Studieplan

Høst 2020

Velg studieretning for å se emner

Vår 2021

Velg studieretning for å se emner

Vår 2022

Fordypning obligatoriske emner

Velg studieretning for å se emner

Høst 2022

Breddeenhet/ utveksling (60 sp)

Kommunikasjon: Kommunikasjon og medier (60 sp) breddeenhet

Kommunikasjon, Medieproduksjon (60 sp) breddeenhet

Statsvitenskap breddeenhet (60sp)

Ikke det samme som årsstudium i statsvitenskap, ME-100 er byttet ut med ST-200

Velg studieretning for å se emner

Vår 2023

Kommunikasjon: Kommunikasjon og medier (60 sp) breddeenhet

Kommunikasjon, Medieproduksjon (60 sp) breddeenhet

Statsvitenskap breddeenhet (60sp)

Ikke det samme som årsstudium i statsvitenskap, ME-100 er byttet ut med ST-200

Matematikk (60 sp)

  • MA-184 Kalkulus 2 Emneside mangler 10 stp
  • MA-186 Statistikk Emneside mangler 10 stp
  • MA-188 Kjerneelementer i matematikk 2 Emneside mangler 10 stp

Samfunnsrettet ernæring, 60 sp, breddeenhet

Kunst og håndverk årsstudium

Velg studieretning for å se emner

  • Det er mulig å ta begge påbyggingsemnene i 3. semester.

  • Alle varianter av Examen facultatum (EX-102, EX-104, EX-105) godkjennes, men EX-102 Examen facultatum humanioravariant anbefales.

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Kunnskaper

Studentene skal kunne vise grunnleggende kunnskaper i norsk og nordisk språk og litteratur, og de skal ha innsyn i og kunnskap om teorier om tekstlige, språklige og litterære uttrykk og de sammenhenger disse inngår i. De skal ha utvikla en dypere forståelse av og innsikt i sammenhengen mellom språk og litteratur på den ene sida og politiske og sosiale forhold på den andre, både i historisk og samtidig perspektiv. Studentene skal også kjenne til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor nordiskfaget, og være i stand til å oppdatere sine kunnskaper i det.

Ferdigheter

Studentene skal kunne reflektere over hvilken rolle språk og litteratur spiller i et bredt kulturelt perspektiv, i fortid og nåtid, og ut ifra denne kunnskapen skal de kunne gi uttrykk for et personlig og kritisk forhold til nordisk - og særlig norsk - språk og litteratur. Studentene skal være i stand til å utforske ei faglig problemstilling og å planlegge og gjennomføre mindre FoU-arbeider. De skal kunne formidle sine kunnskaper og innsikter på faglig måte, muntlig og skriftlig, og de skal beherske begge de norske målformene.

Generell kompetanse

Studentene skal kunne utforske og reflektere over nordiskfagets plass i samfunnet og sin egen forståelse av det. De skal ha innsikt i relevante, faglige problemstillinger, og de skal kunne utveksle og formidle sine kunnskaper og erfaringer i relevante yrkessammenhenger.

Studentene skal også ha kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse i tråd med valgt alternativ i 3. studieår.

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

For å kunne gjennomføre studiet bør studentene forstå skriftlig og muntlig norsk på morsmålsnivå eller tilnærmet dette. De bør mestre skriftlig bokmål og nynorsk.

Generell beskrivelse av studiet

Studiet gir ei grunnleggende innføring i norsk og nordisk språk og litteratur i et bredt kulturelt perspektiv, i fortid og nåtid. Det første året av studiet er identisk med nordisk årsstudium, som inneholder fire emner. Påbyggingsdelen (nivå 2) gir rom for spesialisering og fordypning i utvalgte deler av faget.

Studiet er et bachelorprogram med fordypningsenhet. Fordypningsenheten består av minst 80 sp. Av disse 80 poenga skal minimum 30 poeng være avlagt i språklige emner og minimum 30 poeng i litterære. Videre må minst 20 sp være på påbyggingsnivå (nivå 2), og en bacheloroppgave på minst 10 sp må være inkludert i disse.

