Studieplan

Høst 2024

Velg studieretning for å se emner

Vår 2025

Velg studieretning for å se emner

Høst 2025

Velg studieretning for å se emner

Høst 2026

Utveksling eller emner 5. semester

Utveksling 5. semester

  • UO30 Utvekslingsopphold 30 sp Emneside mangler 30 stp

Velg studieretning for å se emner

Vår 2027

Velg studieretning for å se emner

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Etter fullført studium skal kandidaten:
KUNNSKAP

  • ha kunnskap om ulike former for samtidsteater nasjonalt og internasjonalt

  • ha kunnskap om teatrets virkemidler, teaterfaglige teorier, grunnleggende teaterformer, arbeidsformer og skuespillerteknikker

  • kjenne til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor fagområdet

  • ha kunnskap om samtidsteaterets resepsjon og faglige diskurs, dets historiske referanser og det kunst- og verdenssyn som teatret bygger på

  • ha inngående kjennskap til utvalgte metoder for skapende arbeid

  • ha kunnskap om sentrale teaterpedagogiske formidlingsformer og hvordan de blir anvendt

  • ha kunnskap om kulturpolitiske, institusjonelle og økonomiske strukturer og rammer samtidsteatret produseres under

FERDIGHETER

  • kunne tilegne seg, velge og anvende hensiktsmessige arbeidsformer, strategier, teknikker og virkemiddel til å skape ulike former for teater

  • kunne bidra med håndverksmessige vurderinger, erfaringer og ferdigheter som skuespiller eller i en annen kunstnerisk funksjon

  • kunne planlegge og lede teaterproduksjoner, kunstneriske prosjekter og andre skapende prosesser

  • kunne bruke fagterminologi til å analysere og kontekstualisere teaterforestillinger og teaterinspirerte kunstuttrykk

  • kunne anvende teatrets estetiske strategier og virkemidler i andre sammenhenger

  • kunne delta aktivt og kritisk i den faglige diskursen om samtidsteateret

  • kunne reflektere over egen faglig utvikling og gjøre seg nytte av veiledning i arbeid med teoretiske og praktiske oppgaver

GENERELL KOMPETANSE

  • kunne iverksette, gjennomføre og lede kollektive kreative prosesser og prosjekter

  • kunne analysere og formidle samfunnsmessige og estetiske problemstillinger og sentralt fagstoff, både i skriftlig, muntlig og scenisk form

  • kunne formidle sine faglige kunnskaper til både akademiske og ikke-akademiske målgrupper

  • kunne utveksle synspunkter og erfaringer med andre fagfolk og slik bidra til utvikling av god praksis

  • kunne integrere etiske perspektiver og dilemmaer i kunstneriske og pedagogiske prosjekter

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Opptakskravet til studiet er generell studiekompetanse

Generell beskrivelse av studiet

«Samtiden» er tidsperioden vi lever i, kunstnerisk, politisk og samfunnsmessig. Samtidsteater er teater som blir skapt i vår samtid og som publikum opplever som relevant for den tiden de lever i. Samtidsteater er mangfoldig, det er ikke én sjanger. Det kan noen ganger ligne tradisjonelt teater, men ofte ikke. Mye av samtidsteateret forholder seg aktivt til aktuelle spørsmål og undersøker hvordan disse kan gis form i teaterkunsten.

Samtidsteater, bachelorprogram, ved Universitetet i Agder kombinerer kunstnerisk, vitenskapelig og didaktisk praksis. Studiet er forankret i samtidens profesjonelle teaterpraksiser som er preget av et produktivt samspill mellom kunstproduksjon, kritisk refleksjon og didaktiske strategier. Studentene blir kjent og arbeider med et stort spekter av teateruttrykk som har det til felles at de utforsker og forholder seg til samtiden.

Studiet vektlegger samfunnsengasjement i form av kritiske, skapende og involverende teaterpraksiser. Gjennom å se og å delta i aktuelt teater (lokalt, nasjonalt og internasjonalt) gir studiet mulighet til å reflektere over teatrets rolle i vår samtid samt gjennomføre egne teaterkunstneriske og -didaktiske prosjekter, og forstå deres betydning i samfunnet.

Undersøkende og utforskende arbeidsformer står sentralt. Studiet er praksisnært og yrkesrettet, og det legger til rette for å skape, formidle og anvende teater i mange ulike kontekster. De kulturpolitiske, økonomiske og institusjonelle rammene rundt samtidens teaterpraksiser vil også bli belyst.

