Studieplan

Det vil legges til rette for utveksling i 5. semester.

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Etter fullført studium skal kandidatene: 

 
KUNNSKAP 

  • ha bred kunnskap om ulike sider ved og stilarter innenfor elektronisk musikk 

  • ha kunnskap om den elektroniske musikkens historie, tradisjoner, egenart og plass i 

  • samfunnet 

  • ha kunnskap om ulike kreative tilnærmingsmetoder for å fremføre, produsere, programmere og komponere elektronisk musikk. 

  • ha bred kunnskap om programvare, digitale instrumenter, verktøy og metoder innenfor 

  • elektronisk musikk  

  • ha kunnskap om relevante produksjons- og presentasjonsarenaer for elektronisk musikk 

  • ha kjennskap til forskning og kunstnerisk utviklingsarbeid innenfor fagområdet 

  • evne å kunne identifisere utviklingsområder for egen kunstnerisk praksis.  

  • kunne oppdatere sin kunnskap innenfor fagområdet elektronisk musikk  

 

FERDIGHETER 

  • være i stand til å reflektere over egen læring og sette mål for egen forbedring og utvikling, herunder foreta selvstendige valg av arbeidsformer og kunstneriske metoder for komposisjon og formidling samt utvikle ferdighetene under individuell veiledning 

  • kunne anvende forskningsbaserte metoder til å utvikle egne prosjekter kunne formidle egne og andres kompositoriske ideer i en konsert- og produksjonssetting 

  • ha fått styrket sitt faglige grunnlag for nyskaping og kreativ tenkning innenfor utøving og produksjon av elektronisk musikk 

  • beherske relevante verktøy, teknikker og uttrykksformer innenfor elektronisk musikk 

  • kunne anvende lytting som metode for å tilegne seg kunnskap om musikalske forløp 

  • kunne delta i og forstå kunstneriske prosesser innenfor elektronisk musikk 

 

GENERELL KOMPETANSE  

  • ha innsikt i utøving, komposisjon og produksjon av musikk  

  • kunne planlegge og gjennomføre ulike prosjekter både som utøver, produsent, tekniker, komponist og låtskriver

  • kunne formidle sentralt fagstoff, utveksle erfaringer og synspunkter med bakgrunn i elektronisk musikk, og ved dette bidra til utvikling av god kunstnerisk praksis 

  • ha innsikt i relevante fag- og yrkesetiske problemstillinger innenfor elektronisk musikk 

  • kjenne til nytenkning og innovasjonsprosesser innenfor elektronisk musikk 

  • kjenne til og se ulike måter å operasjonalisere egne og andres kunstneriske prosjekter på en meningsfullmåte i et musikkbransjeperspektiv  

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Opptakskrav til studiet er bestått opptaksprøve og generell studiekompetanse eller dokumentert realkompetanse.

Det kreves gode kunnskaper og ferdigheter innenfor hovedområdene utøving, produksjon og komposisjon for å bestå opptaksprøven.

Generell beskrivelse av studiet

Bachelorstudiet i elektronisk musikk består av utøverrelaterte, musikkteknologiske og musikkteoretiske emner og skal forberede studentene for et yrke innenfor kunst- og kultursektoren, for eksempel som utøver, artist, produsent, tekniker eller komponist. Gode kunstneriske ferdigheter er en viktig forutsetning for å kunne formidle elektronisk musikk. Studiet vektlegger derfor arbeid med musikkproduksjon, komposisjon, låtskriving, programmering, utøving og formidling av elektronisk musikk hvor balansen mellom tradisjon og fremtidige behov står sentralt. Digitalisering og bransjeomstrukturering de siste årene har forandret hverdagen for den tradisjonelle musikeren, og bachelorprogrammet i elektronisk musikk har som mål å kunne gi bred og helhetlig, tilnærming til elektronisk musikk. Det er et fokus på utøving, men studenten får også innsikt i ulike deler av musikkbransjen og kulturfeltet for øvrig. 

