Hva lærer du?

Læringsutbytte

Etter fullført studium skal kandidaten ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

KUNNSKAP

Kandidaten skal:

  • ha tilegnet seg avansert kunnskap i sosiologisk forskning

  • ha omfattende kunnskap om velferd og sosiale institusjoner

  • ha inngående kunnskap om sammenhengen mellom problemstilling, metodisk fremgangsmåte, analytisk rammeverk og konklusjoner i sosiologiske arbeider

  • kunne anvende sosiologisk og samfunnsvitenskapelig teori på nye temaområder

  • kunne analysere faglige problemstillinger med utgangspunkt i sosiologiens historie, tradisjoner og egenart

FERDIGHETER

Kandidaten skal kunne:

  • anvende eksisterende teorier, metoder og fortolkninger innenfor sosiologien og arbeide selvstendig med praktisk og teoretisk problemløsning

  • gjennomføre selvstendige, avgrensete forskningsprosjekt under veiledning og i tråd med gjeldende forskningsetiske normer

  • formulere problemstillinger presist, og analysere empiri i henhold til vitenskapelige kriterier

  • reflektere kritisk over påliteligheten i sosiologiske og samfunnsvitenskapelige undersøkelser

GENERELL KOMPETANSE

Kandidaten skal kunne:

  • anvende sine kunnskaper og ferdigheter innen sosiologien på nye områder for å gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter

  • ha etisk bevissthet om problemer som kan oppstå i forskning ved formulering av problemstilling, gjennomføring av undersøkelser og ved bruk av forskningsresultater

  • formidle eget arbeid til andre og ta imot tilbakemeldinger på en kritisk og reflektert måte

  • samarbeide med andre om forskningsspørsmål, faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor fagområdet

  • bidra til kritisk analyse, nytenkning og utviklingsprosesser i private, offentlige og frivillige organisasjoner og i samfunns- og næringsliv

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generelt opptakskrav er bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minimum tre års omfang (180 studiepoeng).

I opptaksgrunnlaget skal det inngå:

1. Enten: fordypningsenhet på minst 80 studiepoeng innen sosiologi eller andre samfunnsvitenskapelige studier, der minst 20 studiepoeng i fordypningsenheten skal være på påbyggingsnivå,

eller: integrert bachelorgrad eller tilsvarende utdanning innen samfunnsvitenskapelig studier av minst tre års omfang (180 studiepoeng).

Eksempler på relevante samfunnsvitenskapelige studier: statsvitenskap, utviklingsstudier, sosialt arbeid og sosialantropologi.

2. Samfunnsvitenskapelig metode, minst 7,5 studiepoeng.

Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre.

For øvrig vises det til UiAs forskrift for opptak til studier og emner ved UiA: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2021-11-24-3370?q=forskrift%20om%20opptak%20til%20studier.

Det er en fordel med gode engelskkunnskaper, da enkelte emner blir undervist på engelsk, og deler av pensum vil være på engelsk.

Generell beskrivelse av studiet

I sosiologien er vi opptatt av endringsprosesser i samfunnet, hvordan mennesker påvirker hverandre, og hvordan vi som individer former og formes av de felleskapene vi er en del av. Gjennom studiet vil du lære om samspillet mellom mennesker og samfunn og samfunnsmessig stabilitet og endring, og du vil utvikle din kompetanse i å reflektere over og forstå sentrale utviklingstrekk ved det moderne samfunnet.


Studiet vektlegger en kombinasjon av teori, som
sosiologisk analyse, velferdsstat og velferdspolitikk, tematiske fordypninger, som for eksempel straff, klima eller ulikhet, og grundige metodekunnskaper. Hvilke tematiske fordypninger som undervises vil variere. I første studieår velger du i tillegg et valgemne innenfor enten religionsvitenskap, organisasjonsvitenskap, samfunnsplanlegging eller sosialt arbeid. I løpet av studiet har du mulighet til å søke om praksis i en organisasjon eller bedrift og få erfaring fra arbeidslivet mens du studerer.

