Studieplan

Høst 2024

Ulike løp

Velg studieretning for å se emner

Høst 2025

Velg studieretning for å se emner

Vår 2026

Velg studieretning for å se emner

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Etter fullført studium skal kandidaten

Kunnskap

  • ha avansert kunnskap om religion, anvendt etikk og/eller filosofi i en samfunnskontekst

  • ha spesialisert innsikt innenfor masteroppgavens tema

  • ha inngående kunnskap om vitenskapelige teorier og forskningsmetoder i religion, etikk og/eller filosofi

  • kunne analysere filosofiske og/eller religionsvitenskapelige problemstillinger med utgangspunkt i fagområdets historie

Ferdigheter

  • kunne analysere vitenskapelig grunnmateriale og bruke relevante teorier og forskningsmetoder innen filosofi og/eller religionsvitenskap

  • kunne analysere og vurdere filosofiske og/eller religionvitenskapelige fremstillinger kritisk og selvstendig

  • kunne gjennomføre et selvstendig forskningsarbeid under veiledning og i samsvar med gjeldende forskningsetiske normer

Generell kompetanse

  • ha kompetanse i vitenskapelig kommunikasjon og diskusjon skriftlig så vel som muntlig

  • være i stand til å gjøre kompliserte saksforhold forståelig for et bredere publikum

  • kunne analysere relevante fag- og forskningsetiske problemstillinger

  • kunne anvende sine kunnskaper og ferdigheter på nye områder

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generelt opptakskrav er bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minimum tre års omfang (180 studiepoeng). I opptaksgrunnlaget skal det inngå en fordypningsenhet i religion og etikk eller filosofi på minst 80 studiepoeng. Minst 20 studiepoeng i fordypningsenheten må være nivå 2. Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre. Kravet beregnes på grunnlag av hele bachelorgraden.
For øvrig skjer opptak etter forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder.

Generell beskrivelse av studiet

Masterstudiet i religion, filosofi og samfunn fokuserer på religion og filosofi i en samfunnskontekst. Studiet vektlegger samtidsreligioners utvikling og roller, og anvendelse av filosofisk tenkning og etiske prinsipper i dagens samfunn. Som en del av dette tar studiet opp likestilling mellom kjønnene, sosial og økonomisk ulikhet, fred og rettferdighet, og det å stanse klimaendringene, fra FNs bærekraftsmål. Studiet åpner for en rekke ulike innfallsvinkler og gir studenten en høy grad av selvstendig refleksjonsevne. Studiet gir spesielt grundig kompetanse i religionssosiologi, anvendt etikk og/eller filosofi.

Studiet viderefører kunnskapen fra bachelornivået, og masteroppgaven gir fordypning i et tema som interesserer studenten. Flere av emnene er tverrfaglige og inkluderer perspektiver fra religionsvitenskap, religionssosiologi, etikk og filosofi.

Studiet består av fire emner à 15 sp. og en masteroppgave (60 sp). Arbeidet med emnene er stipulert til ett år og masteroppgaven til ett år. Under arbeidet med masteroppgaven skal studentene delta i fremleggsseminar (se emnebeskrivelsen til REL500). 

 

 

Undervisnings-og læringsformer

Undervisnings- og læringsformene er nærmere omtalt i de enkelte emnebeskrivelsene. Det varieres mellom forelesning, seminar, feltarbeid for religion og etikk, presentasjon og studentfremlegg.

Vurderingsformer

Vurderingsformene varierer mellom skriftlig eksamen, muntlig eksamen, semesteroppgave og hjemmeeksamen, og er nærmere beskrevet i de enkelte emnebeskrivelsene.

Internasjonalisering

Masterstudiet i religion, filosofi og samfunn bygger på internasjonal forskning og litteratur, og arbeider med globale perspektiv i undervisning og veiledning. Ett av emnene tilbys på engelsk. Studentene oppmuntres også til å benytte universitetets utvekslings- og mobilitetsprogrammer. Et slikt opphold styrker studentens læringsutbytte gjennom møtet med utenlandske læringsmiljøer og studenter fra andre land.

Etter avtale med studieprogramleder og egen veileder, er det i andre studieår for interesserte studenter også mulig å ta studieemner som støtter opp om egen masteroppgave ved utenlandsk lærested. Studentene kan da også få bistand med tanke på å finne fram til relevante studieemner.

Ta gjerne kontakt med koordinator for studentutveksling, Tone Frøysnes tone.froysnes@uia.no, eller studieprogramleder Nils Hallvard Korsvoll nils.h.korsvoll@uia.no

Yrkesmuligheter og videre utdanning

En mastergrad i religion, filosofi og samfunn kvalifiserer for arbeid i forlagsvirksomhet, media og kulturliv, samt religiøse og frivillige organisasjoner i Norge og internasjonalt. Utdanningen er også relevant for offentlig sektor som for eksempel helse- og sosialvesen med rådgivningstjeneste, kulturarbeid, samt arbeid med integrering og flerkultur.

Studenter med emner innenfor religion og etikk kan kvalifisere for opptak til praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) som gir undervisningskompetanse i grunnskole og i videregående skole.

Fullført grad kan også gi grunnlag for opptak til ph.d.-spesialiseringen i religion, filosofi og historie ved Fakultet for humaniora og pedagogikk, UiA eller til andre doktorgradsprogrammer i inn- og utland.

Fører til grad

Master i religion, filosofi og samfunn.

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2. I forkant av studieråd kan studenttillitsvalgte innhente innspill fra medstudenter.

Kontaktperson

Studieprogremleder:Nils Hallvard Korsvoll, nils.h.korsvoll@uia.no
Studierådgiver: Silje Ramfjord Lykkedrang, silje.lykkedrang@uia.no

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 2. juli 2024 17:09:36