Studieplan

Høst 2023

Fulltid eller deltid

Velg studieretning for å se emner

Høst 2026

Velg studieretning for å se emner

Vår 2027

Velg studieretning for å se emner

Alle åtte emner er obligatoriske i første og andre semester. I tredjesemester er det lagt til rette for utveksling til utenlandske studiesteder eller praksisplass i en norsk bedrift. Studenter som ikke velger utveksling eller praksis, skal velge fire emner som i sum gir 30 sp.

Som valgfag ved UiA tilbys spesielt 5 emner som alle er fordypningsemner i forhold til emnene i de to første semestrene:

  • IND513 Strategisk økonomistyring 7,5 sp

  • IND514 Strategisk prosjektledelse og eierstyring 7,5 sp

  • IND422 Teknisk risiko- og mulighetsledelse 7,5 sp

  • ORG503 Innovasjon i offentlig sektor 7,5 sp

  • ORG502 Innovasjonsledelse og entreprenørskap 7,5 sp

De to siste emnene inngår også i Innovasjon og kunnskapsutvikling, masterprogram.

Inntil 15 studiepoeng fra andre tilgjengelige masteremner ved Handelshøyskolen og Fakultet for teknologi og realfag kan velges, men for alle gjelder at de bør fremstå som fordypninger av emnene i første og annet semester. Studieprogramleder skal uansett godkjenne alle valgemner som ikke er fordypningsemner på IndØk. Det gjelder også for emner valgt under utveksling. I midliertid oppfordres studenten til å fordype seg i de valgemnene som er skreddersydde for IndØk. Disse emnene er også samordnet med tanke på timeplan og eksamensdatoer.

Internship
I nest siste semester kan studentene søke om et internship i en virksomhet i Norge eller en nordisk virksomhet i en fremvoksende økonomi i Asia eller Afrika. Internship tas i kombinasjon med henholdsvis to valgemner ved Handelshøyskolen ved UiA eller utveksling ved et samarbeidsuniversitet i det aktuelle landet studenten reiser til.

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Etter fullført studium skal kandidaten ha følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

  • ha grundig kunnskap om bedriftsøkonomisk analyse

  • ha grundig kunnskap om prosjekt- og prosjekteringsledelse og underliggende spesialistkompetanse

  • ha grundig kunnskap om ulike former for produksjon og endringsprosesser på bedriftsnivå

Ferdigheter

  • ha tilegnet seg et grunnlag for lederskap og nytenkning når det gjelder å planlegge, lede og evaluere utviklings- og endringsprosesser i bedrifter

  • vise evne til selvstendig refleksjon, kritisk vurdering, læring og personlig mestring

  • kunne arbeide på tvers av fag og sektorer

  • kunne reflektere rundt hvordan teoretisk analyse kan være praktisk anvendbar og ha nytteverdi i arbeidslivet

  • kunne gjennomføre et forsknings- eller utviklingsarbeid på de feltene studiet omhandler

  • forstå hvordan teknologi og effektiv produksjon kan fremme bærekraft

Generell kompetanse

  • utvikle et internasjonalt perspektiv på bedrifters virksomhet

  • øke sin innovative orientering og forstå innovasjonsprosesser

  • utvikle en ansvarlig tenkemåte

  • utvikle en evne til å tenke selvstendig og kritisk

  • kunne kommunisere sentrale ideer

  • være effektive problemløsere gjennom samarbeid

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Opptakskravet er fullført og bestått treårig bachelorstudium i ingeniørfag, basert på nasjonal rammeplan. Videre stilles følgende krav som delvis går ut over minimumskravene i rammeplanen:

    • Minst 25 studiepoeng i relevant matematikk

    • Minst 5 studiepoeng i statistikk

    • Minst 7,5 studiepoeng i fysikk

Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre.

For øvrig skjer opptak etter forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder
https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2021-11-24-3370?q=uia

Generell beskrivelse av studiet

Mastergradsstudiet i industriell økonomi og teknologiledelse (INDØK) skal utdanne Norges beste ledere. I dette ligger kunnskaper og bevissthet om teknologi, økonomi, bærekraft og evnen til å lede mennesker, prosesser og organisasjoner. Studiet er bygget opp rundt særlig satsing på bedriftsøkonomi og prosjekt- og prosjekteringsledelse, inkludert risikostyring, industriell anskaffelse og kontraktsledelse, forbedringsarbeid innenfor produksjon, logistikk og i verdikjeder. Dernest gir studiet grunnlag for å velge innovasjonsfag som valgfag.

