Hva lærer du?

Læringsutbytte

Det forventes at kandidaten etter fullført bachelorutdanning:

 

Kunnskap:

  • har bred kunnskap om sentrale temaer, teorier og problemstillinger innen sykepleievitenskapelige emner

  • har relevant kunnskap innen medisinske og naturvitenskapelige og samfunnsvitenskapelige emner

  • har kunnskap om sykepleiefagets historie, tradisjoner og egenart

  • kjenner til forskning og utviklingsarbeid relevant for sykepleie

  • har kunnskap om velferdsstaten, rammer for tjenesteutøvelsen og sykepleietjenestens bidrag til helse- og velferdstjenesten

 

Ferdigheter:

  • kan utøve sykepleie basert på forskning, erfaring og faglig skjønn

  • kan ivareta pasientens grunnleggende behov ved å observere, vurdere, planlegge, iverksette, evaluere og dokumentere sykepleie

  • kan identifisere risikofaktorer av individuell og miljømessig karakter, planlegge og utføre helsefremmende og forebyggende tiltak

  • kan informere, undervise og veilede pasienter og pårørende

  • kan fremme læringsprosesser som bidrar til pasientsikkerhet, kvalitet og tillit i helsetjenesten

  • kan beherske relevante faglige verktøy, teknikker, prosedyrer og kommunikasjonsformer

  • er en endringsdyktig leder av eget fag

  • kan samhandle tverrprofesjonelt for å skape et koordinert, helhetlig og sammenhengende tjenestetilbud

 

Generell kompetanse:

  • kan utøve faglig forsvarlig sykepleie, basert på etisk bevissthet og kritisk refleksjon

  • kan møte pasienter og pårørende med omsorg, innlevelse og moralsk ansvarlighet

  • kan ivareta pasientens rett til medbestemmelse og medvirkning

  • kan bidra til nytenkning og innovasjon

  • kan vise evne og vilje til livslang læring, arbeide kunnskapsbasert og bidra til å utvikle kvalitet i sykepleiefaget og helsetjenesten

  • kan anvende og formidle sentralt fagstoff som teorier, problemstillinger og løsninger både skriftlig og muntlig

  • kan bidra til at faglige og etiske normer synliggjøres i den offentlige debatt om helsepolitiske spørsmål

 

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Generell beskrivelse av studiet

Studiet bygger på Rammeplan og forskrift for 3-årig sykepleierutdanning fastsatt av Kunnskapsdepartementet 25. januar 2008.

 

Formål

"Formålet med sykepleierutdanningen er å utdanne yrkesutøvere som er kvalifisert for sykepleiefaglig arbeid i alle ledd av helsetjenesten, i og utenfor institusjoner. Pleie, omsorg og behandling utgjør hjørnesteinene i sykepleierens kompetanse. Sykepleieren forholder seg til pleie og kontinuerlig omsorg for den syke ut fra hvordan det erfares å være syk, og ut fra kunnskap om de enkelte sykdommers årsak, diagnostikk og prognose.

 

Sykepleierne skal også ha kompetanse i forhold til helsefremmende og forebyggende arbeid, undervisning og veiledning, forskning og fagutvikling, kvalitetssikring, organisering og ledelse. De skal ha kunnskap om helsepolitiske prioriteringer og juridiske rammer for yrkesutøvelsen. Utdanningen skal baseres på yrkesetiske retningslinjer og fremme en flerkulturell forståelse av helse og sykdom" (Rammeplan for sykepleierutdanning 2008, s.4-5).

 

Studiet skal danne og utdanne sykepleiere med tydelig sykepleiefaglig identitet og kompetanse som styrkes og videreutvikles i tverrprofesjonelt samarbeid. Yrkesutøvelsen skal baseres på kunnskap og forståelse for utfordringer og oppgaver i velferdssamfunnet som helhet. Studieprogrammet realiseres i forpliktende samspill mellom utdanning og arbeidsliv (Meld. St: 13, 2011-2012).

