Studieplan

Ved studiestart inngår det obligatorisk deltakelse i et HMS-kurs.

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Kunnskap

  • kunne beskrive og anvende sentrale begreper innenfor fysikk, kjemi og biologi

  • kunne gjøre rede for og drøfte sine funn fra arbeid i felt og laboratorium

  • kunne beskrive og forklare naturvitenskapelige fenomener ved å anvende de grunnleggende prinsippene i fysikk, kjemi og biologi

  • ha oversikt over de store skrittene i naturfagenes utvikling fra det greske verdensbildet i antikken og frem til dagens moderne naturvitenskap

Ferdigheter

  • kunne bruke alminnelig laboratorie- og feltutstyr

  • kunne gjøre kjemiske beregninger

  • kunne behandle kjemikalier på en ansvarlig måte

  • kunne regne med fysiske størrelser og enheter

  • kunne formidle fysikkens begreper og teorier på en hensiktsmessig måte

  • kunne bruke regneark og presentere resultater i form av figurer og tabeller

  • kunne finne egnet naturfaglig støttelitteratur

  • kunne arbeide sammen med andre i gruppe for å finne svar på naturvitenskapelige spørsmål

Generell kompetanse

  • kunne formidle fagstoff både skriftlig og muntlig i naturvitenskapelig tradisjon

  • kjenne til oppbygningen av en naturvitenskapelig forskningsartikkel

  • kunne se sammenhenger mellom ulike fagdisipliner

  • vite hvordan ny kunnskap skapes gjennom forsknings- og utviklingsarbeid

Oppbygging og gjennomføring

Generell beskrivelse av studiet

Det ettårige studiet i naturfag er beregnet på studenter som vil ha en bred innføring i fysikk, kjemi og biologi. Hvert semester er sammensatt av tre emner, ett i hvert av naturfagene. Høstemnene må tas før våremnene.

Gjennom studiet får studentene innføring i fysikkens, kjemiens og biologiens beskrivelser av naturfenomener og den levende naturens organismer. Temaene i emnene er grunnleggende prinsipper i kjemi, biologi og fysikk. Kjemi er læren om stoffer, hvordan de fremstilles, hvilke egenskaper de har og hvordan de reagerer med hverandre. Biologi er læren om organismenes bygning, funksjon og slektskap, utviklingen av nye livsformer og samspillet mellom organismene og miljøet. Fysikk handler om de fire grunnleggende kreftene som gjør det mulig å beskrive fysiske fenomener.

Laboratorieøvelser inngår i flere av emnene. Denne undervisningen er obligatorisk, og formålet er å gi ferdigheter til selvstendig arbeid på laboratoriet.

Etter gjennomført studium vil studenten ha basale kunnskaper innenfor naturfaget, og vil kunne bygge videre på sin fagbakgrunn til egenutvikling og undervisning. Studiet avspeiler at kunnskapen blir til i en kontinuerlig forsknings- og utviklingsprosess.

Undervisnings-og læringsformer

Undervisningen gis i form av forelesninger, gruppearbeid med innleveringer og laboratoriearbeid med skriftlig rapportering. Det er obligatorisk fremmøte til laboratoriearbeid og til laboratorieforelesninger i forkant hver laboratorieøvelse. Det er også obligatorisk frammøte til feltundervisning. Godkjente laboratorie- og feltrapporter er en forutsetning for å kunne gå opp til eksamen i et emne. Ved dokumentert sykdom og i andre særlige tilfeller kan fakultetet gi fritak fra obligatorisk undervisning under forutsetning av at studenten utfører andre aktiviteter som fastsettes av fakultetet og som vurderes til bestått. For lektorstudentene inngår skolepraksis. 

Vurderingsformer

Vurderingen skjer i form av en avsluttende eksamen for hvert emne, eventuelt flere deleksamener. Gjennom årsstudiet vil studentene bli vurdert både skriftlig og muntlig. De konkrete vurderingsformene for hvert emne fremgår av emnebeskrivelsene.

Internasjonalisering

Det blir lagt vekt på å gi studentene innsikt i at naturvitenskap er en internasjonal vitenskap der samarbeidet mellom landene har vært og er avgjørende for kulturell, sosial og økonomisk utvikling. De store utfordringene som i dag er overlatt til naturvitenskapelige forskningsmiljøer å finne løsninger på, går på tvers av alle landegrenser. I dette studieprogrammet vil studentene bli kjent med hvilke faglig og profesjonell kompetanse som er nødvendig for å kunne bidra i dette internasjonale samarbeidet. Det betyr også å bli kjent med naturvitenskapens plass i utdanningen i de ulike landene. En viktig del av undervisningen i dette studieprogrammet er altså å gi studentene forståelse for kunnskapsutviklingens betydning gjennom historien og inn i fremtiden.

Emnene i årsstudiet undervises på norsk.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Naturfag årsstudium gir undervisningskompetanse i naturfag i grunnskolen og i den videregående skole. Naturfag årsstudium danner også grunnlag for videre studier i fysikk, kjemi og biologi ved universitetene.

Studentevaluering

Studentevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.

Andre opplysninger

Det stilles krav om at alle studenter ved UiA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. Forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder §12d.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 18:09:39