Hva lærer du?

Læringsutbytte

Læringsutbyttebeskrivelsene for forkurset og realfagskurset er formulert i tråd med fastsatt Nasjonalt kvalifikasjonsrammeverk. Læringsutbytte oppnås på grunnlag av opptakskravet til og gjennomføringen av utdanningen.

Det oppnådde læringsutbyttet er i forhold til opptak til, og muligheten for å gjennomføre en høyere teknologisk utdanning, likeverdig med kvalifikasjonene som oppnås i spesiell studiekompetanse fra videregående opplæring til slike studer.

KUNNSKAP

  • Kandidaten har bred kunnskap om sentrale emner og problemstillinger i matematikk, fysikk, kommunikasjon, norsk samt samfunnsfag, på en slik måte at kandidaten er vel kvalifisert for å gjennomføre en høyere teknologisk utdanning.

  • Kandidaten har god kunnskap om grunnleggende teorier, metoder og begreper innenfor de aktuelle fagområdene.

  • Kandidaten har kunnskap om fagenes grunnlag for høyere teknologiutdanning.

FERDIGHETER

  • Kandidaten kan analysere fagstoff og trekke egne slutninger minst på lik linje med andre som er kvalifisert for en høyere teknologisk utdanning.

  • Kandidaten kan anvende faglige kunnskaper på praktiske og teoretiske problemstillinger på en relevant måte.

  • Kandidaten kan søke, behandle og vurdere informasjon kritisk. - Kandidaten kan beherske relevante faglige verktøy.

GENERELL KOMPETANSE

  • Kandidaten kan planlegge og gjennomføre selvstendige arbeidsoppgaver og utføre prosjektbasert arbeid, både alene og i samarbeid med andre.

  • Kandidaten kan gjennomføre praktiske øvinger og utarbeide rapporter i samsvar med naturvitenskapelig arbeidsmetode og funksjonell bruk av språk og struktur.

  • Kandidaten kan reflektere over egne faglige kvalifikasjoner som grunnlag for videre valg.

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Søkere til forkurs må oppfylle ett av følgende krav:

a) Vg1 og Vg2 fra andre studieretninger i videregående skole enn studiespesialisering eller godkjent fagbrev/svenneprøve

b) Fullført videregående skole med generell studiekompetanse

c) Grunnskole og minst 5 års fulltids praksis eller en kombinasjon av videregående skole og praksis.

Søkere med utdanning fra land utenfor Norden må dokumentere kunnskaper i norsk med minimum norskprøve med B1 på alle fire delprøver.

Søkere med generell studiekompetanse anbefales å søke opptak til realfagskurset som er tilpasset søkere med denne bakgrunnen, se https://www.uia.no/studier/realfagskurs-for-ingenioerutdanning.

Studenter som skal repetere forkurset og følge undervisning på nytt må søke nytt opptak.

Generell beskrivelse av studiet

Forkurs for ingeniør- og sivilingeniørutdanning skal gi studentene nødvendige forkunnskaper innen matematikk, fysikk, norsk, engelsk, teknologi og samfunn for videre ingeniør- eller sivilingeniørstudier. Forkurset gis etter Nasjonal plan for ettårig forkurs for 3-årig ingeniørutdanning og integrert masterstudium i teknologiske fag og tilhørende halvårig realfagskurs utarbeidet av Universitets- og høgskolerådet ved Nasjonalt råd for teknologi i 2014. Universitetet tilbyr forkurs i Grimstad

Forkurset skal ha et omfang som tilsvarer ett studieår, dvs. 1600-1700 klokketimer. Med omfang menes her studentens totale arbeidsinnsats, som deltagelse på undervisning, eget arbeid, arbeid sammen med andre studenter, øvinger, forberedelse og avleggelse av prøver etc.

Følgende fag inngår:

  • Matematikk med et omfang på 37,5 % av et helt år (22,5 forkurspoeng)

  • Fysikk med et omfang på 22,5 % av et helt år (13,5 forkurspoeng)

  • Norsk med et omfang på 20 % av et helt år (12 forkurspoeng)

  • Engelsk med et omfang av 10 % av et helt år (6 forkurspoeng)

  • Teknologi og samfunn med et omfang på 10 % av et helt år (6 forkurspoeng)

For å kunne søke på «forkurskvoten» forutsettes det at alle fag i forkurset er avlagt og bestått.

Undervisnings-og læringsformer

Undervisningen skal i tillegg til faglig utvikling, utvikle evne til praktisk problemløsing, samarbeid og kommunikasjon. Sentrale undervisningsformer som blir brukt er fellesforelesninger, gruppearbeid, selvstudium, gruppeøvinger og individuelle øvinger. Flere emner har krav om obligatorisk frammøte til forelesninger og/eller øvinger og mappeprodukter. Dette kunngjøres spesielt. Det forutsettes at studentene på egen hånd tilegner seg en stor del av lære- og arbeidsstoffet som hører med til studiet.

Vurderingsformer

Mappevurdering, skriftlig og muntlig oppgave - enten alene eller i kombinasjon med hverandre. I alle emner er det en nasjonal eksamen.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Fullført og bestått forkurs etter denne planen gir særskilt opptaksgrunnlag til 3-årig ingeniørutdanning (bachelorgradsstudier i ingeniørfag etter rammeplan av 18.05.18) og til integrerte masterstudium i teknologiske fag. Ved norske ingeniørutdanninger settes det av en egen opptakskvote for søkere med fullt forkurs. For å kunne søke på «forkurskvoten» forutsettes det at alle fag i forkurset er avlagt og bestått. "Forkurskvoten" gjelder ikke for bioingeniørstudiet.

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.  I forkant av studieråd kan studenttillitsvalgte innhente innspill fra medstudenter.

Kontaktperson

Studieprogramleder Vuk Milanovic

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 17:25:02