Valgemner vårsemesteret 2025:

  • IS-408 Internship (10 sp)

  • IS-417 Digitalisering av offentlig sektor (10 sp)

  • IS-428 Technology-based Innovation for Societal Recilience (10 sp)

  • IS-508 Human-centered AI (10 sp)

  • ORG411 Organisational Changes and Change Management (10 sp). Emnet tilbys av Institutt for statsvitenskap og ledelse.

Hvilke emner som tilbys er avhengig av tilstrekkelig antall registrerte studenter og tilgjengelige faglige ressurser. Nærmere informasjon vil bli gitt i løpet av høstsemesteret.

Studenter kan søke plass på SV-420 UiA Samskaping - OpenLab (10 sp) som gis på høsten, og få dette godkjent som et tilleggsemne i studieplanen. Det forutsettes at studenter som deltar på SV-420 opprettholder normal aktivitet på de obligatoriske emnene.

Hva lærer du?

Læringsutbytte

En kandidat som har fullført dette programmet skal ha følgende læringsutbytte definert i form av kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse:

Kunnskap

Kandidaten skal:

  • ha inngående kunnskap om fagområdets vitenskapelige teori og metoder

  • ha avansert kunnskap om forretningsprosesser og digital transformasjon

  • ha inngående kunnskap om samspillet mellom sosiale, organisatoriske og teknologiske faktorer ved innføring og bruk av virksomhetsomspennende informasjonssystemer

  • kunne anvende kunnskap om digitalisering og bærekraft i utvikling av fremtidige løsninger

  • kunne analysere problemstillinger knyttet informasjonsteknologiens og digitaliseringens betydning for organisasjons- og samfunnsutvikling

Ferdigheter

Kandidaten skal:

  • kunne analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder og anvende disse til å strukturere og formulere resonnementer innenfor fagfeltet

  • kunne analysere aktuelle teorier, metoder og fortolkninger innenfor forretningsprosesser og digital transformasjon

  • kunne på selvstendig måte anvende praktisk metodikk og forskningsmetoder i systemutviklingsarbeid og prosjektarbeid

  • kunne gjennomføre et selvstendig, avgrenset utviklings- eller forskningsprosjekt i tråd med gjeldende forskningsetiske normer

Generell kompetanse

Kandidaten skal:

  • kunne analysere relevante fag-, yrkes- og forskningsetiske problemstillinger

  • kunne anvende kunnskaper og ferdigheter innenfor forretningsprosesser og digitalisering på nye områder for å gjennomføre avanserte omstillings- og fornyelsesprosjekter

  • kunne formidle omfattende selvstendig arbeid og beherske fagområdets uttrykksformer

  • kunne kommunisere om faglige problemstillinger, analyser og konklusjoner innenfor fagområdet, både med spesialister og til allmennheten

  • kunne bidra til nytenking og i innovasjonsprosesser innenfor fagfeltet

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generelt opptakskrav er bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minimum tre års omfang (180 studiepoeng). I opptaksgrunnlaget skal det inngå:

Enten: integrert studium av minst 2 års varighet innen informasjonssystemer eller informasjonsteknologi.
Eller: fordypningsenhet på minst 80 studiepoeng innen informasjonssystemer eller informasjonsteknologi, hvorav minst 20 studiepoeng på påbyggingsnivå.

Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre.

For øvrig skjer opptak etter forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder

Det er en fordel med gode engelskkunnskaper da de fleste emner vil bli forelest på engelsk. Pensum er hovedsakelig på engelsk.

Generell beskrivelse av studiet

Innenfor fagfeltet informasjonssystemer arbeider vi empirisk ved å undersøke hvordan bruk av IKT påvirker individer, organisasjoner og samfunnet som sådan. Ved å se på bruk, design, implementering og nytte av teknologi, er vi opptatt av å forstå det store bildet; hvordan kan vi nyttiggjøre oss teknologien for best mulig utbytte

Mastergradstudiet i informasjonssystemer er en fremtidsretta utdanning med nasjonal og internasjonal relevans. Studiet gir deg en solid innsikt i hvordan digitaliseringen bidrar til endringsprosesser i organisasjoner og hvordan teknologien kan bidra til en bærekraftig utvikling av samfunnet gjennom effektivisering og modernisering. Studiet åpner for ulike yrkesmuligheter i både privat og offentlig sektor, og for videre doktorgradstudium i Informasjonssystemer.

