Studieplan

Valgemner i fjerde og femte semester:
I fjerde semester skal studentene som ikke er på utveksling ta ett obligatorisk emne (IS-112) og valgemner som tilbys i programmet. I femte semester skal studentene ta 2 obligatoriske emner (IS-310 og IS-216), i tillegg til valgemner som tilbys i programmet. Hvilke valgemner som tilbys kan variere fra år til år, og det vil bli gitt mer detaljert informasjon om det gjeldende tilbudet for neste semester i slutten av foregående semester. Det vil kunne variere hvilke valgemner som tilbys. Valgemnene tilbys under forutsetning av at det er nok påmeldte studenter og tilgjengelige ressurser. Vær også oppmerksom på at det kan forekomme timeplankollisjoner.

Det kreves at studenter må ta minimum 10 studiepoeng valgemner innenfor IT/IS-emner. Det er mulig å ta valgemner innenfor andre fagområder i tillegg til de IT/IS-emner som tilbys. Disse emnene må imidlertid være relevante for utdanningen og søkes godkjent på forhånd. Eksempler på alternative fagområder som kan godkjennes er IKT-økonomi, markedsføring, juss, samfunnsfag eller statsvitenskap. Ta kontakt med studierådgiver for nærmere informasjon om søknad og innpass av alternative valgemner. Studenter som tar andre valgemner, kan risikere timeplankollisjoner eller kollisjoner mellom eksamensdatoer.

Valgemner 4. semester

  • IS-211 Algoritmer og datastrukturer 7,5 sp

  • IS-214 Informasjonssystemsikkerhet 10 sp

  • IS-217 Universell utforming av informasjonssystemer (7,5 sp)

  • IS-218 Geografiske informasjonssystemer, AI og IoT: Introduksjon og Anvendelse (7,5 sp)

  • IS-309 Videregående databasesystemer 7,5 sp

  • SV-156 Foundations of Sustainable Development 10 sp

  • TFL119 IT og samfunnsendringer 7,5 sp eller TFL102 IT og samfunnsendringer 10 sp

Valgemner 5. semester

  • IS-115 Webprogrammering i PHP, 7,5 sp

  • IS-302 Praksisprosjekt 10 sp

  • IS-313 Tingenes Internett 10 sp

  • ME-100 Samfunnsvitenskapelig metode 10 sp.

  • ORG313 Gründer Lab and Entrepreneurship Laboratory 7,5 sp

Hva lærer du?

Læringsutbytte

En kandidat som har fullført dette programmet skal ha følgende læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap
Kandidaten skal:

  • ha bred kunnskap om forretningsprosesser og digital transformasjon

  • ha bred kunnskap om sentrale områder innen systemutvikling som analyse, design, programmering, algoritmer og databaser, samt aktuelle teknologier

  • kjenne til relevante lover, regler og avtaler i arbeidslivet relatert til informasjonsteknologi og informasjonssystemer

  • ha kunnskap om hvilken betydning informasjonsteknologi og digitalisering kan spille i organisasjons- og samfunnsutvikling

  • kjenne til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor informasjonssystemer, og kunne oppdatere sin kunnskap innenfor fagfeltet

Ferdigheter
Kandidaten skal kunne:

  • analysere brukerbehov, modellere informasjonssystemer, programmere og utvikle løsninger, og beherske relevante verktøy, teknikker og fagstoff

  • forstå organisatoriske og økonomiske konsekvenser ved digitalisering

  • kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne under veiledning

  • delta aktivt og arbeide selvstendig i systemutviklingsprosjekter og relatert prosjektarbeid

Generell kompetanse
Kandidaten skal:

  • kunne planlegge og gjennomføre digitale innovasjonsprosjekter og vedlikeholde informasjonssystemer ut fra virksomheters behov, både alene og som deltaker i en gruppe

  • ha utviklet evner til samarbeid, kommunikasjon, kritisk vurdering og til å håndtere paradokser

  • ha bevisste holdninger til informasjonsteknologiens og digitaliseringens muligheter og begrensninger

  • kunne ta stilling til problemstillinger av etisk og praktisk karakter relatert til utvikling og implementering av informasjonssystemer og til digitalisering

  • kunne oppdatere sin egen kunnskap gjennom litteratursøk, kontakt med fagmiljøer, aktuelle brukergrupper og anvende og formidle dette i sin egen praksis

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generell studiekompetanse

Opptakskrav på innpassingsopptak til 2. studieår:

  • Årsstudiet i IT og informasjonssystemer ved UiA med emnevalg i andre semester likt som andre semester på bachelorprogrammet i IT og informasjonssystemer.

  • For betinget tilbud kan søker ikke mangle mer enn 30 sp i nåværende studium.

Undervisningsspråket er i hovedsak norsk, men flere emner kan gis på engelsk, og mye av pensumlitteraturen er på engelsk. Det anbefales derfor gode engelskkunnskaper.

Generell beskrivelse av studiet

Bachelor i IT og informasjonssystemer er et treårig program med en toårig integrert del. Studieprogrammet har som mål å utdanne kandidater med god forståelse for digitalisering som fenomen og med ferdigheter til å delta i utvikling av fremtidens løsninger.

