Studieplan

Vår 2025

Velg studieretning for å se emner

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Kunnskaper: Etter fullført studium har studenten

  • kunnskap om fransk litteratur fra flere epoker og sjangere

  • kjennskap til fransk samfunnsliv og frankofoni (den franskspråklige verden)

  • grunnleggende teoretiske kunnskaper i fransk språk

Ferdigheter: Etter fullført studium har studenten språklige ferdigheter i muntlig og skriftlig fransk

Generell kompetanse: Etter fullført studium kan studenten anvende sine kunnskaper og ferdigheter i tråd med relevante fag- og yrkesetiske krav og retningslinjer.

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Det anbefales å ha et nivå tilsvarende nivå 2 fra videregående skole (tidligere B-språk eller C-språk). Språkkurs og tidligere opphold i Frankrike vil også være en fordel. Vi anbefaler ikke å følge studiet uten noen forkunnskaper, da dette vil være svært arbeidskrevende.

Generell beskrivelse av studiet

Studiet går over 10 måneder (høst- og vårsemesteret) inklusive et opphold på 5 uker i Caen i Frankrike i januar/februar. Studiet består av 5 emner, tre på 10 studiepoeng hver i høstsemesteret og to på 15 studiepoeng hver i vårsemesteret. Utenlandsoppholdet i Frankrike og oppgaven knyttet til det, inngår i emnet i FR-124 Fransk litteratur og kultur 2.

Studieprogrammet gir kompetanse med relevans for flere av FNs bærekraftsmål, for eksempel:

  • God utdanning

  • Fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner

  • Likestilling mellom kjønnene

Kulturdelen gir innføring og innsikt i hvordan institusjoner fungerer og er satt sammen. I litteraturdelen arbeider studentene med tekster som tar opp temaer som kjønn og sosial klasse, og alle emnene i studiet bidrar til en større bevissthet omkring språkets sosiale rolle.

Undervisnings-og læringsformer

Forelesninger og seminarer. Studentaktive arbeidsformer og bruk av digitale ressurser. For studenter i lektorutdanning, trinn 8-13, inngår praksis. Studentenes aktive deltagelse er nødvendig for å utvikle gode språkkunnskaper, derfor er det obligatorisk deltagelse i programmet.

Vurderingsformer

Vurderingsformene vil variere (se emnebeskrivelsene).

Internasjonalisering

Fransk årsstudium tilbyr et utenlandsopphold på 5 uker på OFNEC, studiesenteret for norske studenter ved Universitetet i Caen i Normandie. Oppholdet er knyttet til emnet Fransk litteratur og kultur 2, som gis i det andre semesteret. Pensum for fransk årsstudium inneholder litteratur og språklige ressurser fra hele den fransktalende verden og store deler av undervisningen gis på fransk. Forskere fra utenlandske institusjoner besøker jevnlig UiA og holder gjesteforelesninger for studentene. Fransk årsstudium mottar også utvekslingsstudenter fra franskspråklige land som tar et eller flere emner av studiet.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Studiet kan inngå som en del av et studieløp som kvalifiserer for opptak til praktisk-pedagogisk utdanning (PPU-A) ved UiA, og gi mulighet for tilsetting i videregående skole og i 5.-10. klassetrinn i grunnskolen. Fra 2019 er det krav om mastergrad for å ta PPU.

Studiet er også en nyttig bakgrunn innenfor et bredt spekter av arbeidsområder hvor kunnskap om Frankrike og fransk språk er viktig. Studiet gir grunnlag for videre studier i fransk. Studiet kan inngå som breddeenhet i flere andre bachelorprogrammer ved Universitetet i Agder. Emner i fransk kan inngå i grunnskolelærerutdanningen (GLU) og Lektorutdanningen (LU).

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.

Andre opplysninger

Universitetet i Agder satser på å øke bruken av digitale verktøy i studiene. Målsettingen er blant annet å ta i bruk nye kommunikasjonsformer og å prøve ut nye opplegg for undervisning og veiledning. Studenter ved UiA vil i økende grad bruke datamaskin i det daglige arbeidet med studiene. Overgang til digital eksamen er også en viktig del av denne satsingen.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 23:11:40