Studieplan

Vår 2025

Velg studieretning for å se emner

Høst 2025

Velg studieretning for å se emner

Vår 2026

Velg studieretning for å se emner

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Etter fullført studium skal kandidaten

Kunnskap

  • ha avansert kunnskap innen faget historie og spesialisert innsikt innenfor temaet for masteroppgaven

  • ha inngående kunnskap om historiefagets vitenskapelige fundament, fagets historiske utvikling og sentrale retninger innenfor historiefaglig forskning i dag

  • ha innsikt i hvordan historie har vært brukt og brukes til å forme identiteter, bygge nasjoner og regioner og oppnå politiske mål, med særlig vekt på historiebruk knyttet til konflikter og krig, og som ledd i forsoningsprosesser

Ferdigheter

  • kunne gjennomføre et selvstendig forskningsarbeid under veiledning og i samsvar med gjeldende forskningsetiske normer

  • kunne vurdere, tolke og utnytte ulike typer historisk materiale som kilder for historisk forskning og beherske sentrale forskningsmetoder innen faget med hovedvekt på kvalitative tilnærminger

  • kunne vurdere historiefaglige framstillinger kritisk og selvstendig

  • kunne analysere bruken av historie innen ulike samfunnsarenaer, som media, skole, kultur- og utdanningsorganisasjoner

Generell kompetanse

  • kunne formidle historisk forskning for et bredere publikum, såvel skriftlig som muntlig, og kunne forklare relevansen av historisk kunnskap for menneskelig erkjennelse og samfunnsinnsikt

  • ha innsikt i hvordan historie brukes i moderne samfunn og kunne delta i diskusjoner om historiebruk i offentligheten

  • kunne analysere relevante fag- og forskningsetiske problemstillinger

  • kunne anvende historiefaglige kunnskaper og ferdigheter på nye områder i gjennomføringen av avanserte arbeidsoppgaver og prosjekter

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generelt opptakskrav er bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minimum tre års omfang (180 studiepoeng). I opptaksgrunnlaget skal det inngå en fordypningsenhet i historie, kunsthistorie eller idéhistorie på minst 80 studiepoeng. Minst 20 studiepoeng i fordypningsenheten må være nivå 2. Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre. Kravet beregnes på grunnlag av hele bachelorgraden.

Generell beskrivelse av studiet

Programmet består av fire emner og en masteroppgave. Arbeidet med emnene er stipulert til ett år og masteroppgaven til ett år. De fire emnene vil ta for seg både felles allmenne og oppgaverelaterte tilnærminger til historisk forskning, historiefagets og historiebrukens funksjon i samfunnet, teori, metode og arbeidsmåter.

Masteroppgaven skal være et selvstendig arbeid på mellom 80 og 120 sider à ca. 2300 tegn, pluss vedlegg og litteraturliste. Dette forskningsarbeidet skal være utført i samråd med en oppnevnt veileder og jevnlig formidles i faglige seminarer. Studenten får tildelt veileder i første semester, og utarbeider problemstilling, prosjektbeskrivelse og fremdriftsplaner i samråd med denne.

Studieprogrammet gir kompetanse med relevans for følgende bærekraftsmål:

  • God utdanning: Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle

  • Fred, rettferd og velfungerende institusjoner: Fremme fredelige og inkluderende samfunn for å sikre bærekraftig utvikling, sørge for tilgang til rettsvern for alle, og bygge velfungerende, ansvarlige og inkluderende institusjoner på alle nivåer

  • Likestilling: Oppnå likestilling og styrke jenters og kvinners stilling i samfunnet

Undervisnings-og læringsformer

Arbeidsformene i masterprogrammet vil ha stor vekt på arbeid i seminarer. Ikke minst vil studentaktivitet være vektlagt i disse. Se for øvrig emnebeskrivelsene.

Vurderingsformer

Vurderingsformene varierer mellom skriftlig eksamen, muntlig eksamen, forelesninger, presentasjoner og semesteroppgaver. Se ellers de enkelte emnebeskrivelsene for mer detaljert informasjon.

Internasjonalisering

Masterstudiet i historie er internasjonalt orientert på mange vis. Det orienterer seg metodologisk, teoretisk og med en vektlegging av historiografiske perspektiver mot et internasjonalt forskningsfelt. Dette vises i pensumlitteraturen, som i stor utstrekning er engelskspråklig. Ved valg av tema for studentenes individuelle masteroppgaver, oppmuntres de som viser interesse for dette til å gå inn på internasjonal tematikk og problemstillinger som gjør det aktuelt å oppsøke og benytte kilder utenlands. Etter avtale med studieprogramleder og egen veileder, er det i andre studieår for Interesserte studenter også mulig å ta studieemner som støtter opp om egen masteroppgave ved utenlandsk lærested. Studentene kan da også få bistand med tanke på å finne fram til relevante studieemner, og oppmuntres til å benytte universitetets mobilitetsprogrammer.  

Vilkår for å gå videre i studiet

HI-409 Historisk teori og metode må være bestått for å gå videre på HI-411 Oppgaveseminar. De fire emnene som tilbys første året må være bestått for å gå videre i studiet. Studentene må innen en oppgitt frist ved utgangen av første studieår levere inn, og få godkjent, en fremdriftsplan for andre studieår.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Studiet gir grunnlag for å arbeide med historie innenfor undervisning og forskning, og på andre områder der historie blir formidlet, som museer, arkiver og annet. Studiet kan også, gjerne i kombinasjon med andre kvalifikasjoner, danne grunnlag for arbeid i medier, offentlig forvaltning og kulturbedrifter. Fullført grad kan også gi grunnlag for opptak til doktorgradsprogrammer.

Fører til grad

Master i historie.

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2. I forkant av studieråd kan studenttillitsvalgte innhente innspill fra medstudenter.

Kontaktperson

Studieprogramleder: Trond Bjerkås, trond.bjerkas@uia.no
Studierådgiver: Silje Ramfjord Lykkedrang, silje.lykkedrang@uia.no

Andre opplysninger

Det er avsatt 5 studieplasser (av 20) for masterstudenter som ønsker å studere på deltid over fire år. Ta kontakt med studierådgiver.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 23:25:13