Studieplan

Høst 2023

Velg studieretning for å se emner

Vår 2025

Fordypning obligatoriske emner

Velg studieretning for å se emner

Høst 2025

Breddeenhet/ utveksling (60 sp)

  • BREDDE60 Mulige breddevalg publiseres senere Emneside mangler 60 stp

Velg studieretning for å se emner

  • Det er mulig å ta begge påbyggingsemnene i 3. semester.

  • Det kan etter avtale være mulig å ta 5. og 6. semester før 3. og 4. semester.

  • Alle varianter av Examen facultatum (EX-102, EX-104, EX-105) godkjennes, men EX-102 Examen facultatum humanioravariant anbefales.

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Kunnskap

Etter fullført studium skal kandidaten ha

• brei kunnskap om norsk og nordisk språk og litteratur

• innsikt i teorier om tekstlige, språklige og litterære uttrykk

• kunnskap om og forståelse av sammenhenger mellom språk, litteratur og samfunn, både i historisk og i nåtidig perspektiv

• kjennskap til forsknings- og utviklingsarbeid i faget, og være i stand til å oppdatere seg innenfor dette

Ferdigheter

Etter fullført studium skal kandidaten kunne

• analysere språklige og litterære uttrykk

• reflektere over språklige og litterære uttrykksformer i et breit kulturelt perspektiv, i både fortid og nåtid

• gi uttrykk for et personlig og reflektert forhold til norsk og nordisk språk og litteratur

• utforske ei faglig problemstilling, og være i stand til å planlegge og gjennomføre mindre forsknings- og utviklingsarbeid innen faget

• gi uttrykk for og formidle sine faglige innsikter, muntlig og skriftlig, og beherske begge de to norske målformene

Generell kompetanse

Etter fullført studium skal kandidaten

• ha innsikt i problemstillinger som er relevante for nordiskfaget

• kunne reflektere over nordiskfagets plass i samfunnet og sin egen oppfatning av og tilnærming til det

• kunne forholde seg reflektert til og utveksle synspunkt på faget, dets egenart og sentrale problemstillinger

• kunne bruke og formidle sin faglige kunnskap og innsikt i relevante yrkessammenhenger

Kandidaten skal også ha kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse i tråd med valgt breddeenhet.

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Innpassingsopptak:

For å få innpassing til 2. studieår i bachelorprogrammet må følgende krav være oppfylt:

Bestått årsstudium i nordisk språk eller litteratur der følgende inngår:

  • 30 sp språklige emner, der minimum 10 sp skal være innenfor norsk/nordisk grammatikk/språkstruktur.

  • 30 sp litterære emner innenfor norsk/nordisk litteratur.

Studentene skal beherske og være prøvd i begge de norske målformene.

For å kunne gjennomføre studiet bør studentene forstå skriftlig og muntlig norsk på morsmålsnivå eller tilnærmet dette. De bør mestre skriftlig bokmål og nynorsk.

Generell beskrivelse av studiet

Studieprogrammet gir innføring og fordypning i norsk og nordisk språk og litteratur, i både fortid og nåtid. Det gir innsikt i relevante teorier om tekstlige, språklige og litterære uttrykk, og kunnskap om og forståelse av sammenhenger mellom språk, litteratur og samfunn. Med dette som grunnlag skal en bli i stand til både å utforske ei faglig problemstilling og til å formidle fag i relevante yrkessammenhenger. Det er et mål at studentene utvikler et personlig og reflektert forhold til nordiskfaget, dets problemstillinger og egenart.

Studiet er et bachelorprogram med fordypningsenhet. En fordypningsenhet skal bestå av minst 80 studiepoeng, hvorav minst 20 må være på påbyggingsnivå (nivå 2). Det skal dessuten inngå en bacheloroppgave på minst 10 poeng i fordypningsenheten. Studieprogrammet i nordisk språk og litteratur har en oppbygging der fordypningsenheten utgjør 85 studiepoeng. På nivå 1 (førsteåret) skal minimum 30 poeng være avlagt i språklige emner og minimum 30 poeng i litterære. Videre inngår minst ett emne på påbyggingsnivå (nivå 2) på 15 poeng, og en bacheloroppgave på 10 poeng.

I fordypninga på nivå 1 inngår seks emner. Disse ligger i det første året i studieprogrammet, og er identisk med årsstudiet i nordisk.

