English version of this page

Spesialisering i psykososial helse

Psykososial helse er en overordnet tematikk som inkluderer fysiske, mentale, kulturelle, sosiale og eksistensielle dimensjoner relatert til helse. Disse områdene interagerer på en kompleks måte, og utviklingen av kunnskap om dette krever en flerfaglig og tverrfaglig tilnærming til forskning.

Foto av en pleier snakker med og forklarer noe for en eldre mann

Generell beskrivelse

Det er sentralt i det psykososiale forskningsfeltet å utforske hvilke elementer som fremmer og forbedrer menneskers psykososiale helse og mulighetene til å takle livets utfordringer. Videre søker forskningen å adressere samfunnsfaktorer som skaper dårlig helse, stigmatisering, funksjonshemming og sosial eksklusjon. Målet med dette forskningsfeltet er å utvikle forskningsbasert kunnskap for å gjøre det mulig for praktikere, administrative og politiske samfunnsutviklere å fremme inkluderende og bærekraftige samfunn og lokalmiljø.

Ph.d.-spesialiseringen i psykososial helse består av fire komponenter:

  1. Fakultetets ph.d.-programs obligatoriske emner
  2. Fakultetets ph.d.-programs valgfrie metodekurs
  3. Spesialiseringskurs i psykososial helse
  4. Avhandlingen

Målene med kursene er å gi kandidaten

a) en grundig forankring i litteraturen innen psykososial helse

b) et solid filosofisk og metodologisk grunnlag

c) en mulighet for fordypning i områder relevante for psykososial helse hvor ph.d.-kandidaten har spesifikke interesser

Opptakskrav

Generelt krav: Søkere som har minst en mastergrad eller tilsvarende i et relevant fagområde vil bli vurdert for opptak. I tillegg er det et krav om minst 90 studiepoeng (halvannet års studier på masternivå) i emner relatert til psykososial helse. Dette kan inkludere:

  1. Institutt for psykososial helses egne 120 studiepoengs masterprogrammer innen psykososial helse
  2. andre tilsvarende masterprogrammer fra andre institusjoner
    eller
  3. andre utdanninger som instituttet anser som likeverdige.

Tidligere kunnskap i psykososial helsefaglig metodologi må dokumenteres.

Se også utfyllende regler for ph.d.-graden ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap.

Spesialiseringskomponenter

Ph.d.-spesialiseringen er normalt organisert slik at den kan fullføres i løpet av en treårsperiode. Kursdelen omfatter fakultetets ph.d.-programs to obligatoriske emner:

Fakultetets ph.d.-program omfatter valgfrie metodekurs (minst 5 studiepoeng) og valgfrie spesialiseringskurs (10 studiepoeng). Disse må godkjennes av veilederne.

Totalt består kursdelen av 30 studiepoeng. Kursene vil normalt fullføres i løpet av de første 2-3 semestrene av ph.d.-spesialiseringen. Avhandlingsprosjektet vil gjennomføres parallelt med kursene, veiledet av oppnevnte veiledere. Avhandlingsseminarer og seminarer i forskningsgrupper vil også støtte kandidatene i utviklingen av avhandlingsarbeidet og gi mulighet til å presentere og diskutere dette med andre ph.d.-kandidater og kolleger.

Opplæringsdelen - ph.d. kurs 

Obligatoriske emner

Kurset "Researching Health and Sport Sciences: Philosophical and Methodological Foundations, 7,5 ECTS, vil introdusere kandidaten for de ulike filosofiske og metodologiske tilnærmingene innen helse- og idrettsvitenskap generelt. Kurset vil legge vekt på de filosofiske grunnlagene for metoder og metodologier, både generelt for helse- og idrettsvitenskap og spesielt i forhold til spesialiseringene.