 

Innhold

Av studiets 180 studiepoeng er 90 relatert til teori og 90 til praksis. Studiet er bygd opp av 13 emner, hvorav åtte har et overveiende teoretisk innhold og fem et overveiende praktisk innhold der kliniske studier i ulike deler av helsetjenesten utgjør fundamentet. Alle emner er innholdsmessig bygd opp slike at de i varierende grad inneholder komponenter fra de hovedemner rammeplanen legger føringer for:

  • Sykepleiens faglige og vitenskapelige grunnlag

  • Sykepleiefaget og yrkesgrunnlaget

  • Medisinske og naturvitenskapelige emner

  • Samfunnsvitenskapelige emner

Vurderingsformer

I de teoretiske emnene nyttes ulike eksamensformer som individuell skriftlig skoleeksamen, hjemmeeksamen i gruppe og bacheloroppgave. Det nyttes gradert karakter. De praktiske emnene vurderes til bestått/ikke bestått etter retningslinjer som er nærmere beskrevet i studentenes læringsstøttesystem Fronter.

 

Til emnene er det ofte knyttet eksamenskrav som må være godkjent før studenten kan gå opp til eksamen. Det kan være obligatorisk fremmøte, skriftlige oppgaver og muntlige fremføringer, individuelt eller i gruppe. Disse er nærmere beskrevet i Fronter.

Vilkår for å gå videre i studiet

Studentene må ha bestått alle eksamener i 1. studieår for å kunne starte i praksis i 3. semester og gå videre til 4. semester.

Studentene må ha bestått alle eksamener i 1. og 2. studieår for å kunne starte i 6. semester.

 

Se ellers Forkunnskapskrav i emnebeskrivelsene.

 

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Fullført studium kvalifiserer for å søke autorisasjon som sykepleier, og gir grunnlag for et variert og mangfoldig yrkesliv innen alle deler av helsevesenet.

 

Studiet kvalifiserer for en rekke studier på mastergrads- og videreutdanningsnivå på høgskoler og universitet, både innen sykepleiefag/-vitenskap og tverrfaglige fagområder.

 

Fører til grad

Fullført studium gir graden bachelor i sykepleie.

Studentevaluering

Studentevaluering gjennomføres i tråd med kvalitetssikringssystemet kapittel 2.3.1 ved en årlig evaluering av studieprogrammet hvor det minimum deltar én studentrepresentant fra hvert studieår.

Kontaktperson

For ytterligere informasjon kontakt

seksjonsleder Kristiansand: Gunvor Andresen (gunvor.andresen@uia.no)

seksjonsleder Grimstad: Kari Brodtkorb (kari.brodtkorb@uia.no)

Andre opplysninger

Studentene må påregne helt eller delvis å dekke reise- og boutgifter i forbindelse med praktiske studier. Videre må det påregnes utgifter til innkjøp av noe undervisningsmateriell, for eksempel arbeidsantrekk.

 

Studentene må legge fram politiattest ved opptak til studiet. Merknad på politiattesten kan føre til at søker blir utelukket fra praktiske emner i studiet. Studentene må gjennomgå MRSA-undersøkelse (Meticillinresistente gule stafylokokker) og eventuelt dokumentere tuberkuloseundersøkelse før deltakelse i praktiske studier (hvis forutgående opphold på minst 3 måneder i visse land).

 

Studenter i bachelorprogrammet i sykepleie er underlagt forskrift om skikkethetsvurdering i høgere utdanning, med hjemmel i lov om universiteter og høgskoler. Løpende skikkethetsvurderingen foregår gjennom hele studietiden. Studenter som får merknad vedrørende tvil om skikkethet skal følges opp spesielt.

 

Pensum er på ca. 10000 sider. Universitetet kan gjøre endringer på pensumlister underveis i studiet. For øvrig vises til pensumoversikt i de enkelte emner.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 01:32:17