Undervisnings-og læringsformer

I studiet benyttes ulike undervisnings- og læringsformer som individuell veiledning, forelesninger, gruppeprosjekter med presentasjoner, nettleksjoner, egenutviklede apper, praksisrelaterte aktiviteter, seminarer og workshops med gjesteforelesere/gjestemusikere. Tett samarbeid mellom lærere og studenter er sentralt i studiet. Gjennom hele studiet skal studentene delta i prosjekter med arbeidsoppgaver som er relevante i forhold til deres faglige kompetanse og interesse, eksempelvis ved kultur- og konsertprosjekter i samarbeid med lokale og regionale aktører, festivaler og institusjoner. Den digitale læringsplattformen Canvas benyttes som kommunikasjonskanal for studieprogrammet. Deler av undervisningen i de enkelte emnene er obligatorisk. Se den enkelte emnebeskrivelse.  

Vurderingsformer

Det benyttes ulike vurderingsformer for best mulig å sikre sammenhengen med de ulike emnenes læringsutbytte, undervisnings- og arbeidsformer og for å sikre helhet og kvalitet i studiet. Teoretiske emner vurderes med muntlig og/eller skriftlig eksamen, mens de utøvende emnene, inkludert MUR103 Elektronisk musikkhistorie, vurderes gjennom sensur av samspill, konserter og utøvende prøver. Se den enkelte emnebeskrivelse.

Internasjonalisering

Det elektroniske musikkfeltet har en sterk og dominerende internasjonal posisjon der relasjonen til den samtidige populærmusikken og dennes teknologi er svært viktig. Skapende og utøvende impulser er i konstant bevegelse uavhengig av nasjonale skillelinjer.

Institutt for rytmisk musikk ved UiA er tilknyttet internasjonale nettverk og har utvekslingsavtaler med flere store europeiske musikkutdanninger. Bachelorstudentene vil i løpet av programmet møte utenlandske gjestelærere gjennom kurs, forelesninger, prosjekter, samspill og én-til-én undervisning. Instituttets partnerinstitusjoner er plukket ut med tanke på at studentene gjennom ordninger med lærerutvekslinger skal få impulser fra sentrale internasjonale fagmiljøer. Samspill, kurs og forelesninger med utenlandske gjestelærere skal supplere den ordinære undervisningen og styrke bachelorstudentens læringsutbytte.

Deler av undervisningen og pensum vil være på engelsk og tilrettelegges for innkommende utvekslingsstudenter.

Det legges normalt til rette for studentutveksling i 5. semester. På utveksling får studenter undervisning innenfor sitt utøvende hovedområde. Ved inngåelse av utvekslingsavtaler vektlegges det at det utøvende fagmiljøet ved partnerinstitusjonen har ekspertise som supplerer studentens bakgrunn fra hjemmeinstitusjonen. For øvrig vises det til UiAs nettsider om utvekslingsmuligheter.

Vilkår for å gå videre i studiet

For å ta emnet MUR312 Bacheloroppgave og gå videre til 6. semester må emnet MUR107 Musikkvitenskapelig teori og metode (10 sp) være bestått.  

Yrkesmuligheter og videre utdanning

Studiet kvalifiserer for videre studier på Rytmisk musikk, masterprogram, ved Universitetet i Agder, samt for ulike masterprogram innenfor musikk- og teknologifeltet både i Norge og i utlandet.

Studiet kvalifiserer til skapende og utøvende arbeid innenfor kunst- og kultursektoren. Studiet kan være et utgangspunkt for en musikerkarriere, og kandidaten vil kunne velge yrker med ulike oppgaver knyttet til utøvelse, produksjon, studioteknologi, multimedia, komposisjon og formidling av musikk.

Fører til grad

Programmet fører frem til graden Bachelor i elektronisk musikk (Bachelor in Electronic Music).

Studentevaluering

Studentevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.

Egenbetaling

Obligatoriske studieturer, kurs og ekskursjoner medfører ingen egenandeler for studentene. Det vil bli arrangert frivillige studieturer hvor det kan påløpe utgifter for studentene. For dem som ikke har mulighet til å delta, vil det bli gjennomført annen aktivitet som på tilsvarende måte vil styrke studentenes læringsutbytte.

Andre opplysninger

Det stilles krav om at alle studenter ved UiA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder § 12d. Det forventes at studenter stiller med eget instrument. Igangsetting av valgemner forutsetter minimum syv studenter.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 17:09:12