Studieplan

Valgemner i fjerde og femte semester
I fjerde semester kan studentene som ikke er på utveksling ta valgemner. Hvilke valgemner som tilbys kan variere fra år til år og det vil bli gitt mer detaljert informasjon om det gjeldende tilbudet i høstsemesteret i andre studieår. Valgemnene tilbys under forutsetning av at det er nok påmeldte studenter og tilgjengelige ressurser. Vær også oppmerksom på at det kan forekomme timeplankollisjoner. Det tas forbehold om andre endringer i studieplanen.

Minimum 10 studiepoeng av valgemnene må være innen IT/IS-emner. 30 studiepoeng kan derfor være innen andre fagområder, men må ha relevans til studiet, så som økonomi, juss, samfunnsfag, statsvitenskap, eller IKT-emner. De som ønsker å velge andre valgemner enn de vi tilbyr (se nedenfor), eller ønsker å få tidligere studiepoeng innpasset, må ta kontakt med studierådgiver ved instituttet for vurdering og godkjenning. For studenter som ønsker å ta valgemner fra andre programmer, kan det ikke garanteres at undervisning og/eller eksamen er kollisjonsfrie.

Valgemner høst 2021 (5. semester) – studenter velger til sammen 25 sp

  • IS-108 Praktisk e-handel for entreprenører 7,5 sp

  • IS-115 Webprogrammering i PHP 7,5 sp

  • IS-214 Informasjonssystemsikkerhet 10 sp

  • IS-302 Praksisprosjekt 10 sp

  • IS-311 Tingenes Internett 5 sp

  • IS-312 Blokk-kjeder 5 sp

  • ORG313 Gründer Lab and Entrepreneurship Laboratory 7,5 sp

  • ME-100 Samfunnsvitenskapelig metode 10 sp

Valgemner vår 2022 (4. semester) – studenter velger til sammen 15 sp

  • SV-156 Foundations of Sustainable Development 10 sp

  • IS-211 Algoritmer og datastrukturer 7,5 sp

  • IS-217 Universell utforming av informasjonssystemer 7,5 sp

  • IS-309 Videregående databasesystemer (nettbasert) 7,5 sp

  • TFL119 IT og samfunnsendring 7,5 sp eller TFL102 IT og samfunn 10 sp

Hva lærer du?

Læringsutbytte

En kandidat som har fullført dette programmet skal ha følgende læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap
Kandidaten skal:

  • ha bred kunnskap om forretningsprosesser og digital transformasjon

  • ha bred kunnskap om sentrale områder innen systemutvikling som analyse, design, programmering, algoritmer og databaser, samt aktuelle teknologier

  • kjenne til relevante lover, regler og avtaler i arbeidslivet relatert til informasjonsteknologi og informasjonssystemer

  • ha kunnskap om hvilken betydning informasjonsteknologi og digitalisering kan spille i organisasjons- og samfunnsutvikling

  • kjenne til forsknings- og utviklingsarbeid innenfor informasjonssystemer, og kunne oppdatere sin kunnskap innenfor fagfeltet

Ferdigheter
Kandidaten skal kunne:

  • analysere brukerbehov, modellere informasjonssystemer, programmere og utvikle løsninger, og beherske relevante verktøy, teknikker og fagstoff

  • forstå organisatoriske og økonomiske konsekvenser ved digitalisering

  • kan reflektere over egen faglig utøvelse og justere denne under veiledning

  • delta aktivt og arbeide selvstendig i systemutviklingsprosjekter og relatert prosjektarbeid

Generell kompetanse
Kandidaten skal:

  • kunne planlegge og gjennomføre digitale innovasjonsprosjekter og vedlikeholde informasjonssystemer ut fra virksomheters behov, både alene og som deltaker i en gruppe

  • ha utviklet evner til samarbeid, kommunikasjon, kritisk vurdering og til å håndtere paradokser

  • ha bevisste holdninger til informasjonsteknologiens og digitaliseringens muligheter og begrensninger

  • kunne ta stilling til problemstillinger av etisk og praktisk karakter relatert til utvikling og implementering av informasjonssystemer og til digitalisering

  • kunne oppdatere sin egen kunnskap gjennom litteratursøk, kontakt med fagmiljøer, aktuelle brukergrupper og anvende og formidle dette i sin egen praksis

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generell studiekompetanse

Det anbefales gode engelskkunnskaper da det forventes at studentene kan tilegne seg pensumlitteratur på engelsk, og fordi deler av undervisningen vil foregå på engelsk.

