  • Borgen, Jorunn Spord; Hallås, Bjørg Oddrun; Seland, Eli Heldaas; Aadland, Eli Kristin & Vindenes, Njål (2020). De praktiske og estetiske fagene i skole og lærerutdanning – historisk konseptualisering . Acta Didactica Norden (ADNO). ISSN 2535-8219. 14(1). doi: 10.5617/adno.7901. Fulltekst i vitenarkiv
  • Aadland, Eli Kristin (2019). Mat og helse - i natur og fra natur. I Holthe, Asle; Aadland, Eli Kristin & Viig, Nina Grieg (Red.), Mat og helse i grunnskolelærerutdanningene. Fagbokforlaget. ISSN 9788245032901. s. 299–310.
  • Sæle, Ove Olsen; Hallås, Bjørg Oddrun & Aadland, Eli Kristin (2019). Et retroperspektiv på lærerstudenters friluftsliv og naturopphold i skole og fritid - et antroposentrisk fremfor et økosentrisk natursyn. Tidsskriftet UTMARK. ISSN 1502-3532. 1.
  • Hallås, Bjørg Oddrun; Aadland, Eli Kristin & Lund, Tom (2019). Oppfatninger av natur i planverkene for kroppsøving og mat og helse i femårige grunnskolelærerutdanninger. Acta Didactica Norden (ADNO). ISSN 2535-8219. 13(1), s. 1–22. doi: 10.5617/adno.6097. Fulltekst i vitenarkiv
  • Henjum, Sigrun; Brantsæter, Anne Lise; Kurniasari, Astrid; Dahl, Lisbeth; Aadland, Eli Kristin & Gjengedal, Elin Lovise Folven [Vis alle 8 forfattere av denne artikkelen] (2018). Suboptimal Iodine Status and Low Iodine Knowledge in Young Norwegian Women. Nutrients. ISSN 2072-6643. 10(7). doi: 10.3390/nu10070941. Fulltekst i vitenarkiv
  • Schmedes, Mette; Balderas, Claudia; Aadland, Eli Kristin; Jacques, Hélène; Lavigne, Charles & Graff, Ingvild Eide [Vis alle 13 forfattere av denne artikkelen] (2018). The effect of lean-seafood and non-seafood diets on fasting and postprandial serum metabolites and lipid species: Results from a randomized crossover intervention study in healthy adults. Nutrients. ISSN 2072-6643. 10:598(5), s. 1–12. doi: 10.3390/nu10050598. Fulltekst i vitenarkiv
  • Schmedes, Mette; Brejnrod, Asker; Aadland, Eli Kristin; Kiilerich, Pia; Kristiansen, Karsten & Jacques, Hélène [Vis alle 15 forfattere av denne artikkelen] (2018). The effect of lean-seafood and non-seafood diets on fecal metabolites and gut microbiome: results from a randomized crossover intervention study. Molecular Nutrition & Food Research. ISSN 1613-4125. 63:1700976(1), s. 1–8. doi: 10.1002/mnfr.201700976.
  • Fossgard, Eldbjørg; Holthe, Asle; Wergedahl, Hege & Aadland, Eli Kristin (2016). Lunsjmåltidet i barnehagen som en sosial og pedagogisk arena. Barn – forskning om barn og barndom i Norden. ISSN 0800-1669. 34(3), s. 7–22. doi: 10.5324/barn.v34i3.3625.
  • Schmedes, Mette; Aadland, Eli Kristin; Sundekilde, Ulrik Kræmer; Jacques, Hélène; Lavigne, Charles & Graff, Ingvild Eide [Vis alle 13 forfattere av denne artikkelen] (2016). Lean-seafood intake decreases urinary markers of mitochondrial lipid and energy metabolism in healthy subjects: Metabolomics results from a randomized crossover intervention study. Molecular Nutrition & Food Research. ISSN 1613-4125. 60(7), s. 1661–1672. doi: 10.1002/mnfr.201500785.
