Studieplan

Høst 2021

Øvrige obligatoriske emner

Velg studieretning for å se emner

Vår 2022

Øvrige obligatoriske emner

Velg studieretning for å se emner

Høst 2022

Breddeenhet (10 sp 3. semester og 30 sp 4. semester)

Pedagogikk (begr. plasser)

Velg studieretning for å se emner

Høst 2023

Velg studieretning for å se emner

Vår 2024

Velg studieretning for å se emner

Breddekomponent på 40 studiepoeng / Utvekslingspakker

Bredde velges forut for 3. semester i Studentweb, i perioden 10. juni - 20. august. Det er lagt til rette for breddevalg som vil bidra til å gi studentene en bredere akademisk kompetanse og muligheter for å ta utveksling ved høyt ansette samarbeidsuniversiteter. Plassbegrensning ved noen breddevalg kan medføre at studenter ikke er garantert plass på sitt førstevalg. Studenter som velger utveksling i 4. semester, tar et valgemne ved UiA høsten 3. semester.

For å møte aktuelle spørsmål om bærekraft, demokrati og økonomi, har Fakultet for samfunnsvitenskap utviklet en ny, aktuell breddeenhet: ‘Sustainable transformation – concepts, approaches and practices’. Breddeenheten på 30 sp gis som tre emner i vårsemesteret fra 2022. Studenter som tar bredden, vil få en dybdeforståelse for bærekraft, og forskjellige tilnærminger og verktøy vil gjøre dem i stand til å engasjere seg aktivt i utvikling av bærekraftprosesser.

Breddetilbudet i HR vil det komme noen små justeringer på for vårsemesteret. Mer informasjon om dette kommer i april 2022.

Det er mulig å søke om godkjenning av breddeenhet som inneholder andre fagkombinasjoner og emner, og tidligere utdanning kan bli faglig vurdert og innpasset i bachelorstudiet. Ta kontakt med studieveileder for mer informasjon.

Det tas forbehold om endringer i breddetilbudet

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Etter fullført studium skal kandidaten:

KUNNSKAPER

  • ha bred kunnskap om sentrale perspektiver, begreper, teorier og metoder innenfor sosiologi

  • kjenne til hvordan teoretiske perspektiv og begrep blir benyttet i studier av hvordan sosial samhandling former små og store samfunnsstrukturer og hvordan samfunnsstrukturer og -prosesser former livsvilkår for mennesket

  • kjenne til viktige historiske utviklinger i sosiologi som fagdisiplin

  • kjenne til beskrivelser av, og perspektiver på, samfunnsendring

  • kunne beskrive typiske kjennetegn ved moderne samfunn langs økonomiske, politiske, sosiale og kulturelle dimensjoner

  • kjenne til globale forskjeller og likheter mellom samfunn, og hvordan globaliseringen påvirker individuelle liv

  • kjenne til sentral og nyere forskning i sosiologi generelt, med særlig fokus på velferd og likestilling, familie og barndom, globalisering og multikulturalisme, avvik og kriminalitet

  • kunne gjøre rede for ulike metoder samfunnsforskere bruker til å skaffe og analysere data

FERDIGHETER

  • kunne anvende sosiologiske perspektiver og teorier i analyser av sentrale samfunnsspørsmål og utviklingstrekk

  • kunne delta i faglige diskusjoner med evne til å gi og motta kritikk på en konstruktiv måte

  • kunne utforme aktuelle problemstillinger og bruke ulike vitenskapelige metoder

  • kunne bruke kunnskapene sine innenfor de sosiologiske temaområdene til å identifisere viktige samfunnsproblem og utviklingstendenser, finne, vurdere og henvise til relevant informasjon om disse på en reflektert måte

  • kunne samle inn data og uttrykke seg skriftlig og muntlig

GENERELL KOMPETANSE

  • kunne gjøre rede for viktige forskningsetiske problemstillinger

  • ha utviklet kritiske evner, selvstendighet og analytiske ferdigheter

  • kunne formidle sentrale sosiologiske perspektiver og problemstillinger skriftlig og muntlig

  • kunne reflektere over hvordan sosiologiske perspektiver kan anvendes for å forstå endringer i samfunn og arbeidsliv

  • kunne anvende sosiologiske perspektiver til å forstå konsekvenser av endringer i samfunnet.

  • kunne planlegge og utføre et sosiologisk prosjekt over tid, alene eller som del av en gruppe, i tråd med etiske prinsipper og retningslinjer

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Det forventes at studentene kan tilegne seg pensumlitteratur på de skandinaviske språk og på engelsk. Det anbefales gode engelskkunnskaper da deler av undervisningen vil foregå på engelsk.

Generell beskrivelse av studiet

Sosiologi er studiet av samfunnet, sosial endring og de sosiale årsakene til og konsekvensene av menneskers handlinger. Sosiologien gir verktøy for å forstå hvordan samfunnet fungerer, hvordan sosiale institusjoner påvirker våre liv og hvordan forholdet mellom individ og samfunn skaper, endrer og former samfunnslivet. Sosiologien setter søkelys på hvordan menneskelig samhandling både former og blir formet av omgivelsene.