Kurset "Research Dissemination in Health and Sport Sciences: Scientific presenting and practice, 7,5 ECTS, går kontinuerlig gjennom hele ph.d.-perioden og er også et sosialt møtested for ph.d.-kandidatene. Hovedmålet med kurset er å gi deltakerne relevante praktiske ferdigheter som forskere. Kandidaten vil få en introduksjon til hvordan skrive og publisere en vitenskapelig artikkel, hvordan presentere forskningsfunn på en vitenskapelig måte, og hvordan disse funnene kan populariseres for presentasjon til offentligheten. I tillegg vil kurset forberede kandidaten på å utforme og forsvare avhandlingen. Kurset er et kontinuerlig kurs gjennom hele kandidatens ph.d.-periode, og kandidatene blir automatisk registrert i dette kurset. Formålet med disse kursene er å gi kandidaten et grundig filosofisk og metodologisk grunnlag som skal følges opp i veiledningen og reflekteres i ph.d.-avhandlingen.

Valgfrie metodekurs

Formålet med disse kursene er å gi kandidatene et grundig grunnlag i relevante vitenskapelige metoder. Minst 5 studiepoeng kreves og skal godkjennes av veilederne.

Fakultetet tilbyr disse metodekursene:

ME-617 Systematic Reviews and Evidence Synthesis,5 ECTS
ME-618 Qualitative Research Methods, 5 ECTS
ME-626 General Quantitative Research Methods, 5 ECTS
ME-627 Logistic Regression Analysis, 2,5 ECTS
ME-628 Regression Models Illustrated through Linear Regression, 2,5 ECTS
ME-629 Analysis and Design of Studies with Repeated Measures, 2,5 ECTS
ME-630 Survival Analysis, 2,5 ECTS
ME-634 Phenomenological Lifeworld Perspective, Methodology and Analysis,5 ECTS
ME-636 Epidemiology: Concepts and Methodological Approaches,5 ECTS

Valgfrie spesialiseringskurs

Spesialiseringskursene går i dybden på spesifikke emner som er aktuelle på forskningsagendaen innen psykososiale helsefag. Disse kursene er ment å gi ph.d.-kandidatene tilstrekkelig kunnskap i et delområde av psykososial helse relatert til avhandlingens emne, slik at de kan gjennomføre forskning på dette feltet.

Spesialiseringen tilbyr disse valgfrie spesialiseringskursene:
HEL605 Phenomenological Approach to Mental Health, 5 ECTS
HEL606 Recovery in Mental Health and Substance Abuse – Perspectives and Practices, 5 ECTS
HEL608 Dialogical and Collaborative Practices – Ontology, epistemology and Methodology, 5 ECTS
HEL619 The Science of Behavior, 5 ECTS
HEL621 Evidence-based Practice: Critical Perspectives, 5 ECTS

Avhengig av avhandlingens emne vil spesialiseringskursene tilbys internt eller gjennomføres ved andre universiteter i Norge eller utlandet.

 

Ph.d.-avhandlingen

Ph.d.-avhandlingen skal være et selvstendig akademisk arbeid som oppfyller internasjonale akademiske standarder innen fagområdet. Den må bidra til utviklingen av ny vitenskapelig kunnskap og oppnå et akademisk kvalitetsnivå som fortjener publisering som en del av litteraturen på sitt felt.

Avhandlingen kan bestå av en monografi eller et sett av minst tre fagfellevurderte artikler, generelt med en omfattende avhandlingsoppsummering og diskusjon av forskningsbidragene fra artiklene. Generelt, når avhandlingen består av artikler, må minst to av artiklene være akseptert for publisering. Kandidaten må være hovedforfatter på de fleste av artiklene i avhandlingen, i henhold til utfyllende regler for ph.d.-programmet i helse- og idrettsvitenskap.

Kontaktpersoner for spesialiseringen

Bilde av Tore Dag Bøe
Professor
E-post
tore.d.boe@uia.no
Telefon
+47 37 23 31 18
Bilde av Carsta Simon
Professor
E-post
carsta.simon@uia.no
Telefon
+47 37 23 32 94
Publisert 12. apr. 2024 - Sist endret 4. juni 2024