English version of this page

Velferd og velferdstjenester

  • Sosialt arbeid for barn og unge / barnevern
  • Innovasjon, fag- og tjenesteutvikling
  • Sosialt arbeid for voksne / avhengighet og psykisk helse
  • Tjenester og praksis for kjønnsminoritetsgrupper
  • Utstøting og marginalisering
  • Rammebetingelser for yrkesutøvelse

Publikasjoner

Ph.d.-program i samfunnsvitenskap

Bakgrunn

Forskningsgruppen er en arena for forskere som er opptatt av metodologiske, teoretiske og substansielle problemstillinger knyttet til velferd og velferdstjenester.

Velferdsstatens tjenester er omfattende og favner over et bredt spekter av tiltak rettet mot ulike brukergrupper innenfor helse, omsorg, velferd og utdanning. I denne forskningsgruppen er det spesielt velferdstjenester innenfor sosialt arbeid, barnevern, rus/psykisk helse og NAV som står i fokus, selv om grenseflatene over til andre velferdstjenester kan være diffuse og heller ikke bør være for tydelige.

Rammebetingelser for profesjonsutøvelse er i endring, blant annet på grunn av nye styringsmodeller, demografiske forhold, digitalisering, økt brukermedvirkning og forventninger om kunnskapsbasert praksis. Mottakere av tjenestene forventes i større grad enn tidligere å ha innflytelse på både egne tiltak og på tjenester på systemnivå.  Samtidig er brukergruppen mer mangfoldig og behovet for differensierte tjenester større enn før.   

Aktuelle prosjekter

  • RESILIENT - Building Resilient Communities through Inclusive Education in East Africa, et samarbeidsprosjekt for å styrke forskning og kapasitetsbygging innen sosialt arbeid i Rwanda, Tanzania and Uganda. Finansiert av NORAD gjennom Norwegian Programme for Capacity Development in Higher Education and Research (NORHED).
  • Universitetsbarnevernet – nye samarbeidsmodeller mellom Barneverntjenesten for Kristiansandsregionen og UiA
  • Brukerkunnskap i rus/psykisk helse-feltet – en samarbeidsdrevet innovasjon. Deltakere: A-lam, Rom-Agder, Arendal, Grimstad, Kristiansand, Songdalen og Lindesnes kommuner, UiA
  • Jegersbergprosjektet: et samarbeid mellom Kristiansand kommune, Jegersberg rehabiliterings- og kompetansesenter, Sørlandet sykehus og Universitetet i Agder (Fakultet for Helse- og idrettsvitenskap, Fakultet for samfunnsvitenskap og Handelshøyskolen)

Gjennom det NFR-støttete prosjektet Innovation and Service Development through Evolving Forms of Collaboration (INNOS) har forskningsgruppen utviklet ny kunnskap om nye former for samarbeid i forskjellige velferdstjenester og om ulike implikasjoner av slike prosesser for tjenesteutøvere og brukere av tjenestene. Dette arbeidet vil bli videreført i nye prosjekter.

Samarbeid

Forskningsgruppen arbeider med ulike metodiske tilnærminger og er involvert i forskjellige samarbeidsformer med eksterne aktører som deltar i forskningsprosessen.  Gruppens arbeid retter seg blant annet mot kunnskapsutvikling i samspill mellom forskning, profesjonsutøvelse og tjenestemottakere. Sentrale stikkord er samarbeidsforskning, aksjonsforskning, praksisforskning og partnerskapsbasert forskning.

I en rekke offentlige publikasjoner understrekes behovet for kunnskapsbaserte velferdstjenester, blant annet gjennom økt samarbeid mellom akademia og arbeidslivet. Ved Universitetet i Agder har slikt samarbeid har vært forankret i Praxis-sør, som er et samarbeidsforum mellom og sosialt arbeid/velferdsfeltet i Agder, som ble etablert i 2001.

Deltakere

Emneord: Helse- og sosialfag, Samfunnsfag
Publisert 22. mars 2024 08:29 - Sist endret 27. mai 2024 14:46