Studieplan

Høst 2020

Valg av studiespesialisering

Velg studieretning for å se emner

Vår 2021

Obligatoriske emner

Velg studieretning for å se emner

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Etter fullført studium skal studenten:

KUNNSKAP

  • ha kunnskap om den klassiske musikkens tradisjoner, stil og estetikk

  • ha kunnskap om tradisjoner, teori og praksis innenfor musikkforskning og kunstnerisk utviklingsarbeid

  • ha kunnskap om instrumentale og utøvende tradisjoner og forhold mellom teori og praksis

  • ha kunnskap om forskjellige analysemetoder, og hvordan disse kan brukes for å tilegne seg ny kunnskap

FERDIGHETER

  • ha avanserte utøvende ferdigheter

  • kunne vise en helhetlig innsikt i forholdet mellom kunstnerisk innhold og formidling

  • kunne initiere, planlegge og gjennomføre kunstneriske prosjekter

  • kunne bruke relevante vitenskapelige og utøvende metoder for utvikling av kunstnerisk identitet

  • kunne arbeide med praktisk og teoretisk problemløsing på selvstendige måter

GENERELL KOMPETANSE

  • kunne argumentere for sin egen kunstneriske praksis

  • ha bevissthet om standarder for fremragende kvalitet innenfor eget instrument og fordypningsområde

  • ha bevissthet om etiske problemstillinger og forventinger innenfor det klassiske musikkfeltet

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

For opptak til påbyggingsstudium i utøvende musikk - klassisk kreves fullført bachelorgrad med minimum 80 studiepoeng i utøvende musikk eller tilsvarende, samt bestått opptaksprøve. Utenlandske søkere må dokumentere kunnskaper i engelsk på lik linje med de krav som stilles til generell studiekompetanse.

MUK107 Vitenskapsteori, estetikk og analyse ved UiA, eller tilsvarende.

Generell beskrivelse av studiet

Dette påbyggingsstudiet legger hovedsakelig vekt på studentens utvikling som utøvende musiker.

Studenten søker opptak til én av følgende to spesialiseringer:

  • Kunstnerisk utøvende spesialisering

  • Kunstnerisk vitenskapelig spesialisering

Individuell solo- og ensemblevirksomhet står sentralt i begge spesialiseringene. Her vil studenten videreutvikle sitt solistiske og kammermusikalske repertoar og sitt personlige uttrykk som musiker.

Profesjonsnærhet og arbeidslivsrelevans er viktig i dette studieprogrammet. Gjennom Institutt for klassisk musikk og musikkpedagogikk sitt samarbeid med Kilden Teater og Konserthus kan studentene få praksisplasser i Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Vokalensemble, Kilden Opera eller i forbindelse med kunstneriske prosjekter i regi av Kilden Dialog eller andre aktører.

Om spesialiseringene:

Som en del av kunstnerisk utøvende spesialisering kan studentene i emnet MUK406 Musikkidentitet og utøvende praksis velge mellom følgende fordypningsområder: ensemblesang, orkesterakademi, klaver i samspill, korledelse, kunstnerisk kreativ. Studenten skal utvikle sin profil gjennom solistisk arbeid med et spesielt repertoar, en komponist, en epoke, klassisk musikkimprovisasjon eller egen komponering og arrangering. Arbeidsrelevant praksis gjennomføres i form av deltakelse i / ledelse av konsertproduksjoner og kunstneriske prosjekter i regi av eksterne aktører.

Ensemblesang
Studenten skal utvikle sin utøverkompetanse og profil i ensemblesang. Praksis gjennomføres primært med opera-, musikkteater- og konsertdeltakelse i Kilden og i Kilden Vokalensemble.

Orkesterakademi
Studenten skal utvikle sin utøverkompetanse og profil i orkesterspill. Her inngår også arbeid med orkesterutdrag og prøvespillrepertoar til orkesterstillinger. Praksis gjennomføres med musikertjeneste i Kristiansand Symfoniorkester.

Klaver i samspill
Studenten skal utvikle sin kompetanse og profil som klaverpartner med andre instrumentalister og sangere. Dette inkluderer arbeid med repetisjon, akkompagnement, duo-klaver eller annen type samspill. Praksis gjennomføres i regi av UiA i samarbeid med Kilden Dialog eller andre aktører i form av deltakelse i / ledelse av konsertproduksjoner og kunstneriske prosjekter.

Korledelse
Studenten skal utvikle sin utøverkompetanse og profil innenfor korledelse med innretning mot det frivillige musikklivet. Praksis i kordireksjon gjennomføres i samarbeid med eksterne kor og aktører som Kristiansand Vokalensemble eller relevante aktører innenfor det frivillige musikklivet.

