Moduler | Transformasjonsledelse i industrien

Tilbudet består av følgende moduler:

Tilbake til tilbudet Transformasjonsledelse i industrien   

Modul 1Fra Industri 4.0 til 5.0: Ny teknologi og arbeidsformer

Industri 5.0 er et nytt konsept som setter mennesket mer i sentrum når samspillet mellom maskin og mennesker optimaliseres. Modulen tar for seg overgangen fra Industri 4.0 til Industri 5.0 i Europa. Vi gjør oss kjent med industri 4.0 (eksempelvis vektleggingen av digitalisering, automatisering og data-drevet beslutningsprosesser) og tar status på hvor langt vi er kommet med industri 4.0 i Agder. Modulen gir oppdatert faglig innsikt i Industri 5.0 og ser også hvordan den utstrakte bruken av LEAN- prinsipper i industrien på Agder vil kunne utvikle seg videre i en arbeidshverdag mer preget av Industri 5.0.

Modulen gjennomføres i september 2024 i samarbeide med GE Healthcare.  

Modul 2Motstandsdyktighet i en ny geopolitisk virkelighet: Forventede endringer i marked og verdikjeder  

Krig og konkurranseforhold mellom stormakter endrer rammebetingelsene for norsk industri. I denne modulen ser vi på forholdet mellom USA og Kina og hvordan Norge og EU responderer på dette. Modulen ser på hvordan geopolitiske spenninger omsettes i ny økonomisk politikk og endrede rammebetingelser gjennom eksempelvis Inflation Reduction Act (USA), Net-Zero Industry Act (EU) og Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM, EU). Globale markeder preges oftere av kriser, og modulen ser også på teknikker for å bygge motstandsdyktige organisasjoner i møte med uforutsette eksterne hendelser.

Modulen gjennomføres i november 2024 i samarbeid med Glencore Nikkelverk.  

Modul 3Strategier for en digitalisert arbeidsplass: menneskesentrert produksjon

Kunstig intelligens og digital kommunikasjon endrer måten vi arbeider og samarbeider på. I denne modulen går vi nærmer inn på hvordan nye innovasjons- og organisasjonsmodeller drives frem av ny teknologi. Sentrale spørsmål vil være: Hva er gode eksempler på bruk av KI i norske industribedrifter? Må vi tenke nytt om tillit når KI tas i bruk? Hvordan sikrer man god dialog og god kunnskapsdeling i mer fragmenterte interaksjonsstrukturer i organisasjonen (eksempelvis som følge av økt bruk av hjemmekontor)? Hva er gode rutiner og kultur for digital kommunikasjon?

Modulen gjennomføres i februar 2025 i samarbeid med en bedrift i Agder (mer info kommer).

Modul 4Bærekraft: nye krav og bedre konkurranseforhold for norske bedrifter?  

Norske bedrifter står ovenfor en ‘regulatorisk tsunami’ innen bærekraft. I denne modulen går vi gjennom de mest sentrale mekanismene og diskuterer hvilke utfordringer og muligheter disse gir. Modulen ser på konseptet dobbel materialitet, går gjennom utvalgte deler av European Sustainability Reporting Standards og viser hvordan norske bedrifter kan gjøre en EU Taxonomy analyse. EUs Corporate Sustainable Reporting Direct (CSRD), som er i ferd med å innlemmes i norsk lov, legger rammen for modulen.

Modulen gjennomføres i april 2025 i samarbeid med en bedrift i Agder (mer info kommer).  

Modul 5Hva er livssyklus analyse? 

Livssyklus er blitt et sentralt begrep i industriell utvikling. I denne modulen ser vi på teorier og praksis rundt begrepet livssyklus og vi viser hvordan man utfører en LCA-analyse (Livssyklusanalyse). Innsikten som LCA gir gjør bedrifter i stand til å redusere miljøpåvirkning i egen produksjon og i verdikjedene ellers. Modulen ser på hvordan LCA kan brukes som et verktøy til å sette ambisiøse mål og planlegge langsiktig. Modulen trekker inn eksempler på hvordan LCA analyser anvendes i norske bedrifter. 

Modulen gjennomføres høsten 2025.

Modul 6Hvordan påvirker sirkulær økonomi din forretningsmodell? 

Restrukturering av verdikjeder og økt søkelys på sirkulær økonomi og sirkulære forretningsmodeller kan gi en mer bærekraftig prosessindustri. En dreining mot mer sirkulære prosesser kan påvirke forsyningssikkerheten, og føre til økt regionalisering og regionalt samarbeid. I denne modulen diskuteres ulike konsepter, inkludert de ti R-ene for å transformere til en sirkulær økonomi. Modulen trekker blant annet inn innsikt som kommer fra Eyde klyngens kartlegging av materialstrømmer og arbeidet rundt industriell symbiose.

Modulen gjennomføres høsten 2025.

Modul 7Hvordan håndtere ny teknologi i forhold til sårbarhet? 

Hvordan utvikler vi nye strategier for å utnytte de mulighetene som nye teknologier gir, samtidig som vi forsøker å redusere vår teknologiske sårbarhet? I denne modulen diskuterer vi hvordan man bygger robusthet og motstandsdyktighet rundt teknologiske systemer, inkludert cybersikkerhet. Vi kommer inn på temaer som 5G, IT/OT og digital tvilling/skygge. Modulen ser også på relevante studier fra SFI NORCICS (nasjonalt forskningssenter for cybersikkerhet i kritiske sektorer) hvor UiA deltar.

Modulen gjennomføres våren 2026.

Modul 8Krever ny teknologi en ny HR praksis? 

Ny teknologi påvirker måten vi arbeider på. Hvordan kan utvikling av organisasjonen skje i tråd med dette; hvordan kan bedrifter holde på arbeidskraften og tiltrekke seg morgendagens arbeidskraft? I denne modulen ser vi også på hvordan økt digital kompleksitet for eksempel KI (kunstig intelligens) påvirker måten vi arbeider, lederskapet, dialogen på arbeidsplassen. Modulen diskuterer også hvordan ny teknologi vil forme den norske samarbeidsmodellen i fremtiden. En strategisk tilnærming til HR vil være fokus på disse utfordringene.

Modulen gjennomføres våren 2026.

Publisert 14. mai 2024 - Sist endret 27. mai 2024