  • Aadland, Eli Kristin; Graff, Ingvild Eide; Lavigne, Charles; Eng, Øyvin Andre Solberg; Paquette, Martine & Holthe, Asle [Vis alle 10 forfattere av denne artikkelen] (2016). Lean seafood intake reduces postprandial c-peptid and lactate concentrations in healthy adults in a randomized controlled trial with a crossover design. Journal of Nutrition. ISSN 0022-3166. 146(5), s. 1027–1034. doi: 10.3945/jn.115.229278.
  • Aadland, Eli Kristin; Lavigne, Charles; Graff, Ingvild Eide; Eng, Øyvin Andre Solberg; Paquette, Martine & Holthe, Asle [Vis alle 9 forfattere av denne artikkelen] (2015). Lean-seafood intake reduces cardiovascular lipid risk factors in healthy subjects: results from a randomized controlled trial with a crossover design. American Journal of Clinical Nutrition. ISSN 0002-9165. 102(3), s. 582–592. doi: 10.3945/ajcn.115.112086.
  • Aadland, Eli Kristin; Holthe, Asle; Wergedahl, Hege & Fossgard, Eldbjørg (2014). Fysiske faktorers betydning for mat- og måltidstilbudet i barnehagen - en casestudie. Nordisk barnehageforskning. ISSN 1890-9167. 8(8), s. 1–17. doi: 10.7577/nbf.772. Fulltekst i vitenarkiv

Se alle arbeider i Cristin

  • Holthe, Asle; Aadland, Eli Kristin & Viig, Nina Grieg (2019). Mat og helse i grunnskolelærerutdanningene. Fagbokforlaget. ISBN 9788245032901. 317 s.

Se alle arbeider i Cristin

  • Ødegaard, Elin Eriksen; Wergedahl, Hege; Aadland, Eli Kristin; Oropilla, Czarecah Tuppil; Grønhaug, Kjartan leirvik & Sandvik, Vegard Bringsvor (2024). Bor det monstre i havet? Fortellinger mellom generasjoner og forskere.
  • Bleie Ulvestadbakken, Liv Signe & Aadland, Eli Kristin (2023). Kommunikasjon om smak i den praktiske og estetiske utforminga av undervisningskjøkenet.
  • Susort, Nora; Hallås, Bjørg Oddrun & Aadland, Eli Kristin (2023). Læreres erfaringer med mat- og helseundervisning utenfor klasserommet.
  • Sandvik, Camilla; Aadland, Eli Kristin; Ask, Anne Merete Selvik & Helland, Merete Hagen (2023). Head Teachers’ Perceived Importance of Food and Health in Grades 1 − 4 in Norway.
  • Helland, Merete Hagen; Aadland, Eli Kristin; Sandvik, Camilla & Ask, Anne Merete Selvik (2023). Young students` perception of the "health" perspective in the Norwegian school subject food and health.
  • Aadland, Eli Kristin & Bjørkkjær, Tormod (2023). Hvilke rammefaktorer påvirker gjennomføring av skolelunsj i skolen?
  • Bjørndal, Bodil; Vildmyren, Iselin Thowsen; Aadland, Eli Kristin; Hjartåker, Anette; Djupegot, Ingrid Laukeland & Vatne, Julie Meinseth (2023). Er brød farlig no igjen? Bergens Tidende, Debattsider.
  • Fauskanger, Tina Skotnes; Aadland, Eli Kristin; Fossgard, Eldbjørg & Bjørndal, Bodil (2022). A study on how students in secondary school experience the lunchbreak - with focus on the social meal.
  • Sandvik, Camilla; Aadland, Eli Kristin & Grande, Grete Modell (2022). Barn og unge får ikke god nok opplæring i skolefaget mat og helse: en tapt mulighet for folkehelsearbeidet i Norge? .
  • Aadland, Eli Kristin; Sandvik, Camilla; Ask, Anne Merete Selvik & Helland, Merete Hagen (2022). Elevers oppfatning av mat og helse på 1. - 4. trinn.
