Studieplan

Høst 2022

Ulike løp

Velg studieretning for å se emner

Høst 2023

Velg studieretning for å se emner

Vår 2024

Velg studieretning for å se emner

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Ved endt studium skal studentene

Kunnskap

  • ha avansert kunnskap om religion, anvendt etikk eller filosofi i en samfunnsmessig kontekst

  • ha spesialisert innsikt innenfor masteroppgavens tema

  • ha inngående kunnskap om religiøs endring i samfunnet og samspillet mellom religioner  

  • ha inngående kunnskap om forskjellige filosofiske perspektiver på mennesket

  • ha inngående kunnskap om vitenskapelige teorier og forskningsmetoder i religion, etikk eller filosofi

  • kunne analysere filosofiske eller religionsvitenskapelige problemstillinger med utgangspunkt i fagområdets historie

Ferdigheter

  • kunne analysere vitenskapelig grunnmateriale og bruke relevante teorier og forskningsmetoder innen filosofi eller religionsvitenskap

  • kunne analysere og vurdere filosofiske eller religionvitenskapelige fremstillinger kritisk og selvstendig

  • kunne gjennomføre et selvstendig forskningsarbeid under veiledning og i samsvar med gjeldende forskningsetiske normer

Generell kompetanse

  • ha kompetanse i vitenskapelig kommunikasjon og diskusjon skriftlig så vel som muntlig, samt være i stand til å gjøre kompliserte saksforhold forståelig for et bredere publikum

  • kunne analysere relevante fag- og forskningsetiske problemstillinger

  • kunne anvende sine kunnskaper og ferdigheter på nye områder i gjennomføringen av avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generelt opptakskrav er bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minimum tre års omfang (180 studiepoeng). I opptaksgrunnlaget skal det inngå en fordypningsenhet i religion og etikk eller filosofi på minst 80 studiepoeng. Minst 20 studiepoeng i fordypningsenheten må være nivå 2. Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre. Kravet beregnes på grunnlag av hele bachelorgraden.

Generell beskrivelse av studiet

Masterstudiet i religion, filosofi og samfunn fokuserer på religion og filosofi i en samfunnskontekst. Studiet vektlegger samtidsreligioners historiske utvikling og roller, og anvendelse av filosofisk tenkning i dagens samfunn. Studiet åpner således for en rekke ulike innfallsvinkler, med fordypning i religion, filosofi, eller en kombinasjon av disse. Studiet er ment å gi studenten en høy grad av selvstendig refleksjonsevne. Studiet gir spesielt grundig kompetanse i religionssosiologi, anvendt etikk eller filosofi.

Studiet viderefører kunnskapen fra bachelornivået, og masteroppgaven gir fordypning i et emne som interesserer studenten. Emnene kan være tverrfaglige, og inkluderer perspektiver fra religionsvitenskap, religionssosiologi, etikk eller filosofi.

Studiet består av fire emner på 15 sp. og en masteroppgave (60 sp.). Arbeidet med emnene er stipulert til ett år og masteroppgaven til ett år. Under arbeidet med masteroppgaven skal studentene delta i fremleggsseminar (se emnebeskrivelsen til REL500).

 

Undervisnings-og læringsformer

Arbeidsformene er nærmere omtalt i de enkelte emnebeskrivelsene. Det varieres mellom forelesning, feltarbeid for religion og etikk, presentasjon og fremleggsseminar.

Vurderingsformer

Vurderingsformene varierer mellom skriftlig eksamen, muntlig eksamen, semesteroppgave og hjemmeeksamen, og er nærmere beskrevet i de enkelte emnebeskrivelsene.

Internasjonalisering

Masterstudiet i religion, filosofi og samfunn er internasjonalisert på ulike vis. Studiet har et tilbud til innreisende studenter. Dessuten er deler av pensumlitteraturen internasjonalisert i den forstand at den innehar et globalt perspektiv på religion, filosofi og samfunn, samt at mye av pensumet er engelskspråklig.

Studieprogrammet tilby utvekslingsmuligheter til blant annet School of Oriental and African Studies (SOAS) ved University of London, University of Victoria (i Canada), samt Montclair State University og University of Nebraska Omaha.

Studentene oppmuntres også til å benytte universitetets mobilitetsprogrammer, slik som Nordplus. Et slikt opphold styrker studentens læringsutbytte gjennom møtet med utenlandske læringsmiljøer og studenter fra andre land.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

En mastergrad i religion, filosofi og samfunn kvalifiserer for arbeid i forlagsvirksomhet, media og kulturlivet, samt kirkelig arbeid, religiøse og frivillige organisasjoner i Norge og internasjonalt. Utdannelsen er også relevant innenfor offentlig sektor som for eksempel helse- og sosialvesen med rådgivningstjeneste, kulturarbeid, samt arbeid med integrering og flerkultur.

Studenter med studieretning innenfor religion og etikk kvalifiserer seg for opptak til praksisk-pedagogisk utdanning (PPU) som gir undervisningskompetanse i grunnskole og i videregående skole.

Fullført grad kan også gi grunnlag for opptak til phd-spesialiseringen i religion, filosofi og historie eller andre doktorgradsprogrammer i inn- og utland.

Fører til grad

Master i religion, filosofi og samfunn.

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2. I forkant av studieråd kan studenttillitsvalgte innhente innspill fra medstudenter.

Kontaktperson

Studieprogremleder:Nils Hallvard Korsvoll, nils.h.korsvoll@uia.no
Studierådgiver: Silje Ramfjord Lykkedrang, silje.lykkedrang@uia.no

Andre opplysninger

Det stilles krav om at alle studenter ved UiA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder § 12d.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 2. juli 2024 01:31:45