I fordypninga på nivå 1 inngår fire emner: NO-143, NO-144, NO-145, NO-146

Følgende påbyggingsemner inngår i fordypninga på nivå 2:

NO-209 Litteraturteori og tekstanalyse eller NO-213 Emnestudium i nordisk språk

NO-211 Bacheloroppgave

Breddeenhet/valg i 3. studieår

Som breddeenhet velger studentene mellom en rekke relevante årsstudier og emnegrupper. Man velger enten årsstudium (60 sp), 2 breddeenheter à 30 sp, eller én breddeenhet på 30 sp og 30 sp fritt valgte emner. Dersom en tar sikte på læreryrket, bør en velge et skolefag som breddeenhet i 3. studieår.

Undervisnings-og læringsformer

Gjennom sjølstudium og undervisning skal studentene tilegne seg faktiske kunnskaper og utvikle sin evne til å arbeide sjølstendig med faglige problemer. Undervisningsformene veksler derfor mellom forelesninger, seminarer og gruppearbeid, og det blir lagt vekt på at studentene får trening i å legge fram språklige og litterære emner på en pedagogisk god måte, både skriftlig og muntlig.

Vurderingsformer

For vurderingsformer i de enkelte emnene, se emnebeskrivelsene og utfyllende informasjon gitt ved semesterstart.

For å få godkjent fordypningsenheten i studiet må også krav om målform være oppfylt når det gjelder emnene i 1. og i 2. semester: Av de to skriftlige eksamenene på høsten (i NO-143 og NO-145) skal én skrives på bokmål og én skrives på nynorsk, og av de to skriftlige eksamenene på våren (i NO-144 og NO-146) skal én skrives på bokmål og én skrives på nynorsk.

Internasjonalisering

Innholdet i bachelorstudiet er norsk og nordisk språk og litteratur, undervisningsspråket er norsk, og pensumlitteraturen er i hovedsak på norsk, dansk og svensk. Samtidig speiler undervisninga også at forskinga på nordisk språk og litteratur har internasjonale impulser og perspektiv, noe som blir enda tydeligere på høyere nivå i faget. De enkelte emna på bachelorstudiet er dessuten åpne for og har deltakelse av utenlandske studenter.

Utvekslingsopphold kan etter nærmere avtale tas i 3. semester - evt. i 4. semester - fortrinnsvis i et av de nordiske landa. I 5. og/eller 6. semester er det også lagt til rette for å reise til andre land universitetet har samarbeidsavtaler med. Merk likevel anbefalinga om å ta et skolefag dersom man tenker seg å bli lærer. For mer informasjon om utvekslingsmuligheter, se universitetets nettsider om studentutveksling.

Vilkår for å gå videre i studiet

Minst 45 studiepoeng må være bestått på nivå 1 for å gå videre på nivå 2.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Studiet kvalifiserer for masterstudium i nordisk språk og litteratur, og kan inngå som del av et studieløp som gir undervisningskompetanse og mulighet for tilsetting som lærer i videregående opplæring, voksenopplæring og de øverste trinnene i grunnskolen. Videre kan bachelorstudiet kvalifisere for saksbehandling i det offentlige, i kultursektoren, for arbeid i bokhandel, forlag og bibliotek, for journalistisk virksomhet og for arbeid med formidling av norsk kultur i utlandet.

Fører til grad

Bachelor i nordisk språk og litteratur.

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.

Kontaktperson

For ytterligere informasjon kontakt studieprogramleder Rune Røsstad (38 14 20 60, rune.rosstad@uia.no) eller rådgiver Birgith Omland (38 14 15 59, birgith.omland@uia.no)

Andre opplysninger

Emner for utvekslingsstudenter (NOU-emner) kan ikke inngå i bachelorstudiet i nordisk språk og litteratur.

Det stilles krav om at alle studenter ved UiA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder § 12d.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 01:32:02