  • Aadland, Eli Kristin & Fooladi, Erik Cyrus (2022). Kreativitet og skapende læring i en mer praktisk skole, med eksempelet smak.
  • Alm, Siril; Aadland, Eli Kristin; Almli, Valerie Lengard; Capodistrias, Paula; Grimsby, Gard Sveinung & Nordbø, Torunn Karlsen [Vis alle 11 forfattere av denne artikkelen] (2022). Kan kornkrisen redde flere brød? Nettavisen. Fulltekst i vitenarkiv
  • Helland, Merete Hagen & Aadland, Eli Kristin (2021). Tidlig innsats i skolefaget mat og helse.
  • Wergedahl, Hege & Aadland, Eli Kristin (2021). Lunch Meals in Norwegian Kindergartens during and after the COVID-19 Pandemic.
  • Aadland, Eli Kristin; Helland, Merete Hagen; Ask, Anne Merete Selvik & Sandvik, Camilla (2021). Tilfeldigheter styrer valg av læremidler i skolefaget mat og helse.
  • Wergedahl, Hege & Aadland, Eli Kristin (2021). Lunsjmåltidet i barnehagen - Hvordan kommuniserer barn om det serverte og det medbragte lunsjmåltidet i barnehagen? .
  • Aadland, Eli Kristin (2021). Gir råd til våre folkevalgte for å løfte matomsorgen. [Tidsskrift]. Kjøkkenskriveren.
  • Wergedahl, Hege & Aadland, Eli Kristin (2021). Barnehageansatte - om mat og måltid i koronapandemien.
  • Djupegot, Ingrid Laukeland & Aadland, Eli Kristin (2021). Læremidler i mat og helse: Hva finnes og hvordan velge hva som skal brukes? Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. 1, s. 17–21.
  • Aadland, Eli Kristin (2020). Om tidlig innsats i mat- og helsefaget. [Internett]. Intervju med Christian Lomsdalen.
  • Løvereide, Elise; Bjørndal, Bodil; Fossgard, Eldbjørg & Aadland, Eli Kristin (2020). Elever foretrakk brødskiver framfor et varmt skolemåltid. [Internett]. Forskning. no.
  • Aadland, Eli Kristin; Ask, Anne Merete Selvik; Helland, Merete Hagen & Sandvik, Camilla (2020). Tidlig innsats i skolefaget mat og helse. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. s. 6–8.
  • Sandvik, Camilla; Helland, Merete Hagen; Ask, Anne Merete Selvik; Aarek, Ingebjørg & Aadland, Eli Kristin (2019). Mat og helse inn i skolen. Dagsavisen. ISSN 1503-2892.
  • Sandvik, Camilla; Helland, Merete Hagen; Ask, Anne Merete Selvik; Aarek, Ingebjørg & Aadland, Eli Kristin (2019). Hvem har ansvaret? Dagsavisen. ISSN 1503-2892.
  • Aadland, Eli Kristin (2019). Fra kjøtt til bønner.
  • Ask, Anne Merete Selvik; Aarek, Ingebjørg; Sandvik, Camilla & Aadland, Eli Kristin (2019). Tilfeldigheter styrer mat- og helsefaget i småskolen. Dagbladet. ISSN 0805-3766.
  • Ask, Anne Merete Selvik; Aarek, Ingebjørg; Sandvik, Camilla & Aadland, Eli Kristin (2019). Tilfeldigheter styrer matfaget. Dagbladet. ISSN 0805-3766. s. 30–31.
  • Aadland, Eli Kristin (2019). Paneldebatt om fremtidens sjømatforbrukere.
  • Aadland, Eli Kristin (2018). Vurderingsarbeid i mat og helse.
  • Aadland, Eli Kristin (2018). Riktig kosthold til ungdom i vekst.
  • Wergedahl, Hege; Aadland, Eli Kristin & Bjørkkjær, Tormod (2018). Mat og måltider i barnehagen.
