Brenner for god demensomsorg

Hilde Berg Bentsen jobber som demenskoordinator i Lindesnes kommune. Hun har fått stor nytte av videreutdanningen innen demensomsorg og har fullført alle emnene UiA tilbyr innenfor dette fagfeltet.

Bilde av kvinne som smiler

Hvorfor valgte du å ta videreutdanning i demensomsorg?

– Jeg har i mange år hatt lyst til å lære mer om demens og alt det kan medføre å få denne sykdommen. Jeg har jobbet i demensomsorgen siden 2001 og har lært mye ved å jobbe, men har aldri tatt en videreutdanning innen fagfeltet. I videreutdanningen har vi hatt temaer som forståelse av demens og rammefaktorer som påvirker demensomsorgen, utøvelse og metoder i utredning og omsorg for personer med demens og innovasjon og tjenesteutvikling i demensomsorgen.

Hvorfor valgte du å studere ved UiA?

– Det er nær der jeg bor, og i tillegg var denne utdanningen en desentralisert utdanning. Undervisningsstedene var spredd rundt i Agder, og jeg har blitt kjent på nye steder i fylket i løpet av videreutdanningen.

Hvordan var det å være student hos oss?

– Det har vært fint å være student ved UiA. Jeg har blitt kjent med mange flotte studenter fra forskjellige kommuner, og hatt engasjerte og fine studierådgivere på samlingene vi har hatt.

Føler du at utdanningen har gitt deg fordeler i din karriere?

– Utdanningen har gitt meg mye som jeg kan ta med meg i mitt daglige virke. Jeg har lært mye og fått bekreftelse på at jeg kunne en del før jeg begynte på studiet, og det er en god følelse. Jeg brenner for at personer med demens og de som står de nær skal få god oppfølging og gode og tilrettelagte tilbud i kommunen – uansett hvor i demensforløpet de er.

Utdanningen har gitt meg mye som jeg kan ta med meg i mitt daglige virke.

– Det er viktig med gode rutiner allerede når det er mistanke om demens og når livet går mot slutten. Alle skal bli sett og hørt – om de bor hjemme, er på dagsenter eller er kommet på institusjon. Alle mennesker skal behandles med respekt, uansett alder, kjønn, hudfarge eller diagnose.

Hvilke oppgaver har du i jobben din?

– I jobben som demenskoordinator er det mange oppgaver. Jeg holder oversikt over relevante tilbud og tjenester i og utenfor kommunen, koordinerer tjenester til personer med demens og deres pårørende, og bidrar til økt åpenhet og kunnskap om demens. Jeg tilbyr samtaler, råd og veiledning til de som ønsker det, og jeg er med på å arrangere pårørendeskole til personer med demens og deres pårørende.

– Jeg er også leder av hukommelsesteamet som bistår fastlegene i kommunen i utredning av personer med demens. Vi har innført en egen tiltakspakke for demens, og der har jeg en rolle med å følge med, lage gode rutiner og følge opp når det trengs. Tett samarbeid med fastleger, sykehjemslege og spesialisthelsetjenesten er en viktig del av jobben min.

Har du noen tips til kommende eller nåværende studenter?

– Vær aktiv på samlingene, still spørsmål og vær nysgjerrig. I videreutdanningen er det lagt opp til mye selvstudie og jeg anbefaler å se videoer og annet skriftlig materiell i forkant av hver samling. Læringsutbyttet blir større hvis du er forberedt til samlingene.

Publisert 14. mai 2024 - Sist endret 14. mai 2024