Utdanningen er rettet mot det operative bedriftsnivået og viktige utviklingstrekk i næringslivet. Det gjelder framvekst av en mer nettverksbasert økonomi med økt flyt av produkter, tjenester og informasjon mellom bedrifter. Det gjelder økt vekt på sosiale relasjoner for å få til endring og arbeid i tverrfaglige team i bedrifter og på tvers av organisasjoner. Det gjelder også økt betydning av læring og nyskaping som konkurransefaktor.

INDØK ved UiA tar sikte på å være ledende i Norge på å gi studentene opplæring i ledelse av engineerings- og industriprosjekter som kjennetegnes av komplekse og sammensatte verdikjeder med mange grensesnitt, hyppige endringer og store gjensidige avhengigheter mellom disipliner, fag og bedrifter. Strategiske valg ved oppstart av slike prosesser er en viktig del av dette.

Studentene skal gjennom studiet lære å gjennomføre selvstendige forsknings- og utredningsoppgaver hvor kritisk refleksjon er viktig. Masteroppgaven utføres oftest i samarbeid med bedrifter, hvor studenten sammen med bedriften skal tillempe vitenskapelig teori og metode til praktiske problemstillinger i arbeids- og næringsliv.
Studieprogrammet er med og fremmer FNs bærekraftmål på områdene anstendig arbeid og økonomisk vekst; innovasjon, industri og infrastruktur, og ansvarlig forbruk og produksjon.

Undervisningen gis på norsk eller engelsk.

Undervisnings-og læringsformer

Studiet legger opp til varierte undervisnings- og arbeidsmåter samt tett oppfølging av den enkelte student. Det gis ulike tilbakemeldinger underveis, blant annet i form av veiledning og flere innleveringsoppgaver. Det vil bli gitt forelesninger og benyttet ulike former for studentaktive metoder som gruppearbeid av forskjellige typer, seminar- og veiledningsgrupper. Avhenging av emne kan undervisningen foregå digitalt eller i klasserom.

Undervisningen vil hovedsakelig foregå på norsk, men noe vil også bli undervist på engelsk. Ved forespørsel vil veiledning på masteroppgaven kunne tilbys på engelsk.

Vurderingsformer

Vurderingsformene i studiet fremgår av emnebeskrivelsene. Vurderingsformene er varierte og nært knyttet til arbeidsformen i hvert enkelt emne. Det benyttes både skoleeksamen og hjemmeeksamen (for eksempel mappevurdering, essays, artikkel). Det er hovedsakelig lagt opp til individuelle vurderinger, men gruppeeksamen benyttes også. Det benyttes i hovedsak graderte karakterer.

I emner hvor undervisningsspråket er engelsk, skal også obligatoriske arbeidskrav og eksamensbesvarelser leveres på engelsk.

Masteroppgaven utføres parvis eller individuelt. Masteroppgaven vurderes av intern og ekstern sensor. Det benyttes gradert karakter på masteroppgaven.

Internasjonalisering

Pensumlitteraturen er internasjonalt orientert, og studentene møter forelesere med internasjonal erfaring og forskernettverk.

Undervisningen vil hovedsakelig foregå på norsk, men enkelte emner vil bli undervist på engelsk. Ved forespørsel vil veiledning på masteroppgaven kunne tilbys på engelsk.

Det er lagt til rette for utveksling i tredje semester. Det henvises for øvrig til fakultetets nettsider og Internasjonalt kontor for detaljert informasjon.

Vilkår for å gå videre i studiet

For å få starte på en 30 studiepoengs masteroppgave, må minst 75 studiepoeng i utdanningsplanen være bestått før starten på det semesteret masteroppgaven skal skrives. Emner som masteroppgaven bygger videre på, må være bestått.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Masterprogrammet i industriell økonomi og teknologiledelse gir studenter en tverrfaglig utdanning. Den teknologiske grunnforståelsen fra bachelorstudiet i ingeniørfag suppleres med gode kunnskaper i emner som bedriftsøkonomisk analyse, verdikjedestyring, risikostyring og innovasjonsledelse i masterpåbyggingen. Kandidater fra studiet har særlig gått til stillinger innenfor drift og planlegging i private virksomheter, spesielt industribedrifter. Masterprogrammet gir grunnlag for opptak til doktorgradsutdanning.

Fører til grad

Fullført studium gir graden Master i teknologi (sivilingeniør) - Industriell økonomi og teknologiledelse

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.  I forkant av studieråd kan studenttillitsvalgte innhente innspill fra medstudenter.

Kontaktperson

Studieprogramleder Hossein Baharmand eller studiekonsulent Jorunn Våle.

Andre opplysninger

Det stilles krav om at alle studenter ved UiA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. Forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder §12d.

Det er krav om obligatorisk HMS-kurs for studenter som tas opp på studieprogrammet.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 01:13:17