  • Aadland, Eli Kristin; Helland, Merete Hagen; Sandvik, Camilla & Ask, Anne Merete Selvik (2018). Tidlig innsats i skolefaget mat og helse.
  • Wergedahl, Hege; Bjørkkjær, Tormod & Aadland, Eli Kristin (2018). Hvorfor spiser vi ikke mere grønnsaker? Bærekraftige og helsefremmende måltider i barnehagen.
  • Aadland, Eli Kristin (2018). Book chapter report – Natur og danning (2016).
  • Aadland, Eli Kristin; Hallås, Bjørg Oddrun & Lund, Tom (2018). Natursyn i studieplaner.
  • Aadland, Eli Kristin (2018). Styrking av de praktiske og estetiske fagene i lærerutdanningene. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193.
  • Hallås, Bjørg Oddrun; Aadland, Eli Kristin; Duinker, Arne & Eikhaug, Runar (2017). Fremtiden på våre strender, av Knut Langeland. [Avis]. Bergens Tidende.
  • Aadland, Eli Kristin & Duinker, Arne (2017). Mat i fjæra.
  • Aadland, Eli Kristin (2017). Seafood in cultural information and didactic practices.
  • Aadland, Eli Kristin (2017). Sjømat som del av mattilbudet i barnehagen. I Wilhelmsen, Britt Unni (Red.), Mat- og måltidsaktiviteter i barnehagen. Universitetsforlaget. ISSN 9788215027265. s. 123–132.
  • Aadland, Eli Kristin (2016). Bruk av digitale læremidler i skolefaget mat og helse.
  • Aadland, Eli Kristin (2016). Dietary protein in prevention of metabolic disease.
  • Aadland, Eli Kristin (2016). Mat- og måltidstilbudet i barnehagen - noen resultater fra en casestudie.
  • Aadland, Eli Kristin (2016). Smart på mat - undervisningsmateriell i faget mat og helse.
  • Aadland, Eli Kristin (2016). Ernährung mit Fisch ist gesünder und sättigender. Fischmagazin.
  • Aadland, Eli Kristin (2016). Mager sjømat påvirker fett og glukose metabolismen i friske personer - resultat fra en randomisert klinisk studie.
  • Aadland, Eli Kristin (2016). Helseeffekter av mager sjømat.
  • Aadland, Eli Kristin (2016). "Den magiske magre fisken" av Marianne Mathiesen. [Internett]. Hib.no.
  • Aadland, Eli Kristin; Wergedahl, Hege; Fooladi, Erik Cyrus & Ryslett, Kari (2016). Kvalitet i opplæring i mat og helse - data fra klasseromsforskning.
  • Aadland, Eli Kristin (2016). Forskerne byttet ut kjøtt som proteinkilde med mager fisk. Effekten var stor. [Avis]. Bergens Tidende.
  • Aadland, Eli Kristin (2016). Forskerne byttet ut kjøtt som proteinkilde med mager fisk. Effekten var stor. [Internett]. BT, Aftenposten, Adresseavisa, Stavanger Aftenblad, m.m..
  • Aadland, Eli Kristin (2016). Redaktørens spalte. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193.
  • Aadland, Eli Kristin (2015). Mager sjømat kan redusere hjerte- og karrisiko.
  • Aadland, Eli Kristin; Veka, Ingfrid & Knutsen, Gro Hege (2015). Klart du kan! Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193.
  • Aadland, Eli Kristin; Lavigne, Charles; Graff, Ingvild Eide; Eng, Øyvin; Holthe, Asle & Mellgren, Gunnar [Vis alle 8 forfattere av denne artikkelen] (2015). Lean seafood intake reduces cardiovascular risk factors in healthy subjects.
  • Aadland, Eli Kristin (2014). Mat og drikke før, under og etter trening.
  • Schmedes, Mette; Yde, Christian Clement; Aadland, Eli Kristin; Jacques, Hélène; Lavigne, Charles & Graff, Ingvild Eide [Vis alle 11 forfattere av denne artikkelen] (2014). Metabolomic studies on the urinary response to a diet based on either lean seafood or other protein sources.