 I det andre året ligger programmets påbyggingsdel (nivå 2), som gir rom for spesialisering og fordypning innenfor faget. Følgende påbyggingsemner inngår her:

- NO-209 Litteraturteori og tekstanalyse eller NO-218 Språk i Norden

- NO-211 Bacheloroppgave

 Breddeenhet/valg i 3. studieår

Som breddeenhet velger studentene mellom en rekke relevante årsstudier og emnegrupper. Man velger enten årsstudium (60 sp), 2 emnesamlinger à 30 sp, eller én emnesamling på 30 sp og 30 sp fritt valgte emner. Dersom en tar sikte på læreryrket, bør en velge et skolefag som breddeenhet i 3. studieår.

Bærekraftskompetanse:

Studieprogrammet gir kompetanse med relevans for følgende bærekraftsmål:

  • God utdanning: Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle

  • Fred, rettferd og velfungerende institusjoner: Fremme fredelige og inkluderende samfunn for å sikre bærekraftig utvikling, sørge for tilgang til rettsvern for alle, og bygge velfungerende, ansvarlige og inkluderende institusjoner på alle nivåer

  • Likestilling: Oppnå likestilling og styrke jenters og kvinners stilling i samfunnet

Undervisnings-og læringsformer

Gjennom sjølstudium og undervisning skal studentene tilegne seg kunnskaper og utvikle evnen til å arbeide sjølstendig med faglige problemstillinger. Undervisningsformene veksler derfor mellom forelesninger, seminarer og gruppearbeid, og det blir lagt vekt på at studentene får øving i å legge fram språklige og litterære emner på en pedagogisk god måte, både skriftlig og muntlig.

Vurderingsformer

Vurderingsformene er varierte og følger blant annet av at nordiskfaget er både et skriftlig og et muntlig fag. For vurderingsformer i de enkelte emnene, se emnebeskrivelsene og utfyllende informasjon gitt ved semesterstart.

Det knytter seg et målformkrav til emnene på førsteåret, på den måten at de skriftlige eksamenene skal skrives på en nærmere angitt målform (bokmål eller nynorsk), se emnebeskrivelsene. Det er ikke mulig å søke fritak fra dette målformkravet.

Internasjonalisering

Innholdet i bachelorprogrammet er primært norsk og nordisk språk og litteratur, undervisningsspråket er norsk, og pensumlitteraturen er i hovedsak på norsk, dansk og svensk. Samtidig speiler undervisninga også at forskinga på nordisk språk og litteratur har internasjonale impulser og perspektiv, noe som blir tydeligere på emna på påbyggingsnivået (nivå 2). De enkelte emna på bachelorstudiet er dessuten åpne for og har deltakelse av utenlandske studenter.

Det legges til rette for utveksling. Merk likevel anbefalinga om å ta skolefag dersom man tenker å bli lærer. Utvekslingsoppholdet kan etter nærmere avtale tas i 3. og 4. semester – fortrinnsvis i et av de nordiske landa. I 5. og/eller 6. semester er det lagt til rette for at man også kan reise til andre land. For mer informasjon om utvekslingsmuligheter, se universitetets nettsider om studentutveksling.

Vilkår for å gå videre i studiet

For å ta NO-209, NO-218 og NO-211, må studentene ha avlagt minst 40 studiepoeng av emner på første året.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Studiet kvalifiserer for masterstudium i nordisk språk og litteratur, og kan inngå som del av et studieløp som gir undervisningskompetanse og mulighet for tilsetting som lærer i videregående opplæring, voksenopplæring og de øverste trinnene i grunnskolen. Videre kan bachelorstudiet kvalifisere for saksbehandling i det offentlige, i kultursektoren, for arbeid i bokhandel, forlag og bibliotek, for journalistisk virksomhet, reklame og informasjon, samt for arbeid med formidling av norsk kultur i utlandet.

Fører til grad

Bachelor i nordisk språk og litteratur.

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.

Kontaktperson

For ytterligere informasjon kontakt studieprogramleder Rune Røsstad (38 14 20 60, rune.rosstad@uia.no) eller rådgiver Anne M. Foss (38 14 10 33, anne.m.foss@uia.no).

Andre opplysninger

Emner for utvekslingsstudenter (NOU-emner) kan ikke inngå i bachelorstudiet i nordisk språk og litteratur.

Det stilles krav om at alle studenter ved UiA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder § 12d.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 18:09:40