Studieplan

Høst 2021

Velg studieretning for å se emner

Vår 2022

Velg studieretning for å se emner

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Kunnskaper

Studentene skal kunne vise grunnleggende kunnskaper i norsk og nordisk språk og litteratur, og de skal ha innsyn i teorier om tekstlige, språklige og litterære uttrykk og de sammenhenger disse inngår i. De skal ha utvikla innsikt i sammenhengen mellom språk og litteratur på den ene sida og politiske og sosiale forhold på den andre, både i historisk og samtidig perspektiv.

Ferdigheter

Studentene skal kunne reflektere over hvilken rolle språk og litteratur spiller i et bredt kulturelt perspektiv, i fortid og nåtid, og de skal ha utvikla et personlig og kritisk forhold til nordisk - og særlig norsk - språk og litteratur. Dette skal de kunne uttrykke på faglig måte, muntlig og skriftlig, for formidling i relevante yrkessammenhenger. Studentene skal beherske begge de norske målformene.

Generell kompetanse

Studentene skal kunne reflektere over nordiskfagets plass i samfunnet og sin egen forståelse av det, og de skal kunne formidle dette videre i relevante yrkessammenhenger.

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

For å kunne gjennomføre studiet bør studentene forstå skriftlig og muntlig norsk på morsmålsnivå eller tilnærmet dette. De bør mestre skriftlig bokmål og nynorsk.

Generell beskrivelse av studiet

Studiet gir ei grunnleggende innføring i norsk og nordisk språk og litteratur i et bredt kulturelt perspektiv, i fortid og nåtid. Gjennom teoretiske og praktiske tilnærmingsmåter skal studiet gi studentene et personlig og kritisk forhold til nordisk - og særlig norsk - språk, litteratur og kultur.

Undervisnings-og læringsformer

Gjennom sjølstudium og undervisning skal studentene tilegne seg faktiske kunnskaper og utvikle sin evne til å arbeide sjølstendig med faglige problemer. Undervisningsformene veksler derfor mellom forelesninger, seminarer og gruppearbeid, og studentene får øving i å legge fram språklige og litterære emner på både skriftlig og muntlig måte.

Vurderingsformer

For vurderingsformer i de enkelte emnene, se emnebeskrivelsene og utfyllende informasjon gitt ved semesterstart. For å få godkjent årsstudiet i nordisk må også krav om målform være oppfylt når det gjelder emnene i 1. og i 2. semester: Av de to skriftlige eksamenene på høsten (i NO-143 og NO-145) skal én skrives på bokmål og én skrives på nynorsk, og av de to skriftlige eksamenene på våren (i NO-144 og NO-146) skal én skrives på bokmål og én skrives på nynorsk.

Internasjonalisering

Innholdet i årsstudiet er norsk og nordisk språk og litteratur, undervisningsspråket er norsk, og pensumlitteraturen er i hovedsak på norsk, dansk og svensk. Samtidig speiler undervisninga også at forskinga på nordisk språk og litteratur har internasjonale impulser og perspektiv, noe som blir enda tydeligere på høyere nivå i faget. De enkelte emna på årsstudiet er dessuten åpne for og har deltakelse av utenlandske studenter.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Studiet i nordisk språk og litteratur kvalifiserer sammen med praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) for arbeid som lærer i videregående opplæring, voksenopplæring og de øverste trinnene i grunnskolen. Det kvalifiserer også for å arbeide med språklig og litterært materiale i andre yrkesforhold. I årsstudiets emner legges dessuten grunnlaget for videre studier i nordisk. Studiet kan inngå i flere bachelorprogram ved universitetet.

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2. I forkant av studieråd kan studenttillitsvalgte innhente innspill fra medstudenter.

Kontaktperson

For ytterligere informasjon kontakt studieprogramleder Rune Røsstad (38 14 20 60, rune.rosstad@uia.no) eller rådgiver Anne M. Foss (38 14 10 33, anne.m.foss@uia.no).

Andre opplysninger

Emner for utvekslingsstudenter (NOU-emner) kan ikke inngå i årsstudiet i nordisk språk og litteratur.

Det stilles krav om at alle studenter ved UiA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder § 12d.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 29. juni 2024 01:31:49