Studieplan

Vår 2025

Velg studieretning for å se emner

Vår 2026

Masteroppgave 4. semester 30 sp

Masteroppgave 4. semester 30 sp

Masteroppgave 4. semester 30 sp

Velg studieretning for å se emner

Generell informasjon

Studenter kan også søke om å skrive en masteroppgave på 60 studiepoeng i løpet av siste studieår. Informasjon om søknadsprosessen vil være tilgjengelig i Canvas.

Spesialemne 1. semester - studenter må velge ett av disse engelskspråklige spesialemnene:

• JUR403 EU and EEA Commercial Law

• JUR406 Comparative Law

• JUR405 International Human Rights Law and Institutions

Spesialemner som tilbys i 3. semester:

Valgemnene tilbys under forutsetning av at det er nok påmeldte studenter og tilgjengelige ressurser. Vær også oppmerksom på at det kan forekomme timeplankollisjoner. Alle emner er på 7,5 studiepoeng, med unntak av ST-408 som er på 10 studiepoeng.

Studentene kan søke om å få godkjent emner fra andre masterprogram i rettsvitenskap, f.eks. ved UiB og UiO.

Spesialemnene som gis 3. semester undervises i bolk:

1. Bolk

- JUR404 Konkuranserett 7,5 sp 

-JUR 500 Offentlige anskaffelser 7,5 sp 

-JUR408 Grunnleggende skatterett 7,5 sp 

-JUR407 Foretaksrett 7,5sp 

-ST-408 The European Union and Domestic Impact  10 sp (Gis ikke høsten 2024)

 

2. Bolk

-JUR403 EU and EEA Commercial Law 7,5 sp 

- JUR405 International Human Rights Law and Institutions 7,5 sp 

- JUR406 Comparative Contract Law 7,5 sp 
-JUR501 Praksisemne 7, 5 sp 

- JU-407 Skatte- og avgiftsrett 7,5 sp 


 

Hva lærer du?

Læringsutbytte

En kandidat som har fullført masterprogrammet i rettsvitenskap, skal ha følgende læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap
Kandidaten skal ha

  • avansert kunnskap om juridisk metode og de verdiene som ligger til grunn for retten

  • inngående kunnskap om de rettsområder som omfattes av studiet

  • omfattende kunnskap om hvordan norsk rett påvirkes av Norges internasjonale forpliktelser

  • kunnskap om vekselvirkningen mellom rett og samfunn og juristers rolle i samfunnet samt etiske utfordringer knyttet til yrkesutøvelsen

  • spesialisert kunnskap innenfor fagområder som dekkes av masteroppgaven

Ferdigheter
Kandidaten skal kunne

  • identifisere og formulere rettslige problemstillinger i et saksforhold

  • innhente rettslig relevant materiale fra norske og utenlandske kilder

  • anvende juridisk metode til å analysere, drøfte og løse konkrete rettsspørsmål på en kritisk, selvstendig og etisk måte

  • foreta rettspolitiske og komparative vurderinger av rettsreglene

  • gjennomføre et avgrenset forskningsprosjekt under veiledning og i tråd med forskningsetiske normer

Generell kompetanse
Kandidaten skal kunne

  • redegjøre skriftlig og muntlig for et rettslig standpunkt på en tydelig og presis måte

  • forstå og vurdere sammenhenger mellom retten og samfunnet og betydningen av utdanningen for å fremme bærekraftig utvikling

  • følge med i rettsutviklingen og tilegne seg ny kunnskap

  • reflektere over rettsvitenskapens forhold til andre vitenskapsdisipliner og samarbeide med fagpersoner fra andre fagområder

  • identifisere og håndtere etiske og yrkesetiske problemstillinger

  • formidle juridiske resonnementer, skriftlig og muntlig, til jurister, andre profesjoner og allmennheten

  • fremme rett og rettferdighet

 

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generelt opptakskrav er bachelorgrad i rettsvitenskap eller tilsvarende utdanning av minimum tre års omfang (180 studiepoeng).

I opptaksgrunnlaget skal det inngå:

Minimum 150 studiepoeng innen rettsvitenskapelige fag. I graden må følgende emnegrupper inngå:

  1. Juridisk metode, examen philosophicum og examen facultatum, minimum 25 studiepoeng

  2. Offentlig rett, minimum 40 studiepoeng

    • Emnegruppen må omfatte sentrale offentligrettslige emner, herunder norsk statsrett, norsk forvaltningsrett, EU/EØS-rett og internasjonale menneskerettigheter.

  3. Privatrett, minimum 65 studiepoeng

  • Emnegruppen må omfatte sentrale privatrettslige emner, herunder kontraktsrett, statisk tingsrett, erstatningsrett og pengekravsrett.

Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre.

Det gis ikke betinget opptak til dette programmet.