Kunstnerisk kreativ
Studenten skal utvikle sin profil gjennom solistisk arbeid med et spesielt repertoar, en komponist, en epoke, klassisk musikkimprovisasjon eller egen komponering og arrangering. Praksis gjennomføres i form av deltakelse i / ledelse av konsertproduksjoner og kunstneriske prosjekter i regi av UiA i samarbeid med eksterne aktører.

Oppstart av fordypningsområdene ensemblesang og klaver i samspill avhenger av studentgrupper med tilfredsstillende besetninger.

Kunstnerisk vitenskapelig spesialisering gir et musikkvitenskapelig grunnlag knyttet opp mot praktisk utøvervirksomhet. Studenten får i tillegg til hovedinstrumentundervisning og ensemble-/konsertvirksomhet kunnskaper innenfor musikkvitenskap, forskningsmetode, -etikk, -praksis og arbeid med prosjektbeskrivelser. I denne spesialiseringen velger studenten emnet MUK408 Vitenskapelig praksis og forskningsprosjektutvikling.

Undervisnings-og læringsformer

Studiet legger opp til varierte undervisnings- og læringsformer som én-til-én undervisning, mesterklasser, seminarer, klasseromsundervisning og fellestimer. Studentenes arbeidstid vil i hovedsak gå med til arbeid med eget hovedinstrument, ensemblespill, deltakelse i praksis og arbeid med fordypningsområde. Studentene får muligheter for medvirkning i prosjekter med aktuelle aktører og samarbeidspartnere. Det er obligatorisk for studentene å delta i planlegging og gjennomføring av konsertvirksomhet i universitetets regi. Det tilbys individuell veiledning i tilknytning til skriftlig arbeid, og veiledningen kan gjennomføres helt på nett eller på campus etter individuell tilpasning til studentens behov. En vesentlig del av studentenes arbeidstid vil gå med til øving, både individuelt og i ensembler og til eget vitenskapelige arbeid.

For kunstnerisk vitenskapelig spesialisering gis den teoretiske delen av spesialiseringen som nettbasert undervisning med tett oppfølging av en tildelt veileder. Canvas brukes som plattform for nettundervisningen.
Gjennom Institutt for musikk og musikkpedagogikk sitt samarbeid med Kilden Teater og Konserthus får studentene praktisere i Kristiansand Symfoniorkester, Kilden Solistensemble, Kilden Opera eller under kunstneriske prosjekter i regi av Kilden Dialog eller andre aktører.

Den digitale læringsplattformen Canvas benyttes som kommunikasjonskanal for studieprogrammet.

Deler av undervisningen er obligatorisk. Se den enkelte emnebeskrivelse.

Vurderingsformer

Det benyttes ulike vurderingsformer for best mulig å sikre sammenhengen med de ulike emnenes læringsutbytte, undervisnings- og arbeidsformer og for å sikre helhet og kvalitet i studiet. Teoretiske emner vurderes med muntlig og/eller skriftlig eksamen, mens de utøvende emnene vurderes gjennom sensur av samspill, konserter og utøvende prøver. Se den enkelte emnebeskrivelse.

Internasjonalisering

Det klassiske musikkfeltet har en sterk internasjonal orientering der skapende og utøvende impulser er i konstant bevegelse uavhengig av nasjonale skillelinjer. Institutt for klassisk musikk og musikkpedagogikk er tilknyttet internasjonale nettverk og har utvekslingsavtaler med flere store europeiske musikkutdanninger. Studentene vil i løpet av programmet møte utenlandske gjestelærere gjennom mesterklasser, kurs, forelesninger og prosjekter. Instituttets partnerinstitusjoner er plukket ut med tanke på at studentene, gjennom ordninger med lærerutveksling, skal motta impulser fra sentrale internasjonale fagmiljøer. Mesterklasser, kurs og forelesninger med utenlandske gjestelærere skal supplere den ordinære undervisningen og styrke masterstudentens læringsutbytte. Pensum vil være på engelsk.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Studiet kan godkjennes som 1. studieår av 2-årig masterprogram i utøvende musikk - klassisk ved Universitetet i Agder med tilsvarende spesialisering, og gir også grunnlag for opptak til masterprogrammer i utøving ved andre norske og utenlandske utdanningsinstitusjoner

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.  I forkant av studieråd kan studenttillitsvalgte innhente innspill fra medstudenter.

Egenbetaling

Obligatoriske studieturer, kurs og ekskursjoner medfører ingen egenandeler for studentene. Det vil bli arrangert frivillige studieturer hvor det kan påløpe utgifter for studentene. For dem som ikke har mulighet til å delta, vil det bli gjennomført annen aktivitet som på tilsvarende måte som studieturer vil styrke studentenes læringsutbytte. Det vil også bli tilbudt gratis konserter for studentene.

Andre opplysninger

Det stilles krav om at alle studenter ved UiA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder § 12d

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 01:32:46