Studieplan

Høst 2023

Velg studieretning for å se emner

Vår 2024

Velg studieretning for å se emner

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Etter fullført studium skal kandidatene:

KUNNSKAP

  • ha kjennskap til ulike teorier og metoder innenfor kreativitet, idéutvikling og skapende prosesser

  • ha grunnleggende kunnskap om teori knyttet til fagområdet visuell kunst og formidling

  • ha grunnleggende kunnskap om enkelte aspekt ved samtidens visuelle kunstuttrykk

FERDIGHETER

  • kunne anvende egnede redskap, materialer og teknikker i visuelle uttrykk

  • kunne vurdere, velge ut og ta i bruk egnede arbeidsmetoder og estetiske virkemidler i eget arbeid

  • kunne utvikle utstillingskonsept og formidlingsprosjekt til egne og andres arbeid

  • kunne anvende fagterminologi skriftlig og muntlig

GENERELL KOMPETANSE

  • kjenne til og kunne forholde seg til krav om akademisk redelighet

  • kunne utvikle, bearbeide og presentere idéer gjennom blant annet digitale medier

  • kunne reflektere over faglige spørsmål

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generell studiekompetanse

Generell beskrivelse av studiet

Visuell kunst kjennetegnes av et vidt spekter av uttrykk, som billedkunst, kunsthåndverk, arkitektur, design, kunst i offentlige rom og kunst i sosiale relasjoner.

 

Årsstudiet i visuell kunst og formidling har som mål at studentene skal bli kjent med visuell kunst, gjennom utforskende praktisk-estetiske prosesser. Gjennom møter med nasjonal og internasjonal samtidskunst, gjennom teori og gjennom formidling av kunst, vil studiet diskutere kunstens betydning for enkeltpersoner og for samfunnet.

 

Studiet vil forholde seg aktivt til tradisjon, nyskaping og til aktuelle spørsmål og undersøke hvordan disse kan gis et visuelt uttrykk gjennom arbeidsformer som er eksperimenterende og gjennom nye idéer, konsepter eller gjenstander.

 

Studiet legger til rette for å skape visuelle uttrykk. Studentene vil få erfaring med ulike uttrykksformer, materialer og teknikker, både analoge og digitale. Undervisningen foregår i godt utstyrte verksted og på ulike arenaer, som i museer og galleri.

 

Studiet vektlegger kritisk refleksjon i forhold til kunst og formidling, og studentene får øvd seg i formidlingsstrategier gjennom blant annet formidlingsverksted.

 

Institutt for visuelle og sceniske fag ved Universitetet i Agder har et nært samarbeid med Kunstsilo, og deler av undervisningen knyttet til formidlingsverksted er lagt til museets lokaler.

Undervisnings-og læringsformer

Aktuelle undervisningsformer er praktisk undervisning, verksteder, forelesninger, prosjektarbeid, praktisk og teoretisk individuell veiledning, seminarer og faglige debatter. 

Det vil bli arrangert gjesteforelesninger, atelierbesøk, ekskursjoner og frivillige studieturer. Felles presentasjoner og utstillinger danner grunnlag for drøfting og vurdering av studentarbeider og har til hensikt å utvikle studentens faglige refleksjoner.

Den digitale læringsplattformen Canvas benyttes som kommunikasjonskanal for studieprogrammet.  

Deler av undervisningen i de enkelte emnene er obligatorisk på grunn av stor andel av opplæring i teknikker, redskaper og maskinbruk. Studentene inngår i kollektive kreative prosesser som forutsetter tilstedeværelse. Se den enkelte emnebeskrivelse.  

Vurderingsformer

Det brukes ulike vurderingsformer for best mulig å sikre sammenhengen med de ulike emnenes læringsutbytte og undervisnings- og arbeidsformer og for å sikre helhet og sammenheng i studiet. Ved eksamen benyttes vurderingsformer som utstilling av praktisk arbeid og skriftlig refleksjon. Se den enkelte emnebeskrivelse for mer informasjon.  

Internasjonalisering

Samtidskunstens scene er internasjonal, og studentene vil bli kjent med kunststrømninger som foregår globalt. Gjennom internasjonale nettverk og kontakten med regionale samarbeidspartnere får studentene anledning til å oppleve internasjonal samtidskunst. Det legges vekt på å øke studentenes globale bevissthet og internasjonale fokus, inkludert globalisering, migrasjon og bærekraft, for eksempel gjennom valg av gjesteforelesere, hvilke utstillinger studentene skal se og hvilke temaer som belyses i prosjektarbeid.

Fakultetet arrangerer frivillige studieturer. Formålet er å utvide horisonten til studentene ved å se nasjonal og internasjonal samtidskunst.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Årsstudiet kan inngå i det 3-årige bachelorprogrammet i visuell kunst og formidling ved Universitetet i Agder ved at studenten etter fullført årsstudium søker intern overgang. Studiet kan også inngå i en selvvalgt bachelorgrad.

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.  I forkant av studieråd kan studenttillitsvalgte innhente innspill fra medstudenter.

Egenbetaling

Obligatoriske studieturer, kurs og ekskursjoner medfører ingen egenandel for studentene. Det vil bli arrangert frivillige studieturer hvor det kan påløpe utgifter for studentene. For dem som ikke har mulighet til å delta, vil det bli gjennomført annen aktivitet som på tilsvarende måte som studieturer vil styrke studentenes læringsutbytte.

Andre opplysninger

Det stilles krav om at alle studenter ved UiA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder § 12d.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 17:25:42