Studieplan

Høst 2024

Velg studieretning for å se emner

Vår 2025

Velg studieretning for å se emner

  • Breddeenhet på 30 sp for studenter med fordypning i teater eller litteratur skal være en kombinasjon av emner innenfor ett fagområde.

  • Det legges til rette for utveksling i 4. semester for studentene som velger film eller litteratur som spesialisering/fordypning, og i 5. semester for studenter som velger teater som fordypning

  • Det kan også være mulig å tilrettelegge for fordypning i engelsk litteratur. Ta kontakt med studiekoordinator om dette er aktuelt.

  • Alle varianter av Examen facultatum (EX-102, EX-104, EX-105) godkjennes, men EX-102 Examen facultatum humanioravariant anbefales.

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Kunnskap

Etter endt studium skal kandidatene

  • ha analytiske og teoretiske kunnskaper om narratologi, dramaturgi og sjangre i de ulike uttrykksformene

  • ha forståelse for samspillet mellom teoretisk innsikt og praktisk utprøving

  • kunne vurdere egne og andres produksjoner ut fra mediespesifikke og sjangermessige konvensjoner

  • kjenne til relevant og aktuell FoU-virksomhet på feltet

Ferdigheter

Etter endt studium skal kandidatene

  • kunne arbeide komparativt med litteratur, film og teater på tvers av uttrykksformene, drøfte likheter og ulikheter i form og innhold, og utvikle denne innsikten i skapende arbeid

  • kunne arbeide med narratologi, dramaturgi, tematikk og sjangerkonvensjoner i ulike uttrykksformer, og prøve dette ut både gjennom å skape uttrykk selv og fortolke andres uttrykk

  • kunne drøfte medie- og sjangerspesifikke likheter og ulikheter i form og innhold, og utvikle denne innsikten i skapende arbeid

  • kunne kombinere kreativt arbeid med litteratur, film og teater med analytisk og teoretisk refleksjon

  • kunne arbeide praktisk innenfor tekstlig, filmatisk og scenisk gestalting av fortellinger

Generell kompetanse

Etter endt studium skal kandidatene

  • kunne planlegge og gjennomføre prosjekter innenfor litteratur, drama/teater og film, alene og i gruppe

  • kunne formidle teorier, problemstillinger og løsninger innenfor de tre kunstartene, både muntlig, skriftlig og gjennom kunstneriske uttrykk

  • kunne utveksle synspunkter og erfaringer med andre som har bakgrunn i arbeid med de tre kunstformene og gjennom dette bidra til utvikling av god analytisk og utøvende praksis

  • ha innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger

  • kjenne til nytenkning og innovasjonsprosesser

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Generell studiekompetanse.

Generell beskrivelse av studiet

Fortellinger er en helt grunnleggende kommunikasjonsform som er like gammel som menneskeheten og språket. Vi forstår oss selv og verden gjennom fortellinger, og evnen til å analysere og utøve fortellerkunst er viktig på stadig flere arenaer. I Litteratur, film og teater, bachelorprogram, vil studentene studere sentrale verk innen litteratur, film og teater for siden å skape egne produksjoner inspirert av disse. Slik kommer ulike fortolkninger til uttrykk, der verbaltekst og levende bilder inngår i en helhet - i film og på scene.

Litteratur, film og teater (LFT) er et tverrestetisk studium. Det første studieåret, som er felles for alle studenter, utforsker man fortellingenes likheter og forskjeller på tvers av medier og sjangrer, samt de mulighetene og begrensningene som ligger i de ulike uttrykksformene. Ut fra denne tverrfaglige plattformen forgrener programmet seg i tre spesialiseringer/fordypninger: film, litteratur og teater.

Spesialisering i film

Spesialiseringa i filmvitenskap og filmproduksjon kombinerer det analytiske og teoretiske med skapende arbeid med film og levende bilder i mange medier og formater, både innenfor fiksjonelle og dokumentariske rammer. Studentene arbeider dels analytisk, dels prosjektbasert.

Fordypning i litteratur

LFT-fordypningen i litteratur legger hovedvekt på et estetisk blikk på skjønnlitterære tekster i den nordiske språkkretsen. Perspektivene er både historiske og forankra i vår litterære samtid, med en gjennomgående betoning av tekstenes relevans for samfunnet og for enkeltindividet. Samtidig har studentene med seg den tverrestetiske erfaringen fra beslektede uttrykksformer som teater og film, og det legges opp til tverrfaglig utforskning, særlig med tanke på overgangen fra litteratur til film.

Fordypning i teater

Med sitt tverrestetiske utgangspunkt i førsteåret får teaterstudentene på LFT muligheter til å se forbindelseslinjer på tvers av kunstartene, samtidig som de får spesialkompetanse i teater. I teaterfordypninga legger man spesiell vekt på skapende teaterpraksiser og refleksjon over teaterets rolle i samtida. Undersøkende og utforskende arbeidsformer står sentralt.

Bærekraft

Studieprogrammet legger opp til kritisk bearbeiding av tekster som tematiserer kjønn, sosial klasse, fattigdom, demokrati, ytringsfrihet, klimaendringer og migrasjon. Dermed gir studiet kompetanse med relevans for flere av FNs bærekraftmål, for eksempel:

  • Fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner

  • Likestilling mellom kjønnene

  • Mindre ulikhet

I den praktisk utøvende delen av studieforløpet sikter man mot å øke forståelsen og bevisstheten omkring bærekraft i audiovisuelle produksjoner. Slik gir programmet kompetanse med relevans for følgene av FNs mål:

  • Stoppe klimaendringene

  • Ansvarlig forbruk og produksjon

Struktur

Med spesialisering i film blir studiet et 3-årig integrert bachelorprogram. Velger man spesialisering i henholdsvis i teater eller litteratur, har programmet en fordypning på 80 studiepoeng.

