Studieplan

Høst 2024

Velg spesialisering

Velg studieretning for å se emner

På dette studieprogrammet legges det tilrette for utveksling i 5. semester.

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Etter fullført studium skal kandidatene: 

 

KUNNSKAP 

  • ha bred kunnskap om rytmiske musikksjangre og sitt instruments rolle i de ulike stilartene  

  • ha kunnskap i musikkteori og de utøvende praktiske fagene tilknyttet det rytmiske feltet 

  • ha kunnskap om den rytmiske musikkens historie, tradisjoner, egenart og plass i samfunnet 

  • kjenne til relevant forsknings- og kunstnerisk utviklingsarbeid 

  • kjenne til hva som kreves som utøver innenfor det rytmiske musikkfeltet 

  • kunne oppdatere sin kunnskap innenfor fagområdet rytmisk musikk 

 

 FERDIGHETER 

  • kunne skape, arrangere, fremføre og spille inn musikk 

  • kunne reflektere over egen skapende og utøvende praksis og utvikle denne under veiledning 

  • kunne anvende sin utøverkompetanse både solistisk og i ensemble 

  • kunne reflektere over og anvende arbeidsrutiner for innøvingsteknisk og kreativt arbeid innenfor sitt hovedområde 

  • ha fått styrket sitt faglige grunnlag for nyskapning og kreativ tenkning 

  • kunne anvende digitale verktøy og musikkteknologi tilknyttet fagfeltet  

  • kunne anvende teoretiske og praksisbaserte tilnærminger i et forskningsarbeid  

  • kunne anvende, verbalisere og tekstliggjøre kunstneriske utfordringer i egen praksis og kunne bruke denne innsikten til å videreutvikle seg som utøver  

 

GENERELL KOMPETANSE 

  • ha innsikt i utøving, arrangering og komponering av musikk  

  • kunne ta selvstendige musikalske valg og reflektere over disse 

  • kunne formidle sine musikalske meninger ved å bruke musikkterminologi som tilhører det rytmiske feltet 

  • kunne formidle musikk til et publikum og tilrettelegge et repertoar 

  • kunne samarbeide med andre musikere og arbeide selvstendig med egne prosjekter 

  • kunne planlegge og gjennomføre ulike prosjekter alene og i ensemble 

  • ha innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger innenfor det rytmiske musikkfeltet 

  • kjenne til ulike mekanismer i musikkbransjen både som utøver og i prosjektarbeid 

  • kjenne til nytenkning og innovasjonsprosesser innenfor rytmisk musikk 

 

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Opptakskrav til studiet er bestått opptaksprøve og generell studiekompetanse eller dokumentert realkompetanse.

Det kreves gode kunnskaper og ferdigheter i hovedområdet for å bestå opptaksprøvene. Det kreves også gode forkunnskaper i hørelære og musikkteori.

Generell beskrivelse av studiet

Studiet har stort fokus på utøving, og gir studenten innsikt i og kompetanse innenfor utøverrelaterte og musikkteoretiske emner. Studiet skal gi grunnlag for utøvende og skapende virksomhet innenfor det rytmiske feltet.   

Studiet legger til rette for at studenten skal kunne utvikle seg som skapende og utøvende musiker innenfor mange områder, og gir mulighet til å jobbe med ulike musikkstiler, improvisasjon, komponering og låtskriving, instrumentalteknikk, bandutvikling, entreprenørskap, sound og egenart, studioarbeid og musikkteknologi. Teoriemnene bygger opp om utøvervirksomheten og de kreative prosessene. Gode instrumentale ferdigheter er en viktig forutsetning for å kunne formidle musikk, og studiet vektlegger arbeid med musikalitet, stilforståelse, innstudering og formidling av repertoar. Utdanningen gir også en grunnleggende innføring i hvordan man kan bruke egen kunstnerisk praksis i et forskningsarbeid.  

Studenten søker opptak til én av bachelorprogrammets to spesialiseringer: 

  • Utøvende rytmisk  

  • Låtskriver og artist  
     

Med unntak av utøvende hovedområde, er emnene felles for de to spesialiseringene.  

 

Om spesialiseringene:  

Utøvende rytmisk 
På spesialiseringen «Utøvende rytmisk» er studentens personlige uttrykk og musikalske identitet i fokus. Arbeid på instrument og i samspill utvikler studentens individuelle ferdigheter i sitt hovedområde. Gjennom kunstnerisk veiledning og karriereveiledning vil studenten bli rustet til å møte en musikkbransje og et arbeidsmarked som er i stadig endring. Gjennom videreutvikling av kunstneriske og tekniske ferdigheter forberedes studenten til å fungere som musiker på et profesjonelt nivå.  
 

Låtskriver og artist 
I spesialiseringen «Låtskriver og artist» arbeides det med ulike metoder innenfor låt- og tekstskriving som gir studenten verktøy og grunnlag til å skape og videreutvikle sin egen musikk og sin musikalske identitet. Utvikling av egenart og formidling av egen musikk er sentralt i studiet, samt refleksjon rundt eget skapende arbeid og egne prosesser er en viktig del av arbeidet.  

