Studieplan

Høst 2024

Velg studieretning for å se emner

Vår 2025

Velg studieretning for å se emner

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Etter fullført studium har studenten

  • grunnleggende innsikt i tysk språk (grammatikk og fonetikk)

  • tilegnet seg ferdigheter i muntlig og skriftlig tysk

Etter fullført studium kan studenten

  • fortolke tekster i tyskspråklig litteratur

  • redegjøre for sentrale historiske og kulturelle sammenhenger i de tyskspråklige landene

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Det anbefales at studentene har tysk nivå 2 fra videregående skole (tidligere B- eller C-språk) eller tilsvarende.

Generell beskrivelse av studiet

Årsstudiet i tysk skal gi innsikt i tysk språk, tyskspråklig litteratur og i historie og kultur i de tyskspråklige landene. Det opplyses om eventuelt studieopphold i Tyskland ved semesterstart.

I et bærekraftperspektiv er dette studieprogrammet relevant gjennom at det fremmer ferdigheter i og kunnskaper om et sentralt fremmedspråk. Slike kunnskaper og ferdigheter er en vesentlig forutsetning for effektiv kommunikasjon på tvers av land, språk og kulturer og utgjør dermed et vesentlig bidrag i arbeidet for å oppnå FNs bærekraftmål.

Undervisnings-og læringsformer

Forelesninger, seminarer, øvelser og individuell veiledning. Det inngår også digitalt og/eller interaktivt lærings- og øvingsmateriale via digital læringsplattform. Det anbefales regelmessig og aktiv deltakelse i undervisningen samt at den digitale læringsplattformen besøkes regelmessig. Undervisningsspråket er tysk.

Vurderingsformer

Studiet har varierte vurderingsformer – skriftlige innleveringer, muntlig eksamen (også med presentasjoner), skriftlig skoleeksamener. Se ellers emnebeskrivelsene for detaljer.

Internasjonalisering

Det er mulighet (avhengig av tilgang og ledige plasser) for studenter på tysk årsstudium å få plass på et to ukers kurs ved Det tysk-norske studiesenteret i Kiel.

Tysk årsstudium mottar jevnlig innkommende utvekslingsstudenter fra tyskspråklige og andre land som tar ett eller flere emner av studiet, noe som er et betydelig bidrag til «internasjonalisering hjemme» for tyskstudentene.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Studiet kan inngå som del av 5-årig lektorprogram (som 1. eller 2. år). Studiet kan også inngå som en del av et studieløp som kvalifiserer for opptak til praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) ved UiA og gi mulighet for tilsetting i videregående skole og i 5.-10. klassetrinn i grunnskolen.

Studiet er også relevant for et bredt spekter av arbeidsområder hvor kunnskaper i tysk språk og kultur er viktig, innen skole, media, forlag, kommunikasjonsyrker mv. Næringslivet etterspør i stigende grad kompetanse i tysk. Studiet kan også inngå som breddeenhet i flere bachelorprogrammer ved Universitetet i Agder.

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.

Andre opplysninger

Universitetet i Agder satser på å øke bruken av digitale verktøy i studiene. Målsettingen er blant annet å ta i bruk nye kommunikasjonsformer og å prøve ut nye opplegg for undervisning og veiledning. Studenter ved UiA vil i økende grad bruke datamaskin i det daglige arbeidet med studiene. Overgang til digital eksamen er også en viktig del av denne satsingen.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 17:10:01