Første studieår består av to tverrfaglige emner som inneholder elementer av litteratur, film og teater, til sammen 60 sp. I forhold til senere spesialisering/fordypning teller hvert av disse fagområdene 20 sp. Andre og tredje studieår av bachelorprogrammet åpner for valg av spesialisering innen enten litteratur, film eller teater.

Spesialisering i filmvitenskap og filmproduksjon:

20 sp film fra første studieår + 40 sp andre studieår (LFT110, LFT105, LFT207,) + 60 sp tredje år (LFT202, LFT208, LFT209 og LFT210)

Spesialisering (fordypning) i teater:

20 sp teater fra første studieår + 30 sp i teater (TEA103 og TEA104) + 30 sp påbygging (TEA201 og TEA202)

Spesialisering (fordypning) i litteratur:

20 sp litteratur fra første studieår + 35 sp i litterære emner (LFT107, LFT108 og LFT109) + 25 sp påbygging (NO-209 og NO-219).

Undervisnings-og læringsformer

Undervisningen veksler mellom forelesninger, seminarer og produksjoner med veiledning. Mye av arbeidet er organisert i prosjektarbeid i grupper.

Det er 80 % obligatorisk oppmøte i verkstedarbeid og i film- og teaterproduksjonsdelene. Detaljert oversikt over obligatorisk frammøte vil framgå av semesterplanene. I studieløpet tilbys minst én studietur til byer i Norge og/eller Europa.

Undervisningsspråket er norsk.

Vurderingsformer

Vurderingsformene er varierte og omfatter utøvende prosjekter i gruppe, individuell skriftlig hjemmeeksamen og muntlige presentasjoner.

Internasjonalisering

Litteratur-, film- og teatervitenskapene inngår i et globalt forskningsfelt, og programmets teori- og metodetilfang er internasjonalt orientert. I langt de fleste emner er det engelskspråklig pensumlitteratur, og dansk og svensk er også godt representert.

I studiet arbeider man med kunstneriske primærtekster (film, teater, skjønnlitteratur) fra flere verdensdeler, og det legges vekt på å øke studentenes globale bevissthet gjennom å også behandle tekster fra utenfor den vestlige kulturkretsen.

Det legges til rette for utenlandsopphold ved institusjoner som UiA har avtale med, jf. universitetets nettsider om utvekslingsmuligheter.

For studenter med fordypning i teater eller litteratur anbefales utveksling i breddeenheten (4. semester for studenter med litteratur som fordypning og 5. semester for studenter med drama/teater som fordypning).

Studenter med film som spesialisering, må velge utenlandske universiteter som tilbyr filmrelaterte emner. Utveksling anbefales i 4. semester. For nærmere informasjon, kontakt fakultetets rådgiver for studentutveksling: Tone Frøysnes (tone.froysnes@uia.no) eller studieprogramleder Magnus Thunes Jensen (magnus.t.jensen@uia.no).

Vilkår for å gå videre i studiet

LFT104 må være bestått før en kan gå videre til LFT102.

Spesialisering i film:

  • For å gå videre til LFT110, må begge emnene fra første studieår være bestått.

  • For å gå videre til LFT207, må LFT104, LFT102 og LFT110 være bestått.

  • For å gå videre til LFT208 må man ha bestått LFT104, LFT102 og LFT110.

  • For å gå videre til LFT209, må en ha bestått LFT104, LFT102, LFT105 og LFT202.

  • For å gå videre til LFT210, må en ha bestått LFT104, LFT102, LFT110 og LFT 207.

Spesialisering i teater:

For å begynne på påbyggingsdelen av studiet må begge emnene fra første studieår, samt TEA103 og TEA104 være bestått.

Spesialisering i litteratur:

For å begynne på bacheloroppgaven, må en ha bestått begge emnene fra første studieår, samt 30 sp i nordisk litteratur hvorav 15 sp på nivå 2.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Studiet kan forberede til arbeid i kultursektor, undervisning og innen audiovisuell kommunikasjon, avhengig av emnevalg underveis.

Studiet kan kvalifisere for opptak til masterprogrammer innenfor litteraturvitenskap, teater og filmvitenskap avhengig av hvilken spesialisering studentene velger. Den enkelte student må selv undersøke opptakskravene for aktuelle program ved den enkelte institusjon.

Bachelorgraden med spesialisering i litteratur kvalifiserer også til masterprogrammet i nordisk språk og litteratur ved Universitetet i Agder forutsatt godkjent 30 studiepoeng språklige emner i nordisk, samt at målformkravet er ivaretatt (kontakt instituttet for mer informasjon).

Studenter med spesialisering i film eller teater kvalifiserer for opptak til masterprogram i kunstfag ved Universitetet i Agder.

Studenter med spesialisering i film eller litteratur kvalifiserer for opptak til masterprogram i samfunnskommunikasjon ved Universitetet i Agder.

Fører til grad

Bachelor i Litteratur, film og teater

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2. I forkant av studieråd kan studenttillitsvalgte innhente innspill fra medstudenter.

Kontaktperson

For ytterligere informasjon kontakt studiekoordinator Magnus Thunes Jensen (38 14 17 59, magnus.t.jensen@uia.no) eller rådgiver Anne Marit Foss (38 14 10 33, anne.m.foss@uia.no)

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 05:12:16