English version of this page

Spesialisering i idrettsvitenskap og kroppsøving

Idrettsvitenskap og kroppsøving inkluder alt fra idrettsprestasjoner og utøverutvikling, friluftsliv og kroppsøving til fysisk aktivitet og helse gjennom livsløpet. 

Foto av en mann instruerer en kvinne på et treningsapparat

Generell beskrivelse

Spesialiseringen vil gi kandidatene sentrale begreper og perspektiver innen forskning på idrettsvitenskap og kroppsøving. Den vil gi kandidatene ferdighetene og kunnskapen som er nødvendig for å innarbeide en idrettsvitenskapelig og kroppsøvingsmessig tilnærming i sin egen forskning gjennom en bred forståelse av fysiologiske, psykologiske, sosiale og pedagogiske perspektiver innen idrettsprestasjoner og utøverutvikling, friluftsliv- og kroppsøving eller fysisk aktivitet og helse gjennom livsløpet. Avhengig av de valgte valgfrie kursene, vil kandidatene få solid kunnskap relatert til emnet for kandidatens avhandling, f.eks. fysisk aktivitet og helse, psykologi knyttet til teamprestasjoner i idrett, eller teknologi i idrett.

I tillegg til ph.d.-kursene som tilbys av UiA, kan kandidatene ta doktorgradskurs tilbudt av andre nasjonale og internasjonale akademiske institusjoner.

Ph.d.-spesialiseringen i idrettsvitenskap og kroppsøving består av fire komponenter:

1. Fakultetets obligatoriske ph.d.-emner

2. Fakultetets ph.d.-programs valgfrie metodekurs

3. Spesialiseringskurs i idrettsvitenskap og kroppsøving

4. Avhandlingen

Kursarbeidet har som mål å gi kandidaten:

a) en grundig forståelse av sentrale begreper innen idrettsvitenskap eller kroppsøving, inkludert idrettsprestasjoner og utøverutvikling, friluftsliv og kroppsøving, eller fysisk aktivitet og helse gjennom livsløpet
b) et solid filosofisk og metodologisk grunnlag og erfaring innen forskningsformidling
c) inngående kunnskap i områder relevant for idrettsvitenskap og kroppsøving og kandidatens ph.d.-prosjekter, f.eks.:

  • Deltakelse, utvikling og prestasjon i idrett
  • Teknologiens potensial for å fremme fysisk aktivitet og forbedre prestasjoner i idrett
  • Forholdet mellom fysisk aktivitet og helse
  • Pedagogisk og didaktisk forskning relatert til kroppen, bevegelse, lek, undervisning, veiledning og læring

Opptakskrav

Søkere som har minst en mastergrad eller tilsvarende i et relevant fagområde vil bli vurdert for opptak.

Se også Utfyllende regler for ph.d.-graden ved Fakultet for helse- og idrettsvitenskap.

Spesialiseringskomponenter

Ph.d.-spesialiseringen er normalt organisert slik at den kan fullføres i løpet av en treårsperiode. Kursdelen omfatter fakultetets ph.d.-programs to obligatoriske emner:

Fakultetets ph.d.-program omfatter valgfrie metodekurs (minst 5 studiepoeng) og valgfrie spesialiseringskurs (10 studiepoeng). Disse må godkjennes av veilederne.

Totalt består kursdelen av 30 studiepoeng. Kursene vil normalt fullføres i løpet av de første 2-3 semestrene av ph.d.-spesialiseringen. Avhandlingsprosjektet vil gjennomføres parallelt med kursene, veiledet av oppnevnte veiledere. Avhandlingsseminarer og seminarer i forskningsgrupper vil også støtte kandidatene i utviklingen av avhandlingsarbeidet og gi mulighet til å presentere og diskutere dette med andre ph.d.-kandidater og kolleger.

 

Opplæringsdelen - ph.d.-kurs

Obligatoriske emner

Kurset "Researching Health and Sport Sciences: Philosophical and Methodological Foundations, 7,5 ECTS, vil introdusere kandidaten for de ulike filosofiske og metodologiske tilnærmingene innen helse- og idrettsvitenskap generelt. Kurset vil legge vekt på de filosofiske grunnlagene for metoder og metodologier, både generelt for helse- og idrettsvitenskap og spesielt i forhold til spesialiseringene.

Kurset "Research Dissemination in Health and Sport Sciences: Scientific presenting and practice, 7,5 ECTS, går kontinuerlig gjennom hele ph.d.-perioden og er også et sosialt møtested for ph.d.-kandidatene. Hovedmålet med kurset er å gi deltakerne relevante praktiske ferdigheter som forskere. Kandidaten vil få en introduksjon til hvordan skrive og publisere en vitenskapelig artikkel, hvordan presentere forskningsfunn på en vitenskapelig måte, og hvordan disse funnene kan populariseres for presentasjon til offentligheten. I tillegg vil kurset forberede kandidaten på å utforme og forsvare avhandlingen. Kurset er et kontinuerlig kurs gjennom hele kandidatens ph.d.-periode, og kandidatene blir automatisk registrert i dette kurset. Formålet med disse kursene er å gi kandidaten et grundig filosofisk og metodologisk grunnlag som skal følges opp i veiledningen og reflekteres i ph.d.-avhandlingen.

Valgfrie metodekurs

Formålet med disse kursene er å gi kandidatene et grundig grunnlag i relevante vitenskapelige metoder. Minst 5 studiepoeng kreves og skal godkjennes av veilederne.

Fakultetet tilbyr disse metodekursene:

ME-617 Systematic Reviews and Evidence Synthesis, 5 ECTS
ME-618 Qualitative Research Methods, 5 ECTS
ME-626 General Quantitative Research Methods, 5 ECTS
ME-627 Logistic Regression Analysis, 2,5 ECTS
ME-628 Regression Models Illustrated through Linear Regression, 2,5 ECTS
ME-629 Analysis and Design of Studies with Repeated Measures, 2,5 ECTS
ME-630 Survival Analysis, 2,5 ECTS
ME-634 Phenomenological Lifeworld Perspective, Methodology and Analysis,5 ECTS
ME-636 Epidemiology: Concepts and Methodological Approaches,5 ECTS

Valgfrie spesialiseringskurs

HEL613 Evidence Based Physical Activity, 5 ECTS

HEL615 The Psychology of Team Performance in Sport: The Coach, the Athlete, and the Group, 5 ECTS

HEL 617 Technology in Sport: Making decisions in a time of data overload, 5 ECTS

Kontaktpersoner for spesialiseringen

Bilde av Monica Klungland Torstveit
Professor
E-post
monica.k.torstveit@uia.no
Telefon
+47 38 14 18 31

 
Publisert 12. apr. 2024 - Sist endret 10. juni 2024