I tredjes studieår skal studenten velge en fordypning, dette kan også være tema for bacheloroppgaven. Det tilbys fire ulike fordypningsemner: 1. MUR202 Elektronisk musikk fordypning (15 sp) 2. MUR206 Making Music (15 sp) 3.  MUR207 Producing Music (15 sp)/ 4. MUR208 Performing Music (15 sp) 

Undervisnings-og læringsformer

I studiet benyttes ulike undervisnings- og læringsformer som individuell undervisning, gruppeundervisning, forelesninger, gruppeprosjekter med presentasjoner, nettleksjoner, videoleksjoner, egenutviklede apper, praksisrelaterte aktiviteter, seminarer og workshops med gjesteforelesere og gjestemusikere.  

 

Tett samarbeid mellom lærere og studenter er sentralt i studiet. Gjennom hele studiet skal studentene delta i prosjekter med oppgaver som er relevante i forhold til deres faglige kompetanse eksempelvis ved kultur- og konsertprosjekt i samarbeid med lokale og regionale aktører, festivaler og institusjoner. 

 

Den digitale læringsplattformen Canvas benyttes som kommunikasjonskanal for studieprogrammet.  

 

Deler av undervisningen i de enkelte emnene er obligatorisk. Se den enkelte emnebeskrivelse.  

Vurderingsformer

Det benyttes ulike vurderingsformer for best mulig å sikre sammenhengen med de ulike emnenes læringsutbytter, undervisnings- og arbeidsformer og for å sikre helhet og kvalitet i studiet. Teoretiske emner vurderes med muntlig og/eller skriftlig eksamen, mens de utøvende emnene vurderes gjennom sensur/tilbakemelding på samspillsprosjekter, konserter, og mappeinnleveringer. Se den enkelte emnebeskrivelse. 

Internasjonalisering

Det utøvende rytmiske og låtskriver & artistfeltet har en sterk internasjonal posisjon der skapende og utøvende impulser er i konstant bevegelse uavhengig av nasjonale skillelinjer.

Institutt for rytmisk musikk ved UiA er tilknyttet internasjonale nettverk og har utvekslingsavtaler med flere store europeiske, amerikanske og sørøst-asiatiske musikkutdanninger. Bachelorstudentene vil i løpet av programmet møte utenlandske gjestelærere gjennom kurs, forelesninger, prosjekter, samspill og én-til-én undervisning. Instituttets partnerinstitusjoner er plukket ut med tanke på at studentene gjennom ordninger med lærerutvekslinger skal få impulser fra sentrale internasjonale fagmiljøer. Samspill, kurs og forelesninger med utenlandske gjestelærere skal supplere den ordinære undervisningen og styrke bachelorstudentens læringsutbytte.

Deler av undervisningen og pensum vil være på engelsk og tilrettelegges for innkommende utvekslingsstudenter.

Det legges normalt til rette for studentutveksling i 5. semester. På utveksling får studenter undervisning innenfor sitt utøvede hovedområde. Ved inngåelse av utvekslingsavtaler vektlegges det at det utøvende fagmiljøet ved partnerinstitusjonen har ekspertise som supplerer studentens instrumentale bakgrunn fra hjemmeinstitusjonen. For øvrig vises det til universitetets nettsider om utvekslingsmuligheter.

Vilkår for å gå videre i studiet

For å ta emnet MUR312 Bacheloroppgave må emnet MUR107 Musikkvitenskapelig teori og metode (10 sp) være bestått.  

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Studiet kvalifiserer for videre studier på Rytmisk musikk, masterprogram ved Universitetet i Agder, samt ulike masterprogram innenfor musikk og elektronisk musikk både i Norge og i utlandet.

Studiet kvalifiserer til skapende og utøvende arbeid innenfor kunst- og kultursektoren. Studiet kan være et utgangspunkt for en musikerkarriere, og kandidaten vil kunne velge yrker med ulike oppgaver knyttet til utøvelse, låtskriving, produksjon, studieteknologi, multimedia, komposisjon og formidling av musikk.

Fører til grad

Programmet fører frem til graden Bachelor i utøvende musikk – rytmisk (Bachelor in Performing Music - Popular Music).

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.  I forkant av studieråd kan studenttillitsvalgte innhente innspill fra medstudenter.

Egenbetaling

Obligatoriske studieturer, kurs og ekskursjoner medfører ingen egenandeler for studentene. Det kan bli arrangert frivillige studieturer hvor det kan påløpe utgifter for studentene. For dem som ikke har mulighet til å delta, vil det bli gjennomført annen aktivitet som på tilsvarende måte vil styrke studentenes læringsutbytte.  

 

Andre opplysninger

Det forventes at studenter stiller med eget instrument.

Igangsetting av valgemner forutsetter minimum 5 studenter, med unntak av emnet MUR130 Instrument II. Det tas forbehold om antallet studenter for oppstart av de ulike fordypningene i 5. semester.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 23:25:41