Som student vil du tilegne deg god teoretisk kompetanse og analytiske ferdigheter innenfor fagfeltet. Du vil opparbeide deg god kjennskap til nye teknologiske trender og ferdigheter som trengs for å kunne rette et kritisk blikk på teknologiens rolle i fremtidens samfunn. Du vil oppnå en forståelse for det komplekse samspillet mellom sosiale, organisatoriske og teknologiske faktorer ved innføring og bruk av virksomhetsomspennende informasjonssystemer. Dette forutsetter innsikt i tverrfaglige perspektiver som inkluderer ledelse, økonomi, IT og forretningsforståelse, noe du vil få gjennom å lære mer om tema slik som data science, prosjektledelse og systemutviklingsmetoder.

Masterstudiet vil også utvikle studentens evne til raskt å sette seg inn i nye problemstillinger, tilegne seg ny fagkunnskap og å bruke denne kunnskapen i selvstendig analyse av yrkesfaglige og samfunnsmessige problemstillinger.

Undervisnings-og læringsformer

Undervisningsformene skal bidra til faglig utvikling og utvikle evne til praktisk problemløsing, samarbeid og kommunikasjon. Sentrale undervisningsformer er forelesninger, seminarer, gruppearbeid, gruppeøvinger, innleveringsarbeider (individuelt eller i grupper), casestudier og deltakelse i forsknings- og utviklingsarbeid, gjerne i tett samarbeid med bedrifter og organisasjoner utenfor UiA.
Det forutsettes at studentene deltar i den organiserte undervisningen og at de tilegner seg en stor del av lære- og arbeidsstoffet på egen hånd. Gruppearbeid inngår i de fleste av studiets emner.

Vurderingsformer

Ulike vurderingsformer benyttes i studiet, for eksempel:

  • individuell digital eksamen

  • rapporter, både individuelt og gruppevis

  • rapporter gruppevis med muntlig prøving, enten individuelt eller i gruppe med individuell karakter

  • mappeinnlevering hvor det inngår både gruppearbeid og individuelt arbeid

Internasjonalisering

Informasjonssystemer er en bransje som i stor grad er internasjonal. Studieprogrammet er basert på internasjonal pensumlitteratur, og globale perspektiver er sentrale i studiet. Flere emner undervises på engelsk, og i disse emnene vil studentene møte utvekslingsstudenter fra UiA’s partneruniversiteter i utlandet.

 

Vi anbefaler alle studenter å benytte muligheten til å dra på utveksling i 2. semester. Utveksling til en av våre samarbeidspartnere vil gi unik erfaring og mulighet til å arbeide og kommunisere i internasjonale sammenhenger. Et utvekslingssemester kan også gi mulighet til å ta en annen fagkombinasjon enn det vi tilbyr, for eksempel innenfor andre fagområder som økonomi og ledelse, eHelse, programmering og systemarkitektur. Studenter som reiser på utveksling i 2. semester må finne erstatning for det obligatoriske emnet som inngår dette semesteret. Det forutsettes faglig forhåndsgodkjenning av emner som skal tas som del av utvekslingssemesteret.

Instituttet har mange gode utvekslingsavtaler med universiteter vi samarbeider med. Se nettsidene til Internasjonalt kontor for mer informasjon.

Det er også mulig å søke om å reise på utveksling til andre universiteter som UiA har partneravtaler med i utlandet. Oversikten finnes på UiAs nettsider om utveksling. Det forutsettes at det er et tilstrekkelig fagtilbud som kan godkjennes, samt ledige plasser, for å få innvilget utvekslingsopphold ved en annen partnerinstitusjon. Studenter som drar på utveksling i Europa kan søke om Erasmus+ stipend.

Vilkår for å gå videre i studiet

80 studiepoeng, inkludert IS-404 Forskningsmetoder innenfor informasjonssystemer, må være bestått før oppstart på masteroppgaven.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Det er stort behov for kompetanse innenfor områdene digital forretningsforståelse, bærekraft og digital transformasjon i privat og offentlig sektor. Det er også behov for kandidater som forstår samspillet mellom teknologi og organisasjon. Kandidater som har fullført dette programmet kvalifiserer for slike stillinger, for eksempel som prosjektledere, analytikere, systemutviklere og konsulenter, i tillegg til lederstillinger i sektoren.

Fullført masterprogram i informasjonssystemer kvalifiserer for opptak til doktorgradsprogram i inn- og utland, inkludert fakultetets eget doktorgradsprogram med spesialisering i informasjonssystemer.

Les mer om karrieremuligheter for samfunnsvitere på www.uia.no/karriereveier

Fører til grad

Programmet fører fram til graden Master i informasjonssystemer.

Studentevaluering

Studentevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 16:09:44