For øvrig skjer opptak etter forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2021-11-24-3370?q=uia

 

Generell beskrivelse av studiet

Formålet med studieprogrammet er å utdanne jurister som har et kunnskaps- og ferdighetsnivå som tilfredsstiller de krav som samfunnet stiller til etisk og faglig forsvarlig juridisk yrkesutøvelse. Studiet retter seg mot personer som er samfunnsengasjerte, opptatt av rettigheter og rettferdighet og som ønsker innsikt i rettsreglenes betydning for samfunnet.

Masterstudiet i rettsvitenskap er et toårig heltidsstudium med et samlet omfang på 120 studiepoeng og består av obligatoriske emner, spesialemner og masteroppgave.

I studiet er det lagt vekt på å oppøve evnen til å forholde seg kritisk og selvstendig til rettsregler og rettssystemet i både internasjonalt og nasjonalt perspektiv, og en rekke spesialemner gir mulighet for en internasjonal profil.

Undervisnings-og læringsformer

Obligatoriske emner undervises på norsk. Spesialemnene undervises enten på norsk eller engelsk.

I høstsemestrene er undervisningen delt i to bolker. Emner undervist i første halvdel av semesteret har avsluttende eksamen før neste bolk undervises etter samme prinsippet. Se hver enkelt emnebeskrivelse for mer informasjon.

Undervisningen vil i hovedsak bestå av plenumsforelesninger og seminarer. På seminarene vil studentene arbeide selvstendig med tildelte oppgaver tilpasset fagets egenart, under ledelse av en vitenskapelig ansatt. Oppgavene kan være både teoretiske og praktiske og vil gi studentene trening i utredning og drøftelse av kompliserte juridiske problemstillinger samt ulike former for fremleggelse – både skriftlig og muntlig. Enkelte oppgaver vil være individuelle, mens andre vil bli organisert som gruppearbeid.

Som hovedregel vil emnene ha arbeidskrav i form av obligatoriske oppgaver. Dette er angitt under punktet Vilkår for å gå opp til eksamen i emnebeskrivelsene. Disse vilkårene må være godkjent før studenten kan gå opp til eksamen, og de skal bidra til at læringsutbyttet i emnet oppnås. Se hver enkelt emnebeskrivelse for detaljer.

Studentene må benytte Canvas som er universitetets læringsstøttesystem.

Vurderingsformer

Vurderingsformen for det enkelte emne framgår av emnebeskrivelsen. Normalt vil vurderingsformen være skriftlig skoleeksamen med karakteren A til E for bestått og F for ikke bestått.

Internasjonalisering

Studentene eksponeres for internasjonale dimensjoner og problemstillinger i undervisningen og i pensumlitteraturen. Flere forelesere har internasjonal bakgrunn og er aktive i internasjonale forskernettverk. Studenter på masterprogrammet vil møte innreisende utvekslingsstudenter, noe som bidrar til et internasjonalt studiemiljø.

Det er lagt til rette for å reise på utveksling i tredje semester, og i høstsemesteret tilbys emner på engelsk som innreisende utvekslingsstudenter kan ta. For mer informasjon om utvekslingsmuligheter, se Internasjonalt kontors nettsider: https://www.uia.no/student/utveksling

Vilkår for å gå videre i studiet

60 studiepoeng fra masterprogrammet, inklusiv JUR401 Etikk og metode, må være bestått for å få veileder og begynne på masteroppgaven på 30 studiepoeng.

Studenter som skal skrive masteroppgave på 60 studiepoeng må ha bestått minst 30 studiepoeng, inklusiv JUR401 Etikk og metode. Se emnebeskrivelsen for masteroppgaven (60 studiepoeng) for mer informasjon.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Fullført masterstudium i rettsvitenskap kvalifiserer til stillinger i privat næringsliv og offentlig sentral- og lokalforvaltning. Studiet gir svært varierte yrkesmuligheter. Behovet for jurister synes å øke som følge av at reglene blir stadig mer komplekse i både privat og offentlig sektor, ikke minst på grunn av internasjonale forhold som for eksempel EU-/EØS-regelverk og økt fokus på menneskerettigheter.

Jurister kan arbeide som advokatfullmektig og senere advokat, i domstolene som dommerfullmektig og dommer, i påtalemyndigheten, i forsvaret, i internasjonale organisasjoner som for eksempel FN og EU og i nasjonale organisasjoner som for eksempel LO og NHO. Det er også et betydelig arbeidsmarked for jurister i det private næringsliv, blant annet i banker, forsikringsselskap, revisjonsfirma og innenfor HR og ledelse.

Fullført studium kan kvalifisere for opptak til ph.d.-program.

 

Fører til grad

Fullført studium fører frem til graden Master i rettsvitenskap. 

Studentevaluering

Studentevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 16:10:04