Undervisnings-og læringsformer

Aktuelle undervisningsformer er praktisk gruppeundervisning, workshops, forelesninger, individuell veiledning (praktisk og teoretisk), seminarer og veiledet forestilling og prosjektarbeid. Det vil bli arrangert besøk fra fagfeltet, ekskursjoner til, hospitering hos og prosjekter i samarbeid med fagmiljøets samarbeidspartnere, som f.eks. den internasjonale scenekunstfestivalen SAND, Kilden Teater og konserthus (og da særlig Kilden Dialog med prosjektene Fotspor, Spor og Fargespill), Scenekunst Sør, Kunstsilo, PUNKT-festivalen, Platform Nord og regionale kulturhus.

Den digitale læringsplattformen Canvas benyttes som kommunikasjonskanal for studieprogrammet.

Deler av undervisning i de enkelte emnene er obligatorisk. Disse delene fremlegges i Canvas ved semesterstart.

Vurderingsformer

I studiet benyttes både praktiske og teoretiske vurderingsformer. Se den enkelte emnebeskrivelse.

Internasjonalisering

Samtidsteateret har en sterk internasjonal eller transnasjonal orientering, og det vil derfor være helt naturlig at studentene blir kjent med og må forholde seg til internasjonalt samtidsteater. Gjennom internasjonale nettverk og kontakten med regionale samarbeidspartnere får studentene anledning til å oppleve internasjonal samtidskunst, og da særlig innenfor scenekunst. Deler av pensum vil være på engelsk og deler av pensum vil belyse internasjonale perspektiver. Det legges vekt på å øke studentenes globale bevissthet og internasjonale fokus, inkludert globalisering og migrasjon, f.eks. gjennom valg av hvilke forestillinger studentene skal se, hvilke temaer som belyses i prosjektarbeid og hvilke stemmer som blir formidlet fra scenen. Studentene oppfordres til å se teaterfaget i et regionalt, nasjonalt og internasjonalt perspektiv.

Fakultetet arrangerer frivillige studieturer. Formålet med studieturen er å utvide horisonten til studentene ved å se samtidsteater nasjonalt og internasjonalt.
Fakultetet legger vekt på å få til gode utvekslingsavtaler som også åpner for at vi får inn internasjonale studenter på utveksling til UiA. Det er lagt til rette for at studenter skal ha mulighet for å studere ved en utdanningsinstitusjon i utlandet i 5. semester. I dette semesteret kan studentene velge forholdsvis fritt hvilket område de ønsker å studere, og det oppfordres til at de velger emner som gjør at deres utdanning skiller seg ut fra de som velger å gjennomføre hele sin utdanning på UiA. Det er lagt vekt på at studenter skal få velge mellom utdanningsinstitusjoner som har ulike profiler. Det vises til universitetets nettsider om utvekslingsmuligheter.

Det legges til rette for at innreisende studenter kan ta emnet TEA100-1 Øve og undersøke – fysisk teater og scenerom i 5. semester. Både undervisning og pensum i dette emnet er på engelsk. De internasjonale studentene deltar i undervisning med ordinære programstudenter.

Vilkår for å gå videre i studiet

For å gå videre til 3. studieår, må 60 sp. i samtidsteater eller tilsvarende være bestått, i tillegg til EX-100 Examen philosophicum og EX-102 Examen facultatum humanioravariant.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Studiet kan kvalifisere for opptak til Kunstfag, masterprogram, ved Universitetet i Agder og fagspesifikke masterstudier ved andre utdanningsinstitusjoner. Studentene skal etter fullført studium være i stand til å gjennomføre kunstneriske og didaktiske prosesser med ulike produksjonsrammer, samarbeidspartnere og målgrupper. Studentene vil være kvalifisert for ulike stillinger ved kunst- og kulturinstitusjoner eller i offentlig sektor. Programmet gir kompetanse som danner grunnlag for mange ulike yrker, for eksempel: kulturskolelærer, skuespiller, prosjektleder, teaterpedagog, dramaturg, kritiker, produsent, instruktør, prosjektleder, inspisient, scenetekniker, museumspedagog, kunstformidler, og leder av barne-, ungdoms- og amatørteater.

Fører til grad

Programmet fører fram til graden Bachelor i samtidsteater

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.

Egenbetaling

Det vil bli arrangert frivillige studieturer og teaterforestillinger hvor det kan påløpe utgifter for studentene. For dem som ikke har mulighet til å delta, vil visning av opptak av forestillinger også være tilgjengelig for studenten.  Det vil også bli tilbudt gratis teaterforestillinger for studentene.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 16:25:39