Studieplan for Ernæring, mat og kultur, årsstudium (2021–2022)
Fakta om programmet
- Studiepoeng:
- 60
- Studiets varighet:
- 1 år
- Organisering:
- Heltid
- Studiested:
- Campus Kristiansand
- Studienivå:
- Årsstudium
Studieplan
Høst 2021
Obligatoriske fag
Velg studieretning for å se emner
Vår 2022
Obligatoriske fag
Velg studieretning for å se emner
Hva lærer du?
Læringsutbytte
Kunnskap
Etter fullført studium skal studentene kunne
ha bred kunnskap om mat, matens innhold og dens betydning for individ og samfunn
ha bred kunnskap om grunnleggende ernæring
redegjøre for hvordan kosthold er relatert til helse
ha kunnskap om ernæringsutfordringer i ulike grupper
ha kunnskap om mattrygghet og mat som råvare
Ferdigheter
Etter fullført studium skal studentene kunne
finne, vurdere og henvise til informasjon og fagstoff om kosthold og fremstille dette slik at det belyser en problemstilling
ha praktiske ferdigheter og kunne anvende relevant teori til å lage mat i tråd med anbefalingene
planlegge, gjennomføre og evaluere praktiske aktiviteter med utgangspunkt i et etisk og bærekraftig forbruk
Generell kompetanse
Etter fullført studium skal studentene kunne
ha innsikt i hvordan kost og matkultur varierer i samfunnet
kjenne til nytenkning og innovasjonsprosesser innenfor fagområdet
formidle hva som utgjør et helsefremmende kostholdr innenfor fagområdet
Oppbygging og gjennomføring
Opptakskrav
Generell studiekompetanse. Studiet kan inngå i ulike bachelorutdanninger, kombineres med andre fag eller danne grunnlag for videre studier på høgskole eller universitet.
Generell beskrivelse av studiet
Studiet gir grunnleggende kunnskaper om ernæring og mat i et helseperspektiv. Studiet passer godt som et breddevalg 2.året for studenter som tar en bachelorgrad i for eksempel folkehelse eller idrett.
Hovedemner er ernæring, helse, kosthold, matvarekunnskap, mat i ulike kulturer, matvaretrygghet og praktiske aktiviteter.
Ernæring, mat og kultur består av 6 emner på 10 studiepoeng: ERN100, ERN132 og ERN104 som tas i høstsemesteret og ERN133, ERN127 og TFL120 som tas i vårsemesteret. Emnene i vårsemesteret bygger på emnene i høstsemesteret.
Undervisnings-og læringsformer
Forelesninger, oppgaver individuelt og i gruppe, demonstrasjoner, praktisk arbeid, ekskursjoner, prosjektarbeid og bruk av digitale verktøy.
Det er obligatorisk deltakelse
-
i alle timer med praktisk arbeid (100 % frammøte)
-
ved presentasjon av prosjekter
-
ved ekskursjoner og utvalgte tema
Det vil fremgå av semesterplan hvilke timer og oppgaver som er obligatoriske. For øvrig vises det til universitetets "Retningslinjer for obligatorisk undervisning og annen obligatorisk studiedeltaking".
Vurderingsformer
Mappeeksamen, praktisk-fagdidaktisk eksamen, prosjektoppgaver m/presentasjon og skriftlig individuell eksamen. Det er redegjort for vurderingsordninger under hver emnebeskrivelse.
Internasjonalisering
Det legges til rette for internasjonal utveksling, som anbefales i breddeåret. For nærmere informasjon se Internasjonal avdelings nettsider og Fakultetets nettsider.
Yrkesmuligheter og videre utdanning
Studiet kan inngå i bachelorprogrammet i ernæring, mat og kultur ved UiA. Det kan også inngå som breddevalg i bachelorprogrammene i idrett og folkehelsearbeid.
Andre opplysninger
Det må påregnes noen materialpenger, spesielt for de praktiske emnene. Studentene må ha hensiktsmessig arbeidstøy i forhold til hygieniske krav.