  • Aadland, Eli Kristin (2014). Mat på tur i barnehagen.
  • Aadland, Eli Kristin; Graff, Ingvild Eide; Liaset, Bjørn; Mellgren, Gunnar; Lavigne, Charles & Jacques, Hélène [Vis alle 7 forfattere av denne artikkelen] (2013). A controlled randomized intervention study with lean seafood vs terrestrial animal proteins in healthy subjects: data on body mass and body composition.
  • Aadland, Eli Kristin (2012). Påvirker sjømat omsetningen av fett og sukker i kroppen vår? av Veronica Nagelsen. [Internett]. http://www.nifes.no/index.php?page_id=&article_id=4068&lang_.
  • Aadland, Eli Kristin (2012). "Hva gjør sjømat for helsa vår?" av Ragnhild Osnes Olsen. [Internett]. Høgskolen i Bergen.
  • Aadland, Eli Kristin & Ask, Anne Merete Selvik (2012). Rapport fra International Federation for Home Econmics (IFHE)XXII world congress 2012 i Melbourne, Australia. Mat og helse i skolen. ISSN 1890-3193. s. 8–10.
  • Aadland, Eli Kristin (2012). Utfordringer for mat og helsefaget etter at Kunnskapsløftet ble innført.
  • Aadland, Eli Kristin (2012). Development of food products designed for children of kindergarten age.
  • Wergedahl, Hege; Aadland, Eli Kristin; Holthe, Asle & Fossgard, Eldbjørg (2012). Hva bidrar lunsjmåltidet i barnehagen med?
  • Fossgard, Eldbjørg; Holthe, Asle; Wergedahl, Hege & Aadland, Eli Kristin (2012). Smørelunsjen i barnehagen som pedagogisk måltid - ernærings-, sosialiserings- og kunnskapsaspekter.
  • Aadland, Eli Kristin; Holthe, Asle; Wergedahl, Hege & Fossgard, Eldbjørg (2012). Strukturelle og organisatoriske muligheter og begrensninger for tilrettelegging av lunsjmåltidet i barnehagen.
  • Bjørndal, Bodil; Aadland, Eli Kristin; Wergedahl, Hege; Vågnes, Maria O. B.; Torgersen, Maren & Wernersen, Marie [Vis alle 7 forfattere av denne artikkelen] (2023). Evaluering av gratis skolemåltid på 1. – 4. trinn på en skole i Haugesund Av Bodil. Høgskulen på Vestlandet. ISSN 978-82-8461-028-3. Fulltekst i vitenarkiv
  • Aadland, Eli Kristin; By, Inger - Åshild; Elnan, Merete; Fauske, Laila Belinda; Fossøy, Joar & Løvdal, Randi [Vis alle 10 forfattere av denne artikkelen] (2021). Nasjonale retningslinjer for lærerutdanning i praktiske og estetiske fag for trinn 1-13. Universitets- og høgskolerådet.
  • Bjørndal, Bodil; Fossgard, Eldbjørg & Aadland, Eli Kristin (2020). Matpakkelunsj, smørelunsj eller varmlunsj? Ungdomsskoleelevers erfaringer og oppfatninger av ulike skolemåltidsordninger. Høgskulen på Vestlandet. ISSN 978-82-93677-21-5.
  • Aadland, Eli Kristin; Borgen, Jorunn Spord; Salvesen, Geir Sigvard; Sæthre-McGuirk, Ellen Marie; Gjølme, Egil Galaaen & Oftedal, Kristin Helene (2017). Styrking av de praktiske og estetiske fagene i lærerutdanningene. Universitets- og høgskolerådet.
  • Aadland, Eli Kristin (2012). Conference report from IFHE XXII World Congress: Global creativity and innovation. Developing capacities for sustainable futures. International Federation for Home Economics -. ISSN 978-0-9808246-6-7.

Se alle arbeider i Cristin

Publisert 16. apr. 2024 11:05