Studieplan

Vår 2026

Fritt valgt emne, 10 sp

Anbefalte emner. Ta kontakt med studieveileder om du ønsker et annet emne. TFL201: plass tildeles etter søknad.

Velg studieretning for å se emner

Høst 2026

Breddeenhet/utveksling (60sp) 5. og 6. semester

  • BREDDE60 Mulige breddevalg publiseres senere Emneside mangler 60 stp

Velg studieretning for å se emner

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Kandidaten skal etter endt studium ha

Kunnskap

  • oversikt over verdensreligionenes opprinnelse, utvikling og nåtidige situasjon

  • innsikt i verdensreligionenes lære og praksis

  • kunnskap om hellige tekster i jødedom, kristendom og islam

  • kjennskap til nåtidens livssynspluralisme

  • kunnskap om etisk teori og argumentasjon

  • kunnskap om samfunnsvitenskapelige perspektiver på samspillet mellom religion, menneske og samfunn

  • kjennskap til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor programmets fagområder

Ferdigheter

Kandidaten skal etter endt studium

  • kunne reflektere over hvordan religion og livssyn inngår i samfunnsendringer og historiske prosesser

  • kunne reflektere over aktuelle etiske problemstillinger og FNs bærekraftsmål

  • kunne drøfte utfordringer som oppstår i møte mellom religioner og livssyn, modernitet og sekularisering

  • kunne diskutere aktuelle problemstillinger om religion og livssyn

  • kunne reflektere over estetiske uttrykk med tilknytning til religioner og livssyn

  • kunne bruke fagkunnskap og relevant forskning i arbeidet med bacheloroppgaven

Generell kompetanse

Kandidaten skal etter endt studium

  • kunne formidle ulike synspunkter på hvilken rolle religion og livssyn kan og bør spille på ulike samfunnsarenaer

  • kunne anvende kunnskap om religion, livssyn og etikk på konkrete, praktiske problemstillinger i hverdagen, ved høytider og spesielle hendelser, og i arbeidslivet

  • kunne forstå hva religion kan bety for enkeltmennesker og utvikle evne til å ta andres perspektiv

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Opptakskrav for innpassing til 2. studieår:
Årsstudium i KRLE, religion eller tilsvarende, der minimum 40 sp kristendom og andre religioner inngår. For betinget tilbud, kan ikke søker mangle mer enn 30 sp i nåværende studium.

Generell beskrivelse av studiet

Vil du forstå mer av hva religion kan være, og hvordan den kan påvirke mennesker og måten de tenker og lever på? Trenger du kompetanse på religionsmangfold og forskjellige måter å utøve tro på? Har du lyst til å lære om vekselspillet mellom religion og samfunn før og nå – og om hvordan religion kan motivere til kulturskaping og samfunnsengasjement?

 

Bachelorprogrammet i religion, etikk og samfunn gir grunnleggende kunnskap om religioner, livssyn og etikk. Dette er viktig for å kunne tolke hendelser, samfunnsforhold og kulturfenomener historisk og i dag. Det kan også hjelpe deg til å forstå mennesker og møte dem med respekt. Du lærer om «hverdagsreligion» og lærespørsmål, og om etikk i møte med dagligdagse og krevende situasjoner. Du lærer også om metoder og teorier du trenger for å kunne analysere religioner og livssyn som meningsbærende systemer. Kjennskap til etisk teori gir hjelp til å reflektere over gode løsninger når det er vanskelig å vurdere hva som er rett eller galt.

 

Du møter spørsmål som: Hvilken rolle spiller religion og livssyn i historien og i samfunnet i dag? Hvordan blir hellige tekster til, og hva inneholder de? Hva tenker du om etiske utfordringer, og hvordan kan du bruke etisk teori i møte med dem? Hvordan kan religioner og livssyn bidra til konflikter mellom mennesker, grupper og samfunn – og til respekt, inkludering, forståelse og dialog? Du får også trening i å stille spørsmål og svare selv.

 

Studiet gir kompetanse om mange temaer fra FNs bærekraftsmål, som for eksempel fred, rettferdighet, likestilling, bærekraftig forbruk og livskvalitet. Målsettingen om å fremme myndiggjøring og inkludering av alle uavhengig av alder, kjønn, funksjonsevne, rase, etnisitet, religion, økonomisk eller annen status (10.2), står særlig sentralt.

Fordypningen i programmet (90 sp) består av seks innføringsemner på nivå 1 og tre påbyggingsemner på nivå 2, hvorav det ene er bacheloroppgaven. Studieturer og muligheter for lengre opphold i utlandet inngår i programmet. Første år er det vanligvis studietur (ikke obligatorisk).

Tredje og siste studieår består av en breddeenhet (60 sp). Studentene kan velge mellom en rekke relevante årsstudier og emnegrupper. Velg enten årsstudium (60 sp), 2 emnegrupper à 30 sp eller 1 emnegruppe à 30 sp og 30 sp fritt valgte emner. Se eget avsnitt om studentutveksling. Det er mulig å bruke Religionsstudier i Asia som en emnegruppe på 30 sp.

Undervisnings-og læringsformer

Studiet har varierte undervisnings- og læringsformer som forelesninger, seminarer, arbeid med obligatoriske oppgaver, gruppearbeid, digitale arbeidsformer, ekskursjon, studietur og selvstudium. Du får individuell veiledning i tilknytning til bacheloroppgaven.

Vurderingsformer

Studiet har varierte vurderingsformer: skriftlige eksamener på campus og hjemme, mappeeksamen, flervalgsoppgaver, muntlig eksamen og utarbeiding av et digitalt produkt. Du må ha fått godkjent flere arbeidskrav for å kunne gå opp til eksamen.

Internasjonalisering

Deler av studiet har et internasjonalt perspektiv og formidler kunnskap om og forståelse for religionenes plass i verden og historien. Studiet tar også opp globale utfordringer og forholdet mellom ulike religioner og kulturer. Deler av pensum er på engelsk. Studieprogrammet er oppbygd slik at studenter enkelt kan ta ett eller to semestre ved et lærested i utlandet. Religionsstudier i Asia (30 studiepoeng) er én av utvekslingsmulighetene.

Vilkår for å gå videre i studiet

Minimum 40 studiepoeng i religion og etikk og samfunn på nivå 1 eller tilsvarende må være bestått for å melde seg opp til eksamen i REL203 bacheloroppgave.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Med en bachelorgrad i religion, etikk og samfunn er du godt rustet til jobber som krever kritisk og selvstendig tenkning. Studiet er relevant for arbeid i kultursektoren, helse- og sosialsektoren, media, skole, i ulike frivillige organisasjoner og religions- og livssynsorganisasjoner.

Studiet kan kvalifisere for masterstudium i religion, filosofi og samfunn ved UiA og andre masterprogram innen religionsvitenskap ved andre utdanningssteder når snittkarakteren er C eller bedre. Sammen med andre undervisningsfag og mastergrad, kan studiet kvalifisere for opptak til praktisk-pedagogisk utdanning (PPU-A) og gi mulighet for tilsetting i 5.-10. klassetrinn i grunnskolen og i videregående skole.

Fører til grad

Bachelor i religion, etikk og samfunn.

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2. I forkant av studieråd kan studenttillitsvalgte innhente innspill fra medstudenter.

Kontaktperson

Studieprogramleder: Helje K. Sødal (helje.k.sodal@uia.no)
Studierådgiver: Silje Ramfjord Lykkedrang (silje.lykkedrang@uia.no)

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 17:09:55