 

Innholdet i studieprogrammet legger til rette for at kandidatene skal få kompetanse på utvikling og bruk av informasjonssystemer og få innsikt i effekter digitalisering gir. Gjennom praktisk problemløsing, eksperimentering med innovative løsninger, teamarbeid, samarbeid med bedrifter, samt teoretisk og praktisk veiledning gis det mulighet til å utforske viktige aspekter ved ansvarlig, vedvarende og etisk bruk av informasjonssystemer for individer, organisasjoner og storsamfunnet. Programmet gir dermed et godt grunnlag for at kandidatene kan bidra til å utvikle informasjonssystemer (IS) som kan bidra til et bedre og mer bærekraftig samfunn.

I fjerde og femte semester er det mulig å ta valgemner som tilbys i programmet, i tillegg til obligatoriske emner. I fjerde semester kan studentene velge å dra på utveksling.

Undervisnings-og læringsformer

De ulike undervisningsformene studentene vil møte i løpet av studiet skal bidra til å utvikle studentens evne til praktisk problemløsning, samarbeid og kommunikasjon, samtidig som de lærer fagområdet. Sentrale undervisningsformer er:

  • Fellesforelesninger

  • Gruppearbeid og gruppeøvinger

  • Individuelle øvinger på PC-lab

  • Seminarer

  • Casestudier

Det legges stor vekt på at studentene skal jobbe i team i studiet og det er lagt opp til gruppearbeid i en overvekt av emnene. I enkelte emner er det krav om obligatorisk oppmøte. Utover dette forutsettes det aktiv deltakelse i undervisningsaktvitetene i studiet.

 

 

Vurderingsformer

Studiet benytter seg av stor variasjon i vurderingsformer, som:

  • Skriftlig eksamen

  • Muntlig eksamen, individuelt eller i gruppe

  • Oppgaver/rapporter, individuelt eller i gruppe

  • Mappeeksamen hvor det kan inngå både gruppearbeid og individuelt arbeid

Flere emner har en kombinasjon av ulike vurderingsformer, primært ved bruk av digitale verktøy. Det benyttes en kombinasjon av karaktersettingen bestått/Ikke bestått og gradert karakter A-F i studiet. I enkelte emner gis det gruppevis karakter. Se hver enkelt emnebeskrivelse for ytterligere detaljer.

Internasjonalisering

IT og informasjonssystemer er en bransje som i stor grad er internasjonal. Studieprogrammet er basert på internasjonal pensumlitteratur, og globale perspektiver er sentrale i studiet. Mange av foreleserne er internasjonale og deltar i internasjonale forskernettverk. Flere emner undervises på engelsk, og i disse emnene vil studentene møte utvekslingsstudenter fra universitetets partnerinstitusjoner i utlandet.

Det er lagt til rette for at studentene kan reise på utveksling i 4. semester, og studenter anbefales å benytte seg av denne muligheten. Utveksling til en av våre samarbeidspartnere vil gi unik erfaring og mulighet til å arbeide og kommunisere i internasjonale sammenhenger. Det gir også muligheten for å ta en annen fagkombinasjon av valgemner enn det som tilbys i studieprogrammet, for eksempel innenfor fagområder som computer systems, programmering, systemarkitektur eller andre fagområder som økonomi og ledelse. Alle emner som studenter skal ta i løpet av sitt utvekslingsopphold må forhåndsgodkjennes.

Instituttet har en rekke gode utvekslingsavtaler i flere land. Oversikten er tilgjengelig på UiA sine nettsider om utveksling. Studenter som er interesserte i utveksling oppfordres til å kontakte Internasjonalt kontor for veiledning.

Vilkår for å gå videre i studiet

120 studiepoeng fra bachelorgraden, inkludert IS-310 Prosjektgjennomføring, må være bestått før oppstart på bacheloroppgaven.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Det er stort behov for kompetanse innen digitalisering og digital transformasjon, for eksempel analyse, utvikling og innføring av teknologi, både i privat og offentlig sektor. Det er også behov for kandidater med en viss bakgrunn innen økonomi- og organisasjonsfag for å kunne forstå samspillet mellom teknologi og organisasjon. Studiet kvalifiserer for ulike typer stillinger, for eksempel analytikere, systemutviklere, programmerere, konsulenter og brukerstøtte på avansert nivå.

Kandidater fra bachelorprogrammet i IT og informasjonssystemer vil være faglig kvalifisert til å søke opptak til blant annet masterprogrammet i informasjonssystemer, og masterprogrammet i cybersikkerhetsledelse ved Universitetet i Agder. Bachelorprogrammet danner også et godt grunnlag for videre studier ved andre institusjoner. Vær oppmerksom på at andre institusjoner kan ha tilleggskrav for opptak til videre studier.

 

Les mer om karrieremuligheter for samfunnsvitere på www.uia.no/karriereveier

 

Fører til grad

Fullført treårig program fører fram til graden Bachelor i IT og informasjonssystemer.

Studentevaluering

Studentevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.

Andre opplysninger

Det stilles krav om at alle studenter ved UiA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. Forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder §12d.

 

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 16:25:16