Generell beskrivelse av studiet

Bachelor i IT og informasjonssystemer er et treårig program med en toårig integrert del. Studieprogrammet har som mål å utdanne kandidater med god forståelse for digitalisering som fenomen og ferdigheter til å delta i utvikling av fremtidens løsninger. Innholdet i studieprogrammet legger til rette for at kandidatene skal få kompetanse på utvikling og bruk av informasjonssystemer og få innsikt i effekter digitalisering gir. Gjennom praktisk problemløsing, eksperimentering med innovative løsninger, teamarbeid, samarbeid med bedrifter, samt teoretisk og praktisk veiledning gis det mulighet til å utforske viktige aspekter ved ansvarlig, vedvarende og etisk bruk av informasjonssystemer for individer, organisasjoner og storsamfunnet. Programmet gir dermed et godt grunnlag for at kandidatene kan bidra til å utvikle informasjonssystemer (IS) som kan bidra til et bedre og mer bærekraftig samfunn.

I fjerde og femte semester er det mulig å ta valgemner innen systemutvikling, sikkerhet, innovasjon og entreprenørskap, og i fjerde semester er det også mulig å dra på utveksling.

Undervisnings-og læringsformer

Undervisningsformene skal i tillegg til faglig utvikling, utvikle evne til praktisk problemløsing, samarbeid og kommunikasjon. Sentrale undervisningsformer er fellesforelesninger, seminarer, gruppearbeid, gruppeøvinger, individuelle øvinger på pc-lab, innleveringsarbeider (individuelt eller i grupper), casestudier og deltakelse i utviklingsarbeid, gjerne i tett samarbeid med organisasjoner utenfor UiA. Det forutsettes at studentene deltar i den organiserte undervisningen og tilegner seg en stor del av lære- og arbeidsstoffet på egen hånd. De fleste emnene i programmet vil ha gruppearbeid, og noe tid er timeplanfestet til lab- og gruppearbeid for at alle studenter skal ha tilgang til utstyr og veiledning. Studentene må regne med å arbeide ut over den timeplanfestede tiden for å utføre oppgavene tilfredsstillende. Undervisningsspråket er i hovedsak norsk, men flere emner kan gis på engelsk, og mye av pensumlitteraturen er på engelsk.

Vurderingsformer

Forskjellige vurderingsformer benyttes i studiet, som:

  • Individuell eksamen ved bruk av digitale verktøy

  • Rapporter, både individuelt og gruppevis

  • Rapporter gruppevis med muntlig prøving, enten individuelt eller i gruppe med individuell karakter

  • Mappeinnlevering hvor det inngår både gruppearbeid og individuelt arbeida

Internasjonalisering

IT og informasjonssystemer er en bransje som i stor grad er internasjonal. Studieprogrammet er basert på internasjonal pensumlitteratur, og globale perspektiver er sentrale i studiet. Flere emner undervises på engelsk, og i disse emnene vil studentene møte utvekslingsstudenter fra andre universitet. Vi anbefaler alle studenter å benytte muligheten til å dra på utveksling i 4. semester. Utveksling til en av våre samarbeidspartnere vil gi unik erfaring og mulighet til å arbeide og kommunisere i internasjonale sammenhenger. Et utvekslingssemester kan også gi deg mulighet til å ta en annen fagkombinasjon enn det vi tilbyr, for eksempel økonomi og ledelse, health computer systems, programmering og systemarkitektur.
Instituttet har mange gode utvekslingsavtaler med universiteter vi samarbeider med og anbefaler studenter å dra til: Waterford Institute of Technology (Irland), LUISS (Roma, Italia), Minho University (Portugal), Paderborn University (Tyskland) og University of Münster (Tyskland) University of Nebraska (USA) og Queensland University of Technology (Australia). Studenter kan også dra på utveksling til andre universitet. Oversikten finnes på UiAs nettsider om utveksling. Studenter som drar på utveksling i Europa kan søke om Erasmus+ stipend.

Vilkår for å gå videre i studiet

120 studiepoeng fra bachelorgraden, inkludert IS-310 Prosjektgjennomføring, må være bestått før oppstart på bacheloroppgaven.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Det er stort behov for kompetanse innen digitalisering og digital transformasjon, for eksempel analyse, utvikling og innføring av teknologi, i privat og offentlig sektor. Det er også behov for kandidater med en viss bakgrunn innen økonomi- og organisasjonsfag for å kunne forstå samspillet mellom teknologi og organisasjon. Studiet kvalifiserer for slike stillinger, for eksempel analytikere, systemutviklere, programmerere, konsulenter og brukerstøtte på avansert nivå.

Kandidater fra bachelorprogrammet i IT og informasjonssystemer vil være faglig kvalifisert til å søke opptak til blant annet masterprogrammet i informasjonssystemer, og masterprogrammet i cybersikkerhet ved Universitetet i Agder. Bachelorprogrammet danner også et godt grunnlag for videre studier ved andre institusjoner. Vær oppmerksom på at andre institusjoner kan ha tilleggskrav for opptak til videre studier.

Les mer om karrieremuligheter for samfunnsvitere på www.uia.no/karriereveier

Fører til grad

Fullført treårig program fører fram til graden Bachelor i IT og informasjonssystemer.

Studentevaluering

Studentevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.

Andre opplysninger

Det stilles krav om at alle studenter ved UiA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. Forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder §12d.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 01:30:55