Studieplan

Høst 2024

Velg studieretning for å se emner

Vår 2025

Velg studieretning for å se emner

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Etter fullført videreutdanning skal studenten:

Kunnskap

 

  • ha inngående kunnskap om nyere teori, forskning og forståelsesmodeller innen psykisk helse hos sped- og småbarn (aldersgruppen 0-6 år)

  • ha inngående kunnskap om risikofaktorer og beskyttelsesfaktorer som kan påvirke sped- og småbarns psykiske helse


Ferdigheter

 

  • kunne bruke eksisterende kunnskapsbaserte teorier og metoder innenfor sped- og småbarns psykiske helse og reflektere over hvordan dette kan anvendes i eget arbeid

  • kunne analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder innen sped- og småbarns psykiske helse, og anvende disse til å strukturere og formulere faglige resonnementer

 

Generell kompetanse

 

  • ha innsikt i sin egen rolle som hjelper og kunne reflektere rundt hvordan man møter utfordringer knyttet til sårbare familier på en faglig og respektfull måte

  • kunne formidle kunnskap om sped- og småbarns psykiske helse og forståelse av risikofaktorer og beskyttende faktorer både i faglig sammenheng og til allmenheten

  • ha særlig kompetanse om tverrfaglig samarbeid innen feltet sped- og småbarns psykiske helse

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Opptakskrav er fullført 3-årig bachelorutdanning eller tilsvarende innen helse- og sosialfag (f.eks. sykepleie, sosialt arbeid, barnevern, fysioterapi, vernepleie), pedagogikk (spesialpedagogikk, barnehagelærer, grunnskolelærer) eller psykologi. Søkere med annen høgskole- eller universitetsutdanning på minimum tilsvarende utdanningsnivå kan etter individuell vurdering bli tatt opp som studenter.

Søkere må dokumentere at de er i relevant yrkespraksis med barn i alderen 0-6 år. Det forutsettes at studentene er i relevant yrkespraksis under utdanningens forløp.

Det kreves to års arbeidserfaring enten før eller etter fullført utdanning.

Opptak skjer etter Forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder: https://lovdata.no/dokument/SF/forskrift/2021-11-24-3370?q=uia

Generell beskrivelse av studiet

Videreutdanningen i sped- og småbarns psykiske helse vil gi studentene økt kompetanse om de første leveårenes grunnleggende betydning for utvikling av psykisk helse ved å formidle kunnskap om tidlig normalutvikling hos barnet, om risikofaktorer som kan gi skjevutvikling og om beskyttelsesfaktorer som kan støtte en normalutvikling. Videreutdanningen vil videre gi kunnskap om hvordan et godt tverrfaglig samarbeid på tvers av ulike velferdstjenester er med på å sikre en helhetlig og samordnet oppfølging. Utdanningen vil gi studentene kompetanse i å arbeide forebyggende, kunne identifisere risikoutsatte sped- og småbarn og bidra til at disse får rett hjelp til rett tid.

Videreutdanningen gir studentene en kunnskapsbasert tilnærming til fagfeltet og eget arbeid, og kompetanse til å gjøre selvstendige, faglige vurderinger om egnede tiltak i samhandling med barn/familie, nettverk og andre involverte. Utdanningen retter seg mot ansatte innen kommunale tjenester som helsestasjoner, barnehager, barnevern, familievern, familiesentre, psykiatritjeneste og PP-tjeneste, i tillegg til ansatte innen spesialisthelsetjenesten ved avdelinger som barne- og ungdomspsykiatri, voksenpsykiatri, barneavdeling, føde- og barselavdeling eller liknende.

Utdanningen fokuserer på følgende kompetanseområder:

  • Bruk av kunnskapsbasert praksis i eget arbeid

  • Tidlig samspill og spedbarnets utvikling

  • Tilknytning og psykisk helse

  • Utviklingsforstyrrelser, reguleringsvansker og biomedisinske risikotilstander

  • Samspill og omsorg når foreldrene strever

  • Samspill og omsorg når barnet har vansker

  • Tverrfaglige metoder for tidlig identifisering og vurdering av barnets psykiske helse

  • Tverrfaglig samarbeid når foreldre trenger støtte i omsorgen for barnet

Undervisnings-og læringsformer

I videreutdanningen brukes ulike pedagogiske arbeidsformer:

Faglige presentasjoner

 

Hver student skal i løpet av studiet legge fram minst en fagartikkel hentet fra pensumlisten samt materiale fra eget arbeid i gruppene.

Hjemmeoppgaver mellom samlingene

 

Det kan være aktuelt med hjemmeoppgaver som forberedelse til neste samling.

Samlinger med forelesninger og gruppearbeid

 

Samlingene vil som regel bestå av forelesninger og gruppearbeid. Forelesninger holdes av ansatte og inviterte gjesteforelesere. Både erfarings- og forskningsbasert kunnskapsformidling vektlegges. Studentene vil bli delt inn i grupper avhengig av arbeidskontekst. Generelt benyttes gruppearbeid for å styrke studentens tilgang til tverrfaglige drøftelser om konkrete problemstillinger, og muligheten for å utvikle ferdigheter og kompetanser i samspill med andre. Gruppene muliggjør tid til refleksjon og personlige tilbakemeldinger.

Øvelser

 

Videreutdanningen fordrer konkrete ferdigheter på enkelte områder, og på enkelte emner legges det til rette for øvelser/ferdighetstrening under veiledning.

Selvstudier

 

Selvstudier gir studentene muligheter for å arbeide med pensum, egne prosjekter, litteratursøk og oppgaveskriving gjennom hele studieforløpet.

Veiledning

 

Studentene får tilbud om veiledning i forbindelse med gruppearbeid og tilegnelse av konkrete ferdigheter.

Undervisningen er samlingsbasert. Det er obligatorisk undervisning i studiet.

Vurderingsformer

Vurderingsformer i programmets emner er individuell semesteroppgave med bestått/ikke-bestått som vurderingsuttrykk i første emne, og prosjektoppgave i gruppe med gradert, felles karakter til gruppen i andre emne.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Videreutdanningen skal kvalifisere for stillinger i offentlige, private og frivillige organisasjoner som fordrer kompetanse i sped- og småbarns psykiske helse. Utdanningen kvalifiserer videre for arbeid på individ-, gruppe- og samfunnsnivå. Du finner fagpersoner med videreutdanning i sped- og småbarns psykiske helse ved kommunale tjenester for barn- og unge og i psykisk helsevern i spesialisthelsetjenesten

Egenbetaling

Programmet tilbys som EVU (etter- og videreutdanningstilbud) og har studieavgift

Andre opplysninger

Undervisningen vil hovedsakelig foregå på Campus Grimstad, men noe undervisning kan ev. foregå i Kristiansand.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 23:11:35