Studieplan

Studentene som tar årsstudium i sosiologi har SV-211 Flerkulturelle samfunn i stedet for EX-100 som studenter i første året på bachelor i sosiologi tar.

Hva lærer du?

Læringsutbytte

KUNNSKAPER

Etter fullført studium skal kandidaten:

• ha bred kunnskap om sentrale perspektiver, begreper, teorier og metoder

• kunne kjenne til på hvordan teoretiske perspektiv og begrep blir benyttet i studier av hvordan sosial samhandling former små og store samfunnsstrukturer og hvordan samfunnsstrukturer og -prosesser former livsvilkår for mennesket

• ha kunnskap om viktige historiske utviklinger i sosiologi som fagdisiplin

• kjenne til beskrivelser av, og perspektiver på, samfunnsendring

• kunne beskrive typiske kjennetegn ved moderne samfunn langs økonomiske, politiske, sosiale og kulturelle dimensjoner

• kunne gjøre rede for ulike metoder samfunnsforskere bruker til å skaffe og analysere data

 

FERDIGHETER

Etter fullført studium skal kandidaten:

• kunne anvende sosiologiske perspektiver og teorier i analyser av sentrale samfunnsspørsmål og utviklingstrekk

• kunne utforme aktuelle problemstillinger og bruke ulike vitenskapelige metoder

• kunne bruke kunnskapene sine innen de sosiologiske emneområdene til å identifisere viktige samfunnsproblem og utviklingstendenser, hente inn og presentere relevant informasjon om disse på en reflektert måte

• kunne samle inn data, skrive, og uttrykke seg muntlig og skriftlig

 

GENERELL KOMPETANSE

Etter fullført studium skal kandidaten:

• kunne gjøre rede for viktige forskningsetiske problemstillinger

• ha utviklet kritiske evner, selvstendighet og analytiske ferdigheter

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generell studiekompetanse (GSK).

Det forventes at studentene kan tilegne seg pensumlitteratur på engelsk og andre skandinaviske språk, i tillegg til norsk. I noen emner kan hele eller deler av undervisningen bli gitt på engelsk.

Generell beskrivelse av studiet

Sosiologi er studiet av samfunnet, sosial endring, og de sosiale årsakene og konsekvensene av menneskers handlinger. Sosiologien gir verktøy for å forstå hvordan samfunnet fungerer, hvordan sosiale institusjoner påvirker våre liv, og hvordan forholdet mellom individ og samfunn skaper, endrer og former samfunnslivet. Sosiologien retter søkelys på hvordan menneskelig samhandling både former og blir formet av omgivelsene.

Sosiologer undersøker hvordan grupper, institusjoner og samfunn skapes og struktureres. Ettersom all menneskelig handling er grunnleggende sosial og ofte følger mønstre som er relativt uavhengig av enkeltindividet, er sosiologer tematisk opptatt av alt fra nære relasjoner til globale endringer.

Årsstudiet i sosiologi ved UiA tilbyr teoretiske perspektiver og rammeverk som gjør studenten i stand til å forstå og beskrive samfunnets kompleksitet. Sosiologiske teorier og forskningsmetoder utgjør en sentral del av studiet. Studiet gir i tillegg en innføring i sosiale institusjoner og tema som velferd, ulikhet, globalisering, utdanning, kriminalitet, familierelasjoner, kjønn, religion og det flerkulturelle samfunnet. Årsstudiet i sosiologi passer for dem som er interessert i å forstå sentrale kjennetegn ved våre moderne samfunn og hvordan de endres.

Undervisnings-og læringsformer

Undervisnings- og læringsformene i studiet varierer mellom forelesninger, gruppearbeid, seminarer og oppgaver. Deltakelse på forelesninger krever vanligvis ikke obligatorisk deltakelse, men det kan være krav til deltakelse i enkelte emner. De fleste emnene har krav om obligatoriske oppgaver som må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen. Undervisningsspråk er norsk, men i noen emner vil det også undervises på engelsk.

Vurderingsformer

Årsstudiet har varierte vurderingsformer som individuell skoleeksamen og hjemmeeksamen.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Årsstudiet i sosiologi har emner fra bachelorprogrammet i sosiologi og kan inngå i dette studiet. Studiet kan også inngå som del av andre bachelorprogrammer. Studenter som er tatt opp til årsstudiet kan søke innpass til andre studieår i bachelorprogrammet sosiologi, https://www.uia.no/studier2/opptak/innpassingsopptak

Les mer om karriereveier for samfunnsvitere her https://www.uia.no/om-uia/karriereveier-for-samfunnsvitere

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.  I forkant av studieråd kan studenttillitsvalgte innhente innspill fra medstudenter.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 16:25:43