Studieplan

Høst 2025

Velg studieretning for å se emner

Vår 2026

Velg studieretning for å se emner

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Etter fullført studium skal kandidaten ha følgende totale læringsutbytte definert i kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

KUNNSKAP

Kandidaten skal:

  • ha omfattende kunnskap om ulike former for velferd og velferdsstatens institusjoner og hvordan disse former brukere og profesjonelles situasjoner

  • ha inngående kunnskap om teorier, metoder, etikk og praktiske tilnærminger i sosialt arbeid

  • kunne anvende samfunnsvitenskapelig teori og humanistiske perspektiver på nye temaområder i sosialt arbeid

  • kunne analysere problemstillinger med utgangspunkt i faglige perspektiver som er relevante for sosialt arbeid, så vel historiske som i ulike kontekster i vår tid

FERDIGHETER

Kandidaten skal kunne:

  • analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og kunne strukturere og formulere faglige resonnementer

  • analysere eksisterende teorier, metoder og fortolkninger innen sosialt arbeid og arbeide selvstendig med praktisk og teoretisk problemløsning

  • anvende relevante metoder for forskning og faglig utviklingsarbeid på en selvstendig måte

  • gjennomføre et selvstendig, avgrenset forskningsprosjekt under veiledning i tråd med gjeldende forskningsetiske normer

GENERELL KOMPETANSE

Kandidaten skal kunne:

  • anvende kunnskaper og ferdigheter innen det sosiale arbeidet på nye områder for å gjennomføre avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter

  • reflektere kritisk og selvstendig over sosiale og etiske problemstillinger, normer og relasjoner

  • beherske reglene for redelighet i forskning og faglige fremstillinger

  • formidle eget arbeid til andre og ta imot tilbakemeldinger på en kritisk og reflektert måte

  • samarbeide med andre om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor fagområdet

  • bidra til kritisk analyse, nytenkning og utviklingsprosesser i sosialt arbeid i praksis

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generelt opptakskrav er bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minimum tre års omfang (180 studiepoeng).

I opptaksgrunnlaget skal det inngå enten:

  1. Enten: integrert bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minst tre års omfang (180 studiepoeng), som for eksempel sosialt arbeid, vernepleie, barnevernspedagogutdanning eller lignende studier


eller: bachelorgrad som inneholder en fordypningsenhet på minst 80 studiepoeng i sosiologi eller andre samfunnsvitenskapelige studier hvor minst 20 studiepoeng i fordypningsenheten skal være på påbyggingsnivå.

  1. Samfunnsvitenskapelig metode, minst 7,5 studiepoeng

Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre.

For øvrig vises det til UiAs forskrift for opptak til studier og emner ved UiA: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2021-11-243370?q=forskrift%20om%20opptak%20til%20studier.

Det er en fordel med gode engelskkunnskaper, da enkelte emner kan bli undervist på engelsk og deler av pensum vil være på engelsk.

Generell beskrivelse av studiet

Masterstudiet i sosialt arbeid gir en bred innføring i samfunnsvitenskapelige og humanistiske tenkemåter og tilnærminger slik disse aktualiseres i faget. Gjennom studiet vil du lære om samspillet mellom mennesker og samfunn, om samfunnsmessig stabilitet og endring, og om forholdet mellom profesjonelle og brukere i velferdsstaten. Du vil lære om maktutøvelse og marginalisering, og reflektere over muligheter for å utfordre maktforhold og bedre klienters situasjon. Du vil få innsikt i det sosiale arbeidets egenart og utvikling, hva som fremmer og hemmer profesjonell utvikling, og hvordan du kan analysere og forholde deg kritisk til praksiser i sosialt arbeid. Dette innebærer kunnskap om verdimessige dimensjoner og etikk i sosialt arbeid. Før du tar fatt på selve masteroppgaven, vil du få mulighet til å utforme en prosjektskisse for oppgaven.

I første studieåret vektlegges samspill mellom teori og praksis i sosialt arbeid, metodekunnskaper og etikk. Kjernetemaer er fordypning i sosialt arbeids historie, samt teori og praksis i sosialt arbeid, med særlig vekt på forståelse av spenninger mellom bruker og system i velferdsstaten. Første studieår gir i tillegg fordypning i etikk, og innebærer også å lage prosjektskisse for gjennomføring av masteroppgave. I andre studieår vil du gjennom arbeidet med masteroppgaven selvstendig utforske et selvvalgt tema. Du har også mulighet til å søke om praksis i en organisasjon eller bedrift og få erfaring fra arbeidslivet samtidig som du arbeider med masteroppgaven.

Gjennom studiet vil du utvikle din kompetanse i å analysere komplekse problemstillinger og undersøke, analysere og kritisk vurdere ulike former for kunnskap og kunnskapsutvikling. Målet er at du utvikler praktisk og analytisk kompetanse, kan anvende etisk forsvarlige profesjonsforståelser og kan bidra til nytenkning og utvidede perspektiver på sosialt arbeid.

Undervisnings-og læringsformer

Undervisnings- og arbeidsformene vil være en kombinasjon av forelesninger, seminarer, gruppearbeid, praktiske øvelser, veiledning og egenaktivitet. Det blir i enkelte emner lagt særlig vekt på dialogbasert undervisning med aktiv studentdeltakelse. Det blir forventet betydelig egeninnsats og at studentene engasjerer seg i individuelt og gruppebasert studiearbeid.

Vurderingsformer

Vurderingsformene i masterprogrammet varierer mellom skriftlige skoleeksamener, muntlige eksamener, hjemmeeksamener og masteroppgave.

Internasjonalisering

Studieprogrammet benytter internasjonal pensumlitteratur i aktuelle emner, og globale/komparative perspektiver er sentrale for flere av emnene det undervises i. Det er et særlig fokus på nordisk velferdspolitikk i et komparativt perspektiv. Deler av undervisningen gis på engelsk.

Vi anbefaler alle våre studenter å benytte muligheten til å dra på utveksling. Utveksling finner sted i 3. semester. Studenter som drar på utveksling, skriver en masteroppgave på 40 studiepoeng. Det er lagt opp til stor fleksibilitet i valg av emner på utveksling. Utvekslingsoppholdet godkjennes av studieprogramleder og forhåndsgodkjente emner innpasses i studentens utdanningsplan. Instituttet har gode utvekslingsavtaler med universiteter vi samarbeider med, blant annet gjennom Erasmus+.

Ta kontakt med Internasjonalt kontor, studieprogramleder eller studieveileder for mer informasjon om utveksling. Se UiA sine nettsider om studentutveksling for oversikt over hvor du kan dra på utveksling: https://www.uia.no/student/utveksling.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Studiet gir en kompetanse som er etterspurt i arbeidslivet for arbeidsoppgaver i offentlig sektor, private bedrifter og frivillige og ideelle organisasjoner. Med en master i sosialt arbeid vil man kunne arbeide innenfor:

  • Helse- og sosiale tjenester

  • Offentlige tjenester og forvaltning

  • Planleggings- og utviklingsarbeid

  • Kommunikasjon og media

  • Konsulentbransjen

  • HR og personalarbeid

  • Frivillige og ideelle organisasjoner

Studiet vil kunne kvalifisere for videre ph.d. studier. Vi gjør oppmerksom på at studiet ikke kvalifiserer til yrkestittelen sosionom. Les mer om karrieremuligheter for samfunnsvitere på www.uia.no/karriereveier

Fører til grad

Fullført studium fører frem til graden Master i sosialt arbeid.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 16:25:43