Mat og måltid i barnehagen
KristiansandEr du barnehagelærer og ønsker mer kunnskap om hvordan måltider og mat i barnehagen kan bidra til helsefremming, måltidsglede, samtaler og fellesskapsfølelse hos barn?
15 studiepoeng
![En liten gutt smiler og spiser på et eple](https://www.uia.no/studier/program/evu-mat-og-maaltid-i-barnehagen/bilder/mat-og-maltid-colourbox26910101.jpg)
Fakta om programmet
- Organisering
- Deltid
- Oppstart:
- Vår 2024
- Studieplasser:
- 16
Om studiet
Denne videreutdanningen er en samlingsbasert videreutdanning for barnehagelærere i arbeid. Spiseutvikling og spisevaner, kresenhet, medvirkning, matglede, sensorisk utforsking og helsefremmende, pedagogisk måltidspraksis står sentralt.
Utdanningen er også relevant for deltakere med mindre erfaring med fagområdet eller som arbeider i barnehager med matpakker, og inneholder mange tips til gjennomføring av måltidene. Møt andre barnehagelærere, del erfaringer og bli inspirert! Undervisningen gir verktøy og inspirasjon som testes og realiseres i hverdagen mellom samlingene og bidrar til videreutvikling av barnehagens mat- og måltidspedagogiske praksis.
Videreutdanningen er forskningsbasert, i tråd med rammeplanen og Helsedirektoratets retningslinjer for mat og måltid, og er unik i Norge.
Videreutdanningen er på 15 studiepoeng og går over 1 semester.
Hva lærer du?
Videreutdanningen gir en fordypning i hvordan måltider og mat i barnehagen kan bidra til helsefremming, måltidsglede, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna. Tema som helsefremmende kosthold, retningslinjer for mat og måltid i barnehagen, spise- og smaksutvikling og Sapere-metoden står sentralt i videreutdanningen. Du vil lære hvordan det kan tilrettelegges for en kunnskapsbasert mat- og måltidspraksis i barnehagen.
Du vil få kunnskap om:
- hva slags kosthold som er helsefremmende
- barns spise- og smaksutvikling og Sapere-metoden
- nasjonale retningslinjer for mat og måltider i barnehagen og hva det innebærer for det pedagogiske og helsefremmende arbeidet i barnehagen
- pedagogiske måltid
Du vil få ferdigheter i:
- å legge til rette for varierte måltid i barnehagen i samsvar med nasjonale føringer
- å planlegge hvordan mat og måltider kan innlemmes i barnehagens pedagogiske virksomhet for de ulike aldersgruppene
- å formidle smaksopplevelser ved hjelp av sensoriske uttrykk og anvende Sapere-metoden i barnehagen
Du vil lære hvordan du:
- kan være medvirkende og inspirerende sammen med barn i mat- og måltidsaktiviteter i barnehagen
- kan evaluere mat- og måltidspraksis i barnehagen
Oppbygning
Videreutdanningen er samlingsbasert. Det vil være fire samlinger à to dager. Det blir også arbeid med oppgaver relatert til egen arbeidsplass mellom samlingene.
På samlingene vil det være varierte arbeidsmåter som kan omfatte forelesninger, praktiske aktiviteter, gruppearbeid, fremlegg og refleksjonsoppgaver.
Praktisk informasjon
Videreutdanningen er på 15 studiepoeng og går over 1 semester.
Pris
Studentene må betale lovpålagt semesteravgift til Studentsamskipnaden (kr 735/785,-)
Undervisningsdatoer
Informasjon kommer
Eksamen
Individuell skriftlig hjemmeeksamen over tre dager. Eksamen vurderes til bestått/ikke bestått. Eksamensdato kommer.
Med forbehold om endringer
Studieplan
Søknad og opptak
Opptakskrav
Fullført barnehagelærerutdanning, bachelor.
Barnehagelærerne må være i jobb i barnehage for å få gjennomført oppgavene i kurset.
Spørsmål om opptak til studiet?
Kontakt opptakskontoret: evuopptak@uia.no
Kontakt
- E-post
- solbjorg.helgesen@uia.no
- Telefon
- +47 38 14 27 64
- E-post
- tone.l.brekka@uia.no
- Telefon
- +47 37 23 37 42
- E-post
- sissel.h.helland@uia.no
- Telefon
- +47 38 14 17 66