 

Gjennom studiet får du trening i å utvikle og analysere komplekse problemstillinger. Du vil få praktisk erfaring med å produsere, analysere og kritisk vurdere forskningsbasert kunnskap. Dette er egenskaper som er høyt verdsatt i arbeidsmarkedet. Målet er at du gjennom teori, metodekunnskap og arbeidet med masteroppgaven får en allsidig analytisk kompetanse som vil være nyttig i mange yrkesroller og som arbeidslivet trenger.

Undervisnings-og læringsformer

Undervisnings- og arbeidsformene vil være en kombinasjon av forelesninger, seminarer, gruppearbeid, praktiske øvelser, veiledning og egenaktivitet. Det blir i enkelte emner lagt særlig vekt på dialogbasert undervisning, med aktiv studentdeltakelse. Det blir gitt undervisning i tre emner hvert av de to første semestrene. Tredje og fjerde semester er beregnet til arbeid med masteroppgaven, under veiledning. Det blir forventet betydelig egeninnsats og at studentene engasjerer seg i individuelt og gruppebasert studiearbeid.

Vurderingsformer

Vurderingsformene i masterprogrammet varierer mellom skriftlige skoleeksamener, muntlige eksamener, hjemmeeksamener, mappeeksamener og masteroppgave.

Internasjonalisering

Studieprogrammet benytter internasjonal pensumlitteratur i aktuelle emner, og globale/komparative perspektiver er sentrale for flere av emnene. En del av undervisningen i første semester vil foregå på engelsk, og i disse emnene vil studentene møte utvekslingsstudenter fra andre universiteter.

Vi anbefaler alle våre studenter å benytte muligheten til å dra på utveksling. Utveksling finner først og fremst sted i 3. semester, hvor det er lagt opp til at studenter kan velge valgemner i sosiologi. Studenter som drar på utveksling i 3. semester, skriver en mindre masteroppgave på 40 studiepoeng.

For studenter som ønsker å skrive en 60 studiepoengs masteroppgave, vil det være mulig med utveksling i 2. semester. I og med at det er obligatoriske emner som må erstattes dette semester, vil det være færre studiesteder å velge mellom. Søknadsfristen for utveksling i 2. semester er allerede i september i første semester av studiet.

Utvekslingsoppholdet godkjennes av studieprogramleder og forhåndsgodkjente emner innpasses i studentens utdanningsplan. Instituttet har gode utvekslingsavtaler med universiteter vi samarbeider med, blant annet gjennom Erasmus+.

Ta kontakt med Internasjonalt kontor, studieprogramleder eller studieveileder for mer informasjon om utveksling. Se UiA sine nettsider om studentutveksling for oversikt over hvor du kan dra på utveksling: https://www.uia.no/student/utveksling.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Studiet gir en kompetanse som er etterspurt i arbeidslivet for arbeidsoppgaver i offentlig sektor, private bedrifter og frivillige og ideelle organisasjoner. Med en mastergrad i sosiologi vil man kunne arbeide innenfor:

  • Kommune, fylke, direktorat eller departement

  • Offentlige tjenester og forvaltning

  • Planleggings- og utviklingsarbeid

  • Helse- og sosiale tjenester

  • Kommunikasjon og media

  • Konsulentbransjen

  • Personalarbeid og HR

  • Frivillige og ideelle organisasjoner

Du kan bli lektor om du tar et år med Praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) som gir undervisningskompetanse i samfunnsfag. Du kan også ta doktorgrad (ph.d.) i sosiologi eller andre samfunnsvitenskapelige fag ved å søke opptak til forskerutdanning.

Les mer om karrieremuligheter for samfunnsvitere på www.uia.no/karriereveier

Fører til grad

Fullført studium fører frem til graden Master i sosiologi.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 2. juli 2024 16:25:44