Sosiologer undersøker hvordan grupper, institusjoner og samfunn skapes og struktureres. Ettersom all menneskelig handling er grunnleggende sosial, og ofte følger mønstre som er relativt uavhengig av enkeltindividet, er sosiologer tematisk opptatt av alt fra nære relasjoner til globale endringer.

Bachelorprogrammet i sosiologi ved UiA har en stor tematisk bredde med tema som velferd, ulikhet, globalisering, utdanning, kriminalitet, familierelasjoner, kjønn, religion og det flerkulturelle samfunnet. Sosiologi tilbyr teoretiske perspektiver og rammeverk som gjør studenten i stand til å forstå og beskrive samfunnets kompleksitet. Forskningsmetoder utgjør en sentral del av studiet, og bacheloroppgaven gir studentene mulighet til å fordype seg i en selvvalgt sosiologisk problemstilling. Bachelorprogrammet i sosiologi passer for dem som er interessert i å forstå sentrale kjennetegn ved våre moderne samfunn og hvordan de endres.

Bachelorprogrammet består av en fordypning i sosiologi på 110 studiepoeng, som inkluderer bacheloroppgaven på 20 studiepoeng (alle emner med SV-kode i studieplanen). I tillegg skal studentene ta emner i vitenskapelig metode og ex. phil., samt en valgfri breddekomponent på 40 studiepoeng.

Undervisnings-og læringsformer

Undervisnings- og læringsformene i studiet varierer mellom forelesninger, gruppearbeid, seminarer, mappeinnleveringer og oppgaver. Veiledning vil forgå både individuelt og i grupper. Deltakelse på forelesninger er vanligvis ikke obligatorisk, men det kan være krav til deltakelse i enkelte emner. De fleste emnene har krav om obligatoriske oppgaver som må være godkjent/bestått for å kunne gå opp til eksamen. Undervisningsspråk er norsk, men noen emner vil undervises på engelsk.

Vurderingsformer

Studieprogrammet har varierte vurderingsformer som individuell skoleeksamen, hjemmeeksamen, mappevurdering og justerende muntlig eksamen i tilknytning til bacheloroppgaveinnlevering.

Internasjonalisering

Studieprogrammet tar gjennomgående i bruk internasjonal pensumlitteratur, og globale perspektiver er sentrale for de fleste emner det undervises i. I studiet legges det vekt på å utvikle kunnskap om mangfold, komparative perspektiver på velferdssamfunnet, konsekvenser av globalisering og migrasjon, det flerkulturelle samfunn, samt om globale perspektiver og teorier innenfor sosiologifaget. Flere emner undervises på engelsk og vil være åpne for utvekslingsstudenter.

Vi anbefaler alle våre studenter å benytte muligheten for å dra på utveksling. Utveksling til en av våre samarbeidspartnere vil gi unik erfaring og mulighet til å forstå globale utfordringer som er viktig for studiets læringsutbytte. Gjennom utveksling får våre studenter mulighet til å undersøke globale forskjeller og likheter mellom samfunn, og hvordan globaliseringen påvirker individuelle liv.

Det er først og fremst lagt opp til utveksling i 4. semester. For studenter som ønsker å være på utveksling et helt år, vil det være mulig i 2. studieår, og ved å ta en kombinasjon av 20 studiepoeng obligatoriske emner i sosiologi og 40 studiepoeng breddeemner. Instituttet har et nært samarbeid med University of California, Berkeley, et av verdens ledende universiteter som gir et bredt utvalg av emner for sosiologistudenter. Det finnes flere gode avtaler om utveksling, blant annet Erasmus+.

Se UiA sine nettsider om studentutveksling: https://www.uia.no/student/utveksling.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Studiet gir analytiske ferdigheter og kompetanse som et utgangspunkt for arbeid i offentlig, privat og frivillig sektor. Studiet kan kvalifisere til stillinger i disse sektorene innenfor forvaltning, personal, opplæring, salg og lignende. Studieprogrammet gir muligheter til å velge fagsammensetninger som kan tilpasses studentens ulike interesser og ønsker for fremtidig arbeid. Bachelorprogrammet gir et faglig fundament for videre studier på masternivå, som for eksempel masterprogram i sosiologi og sosialt arbeid ved Universitetet i Agder og masterprogram i sosiologi ved andre studiesteder. Bachelorstudiet kvalifiserer også til andre masterprogram ved UiA.

Les mer om karriereveier for samfunnsvitere her https://www.uia.no/om-uia/karriereveier-for-samfunnsvitere

Fører til grad

Fullført studium fører frem til graden Bachelor i sosiologi.

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.  I forkant av studieråd kan studenttillitsvalgte innhente innspill fra medstudenter.

Andre opplysninger

Enkelte emner blir undervist sammen med studenter fra flere studieprogram. Enkelte emner kan bli undervist på engelsk.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 29. juni 2024 01:32:29