Studieplan

Vår 2022

Data - valg av studieretning

Oppgraderingskurs TRES

Y-veien - Matematikk, fysikk og norsk som redskapsfag

Velg studieretning for å se emner

Vår 2023

Softwareutvikling - obligatoriske emner

Nettverksdrift og sikkerhet - obligatoriske emner

Velg studieretning for å se emner

Valgemnene er plassert i femte semester. Alle studentene skal ha 30 studiepoeng valgemner. Minimum 15 av 30 studiepoeng valgemner må være tekniske emner. ORG215 Praktisk entreprenørskap, PS-102-G Praktisk Psykologi er eksempler på emner som ikke regnes som tekniske emner.

Anbefalte valgemner i femte semester for studieretning softwareutvikling:

MA-224-G Diskret matte 2, IKT213-G Machine Vision, IKT301-G Anvendte algoritmer, IKT212-G Programmeringskonsepter og IKT300-G Software arkitektur og design er anbefalte valgemner, ett av disse kan med fordel byttes ut med PS-102-G Praktisk psykologi.

Anbefalte valgemner i femte semester for studieretning Nettverksdrift og sikkerhet:

IKT214-G Sikkerhet og IoT, IKT210-G Sky infrastryktur, IKT107-G Kryptografi og IKT211-G Penetration testing er anbefalte valgemner, ett av disse kan med fordel byttes ut med PS-102-G Praktisk psykologi.

Det er også mulig å velge emnene DAT215 IKT-prosjekt, IKT200 Praksis i arbeidslivet og TFL300 FoU prosjekt (se forkunnskapskrav i emnebeskrivelsen) for begge studieretningene. Dette er tekniske valgemner.

Studenter som ønsker å fortsette med masterstudier i teknologi må velge et matematikkemne. Det er to valgemner i matematikk: MA-307-G Matematikk 4 og MA-224-G Diskret matematikk 2. Valg av matematikkemne avhenger av hvilken retning som velges for masterstudiene. Informasjon om dette gis i forbindelse med informasjon om valgemner i 4. semester. Informasjonen blir gitt i møte med studentene, og den blir gjort tilgjengelig i Canvas.

Hva lærer du?

Læringsutbytte

Kunnskap

Etter fullført studium skal studenten:

• ha inngående kunnskap om datafag, og kunnskap som gir et helhetlig systemperspektiv på datafaget

• ha grunnleggende kunnskaper innen matematikk, naturvitenskap og relevante samfunns- og forretningsfag.

• ha kunnskap om teknologiens historie, ingeniørens rolle i samfunnet og teknologiutvikling og kunnskap om samfunnsmessige, miljømessige, etiske og økonomiske konsekvenser av teknologi, samt relevante lovbestemmelser knyttet til bruk av datateknologi og programvare.

• kjenne til forskningsutfordringer innen datafag, samt vitenskapelig metodikk og arbeidsmåter innen ingeniørfaget

• kunne oppdatere sin kunnskap innenfor fagfeltet, både gjennom informasjonsinnhenting og kontakt med fagmiljøer, brukergrupper og praksis.

 

Ferdigheter

Studenten evner å anvende og bearbeide kunnskap for å løse teoretiske, tekniske og praktiske problemstillinger både i nytenkning, problemformulering, analyse, spesifikasjon, løsningsgenerering, evaluering, valg og rapportering.

Studenten kan identifisere, planlegge og gjennomføre datatekniske prosjekter, arbeidsoppgaver, forsøk og eksperimenter både selvstendig og i team.

 

Etter fullført studium skal studentene som velger studieretning softwareutvikling:

• ha praktiske ferdigheter innen softwareutvikling, samt å kunne fylle roller innen denne prosessen.

• beherske objektorientert programmering inkludert algoritmer, datastrukturer.

• beherske modellering, programmering og transaksjoner i moderne databasesystem

• kunne utvikle internettjenester og webapplikasjoner, samt forstå grunnleggende sikkerhetsaspekter i denne sammenheng.

• beherske flere aktuelle programmeringsspråk.

 

Etter fullført studium skal studentene som velger studieretning nettverksdrift og sikkerhet:

• ha praktiske ferdigheter innen nettverks- og tjenesteadministrasjon.

• beherske objektorientert programmering

• ha kunnskap om oppbygging, virkemåte og anvendelse av IKT-tjenester og kunne designe gode infrastrukturløsninger med tanke på så vel effektivitet som sikkerhet

• kjenne til de sikkerhetsutfordringer som eksisterer i datanettverk og kunne planlegge, og eventuelt aksjonere, for å sikre data

• beherske drift og konfigurering av moderne katalogtjenester og databasesystem

• kunne stå ansvarlig for innføring av nye datasystemer med tanke på både drift, organisasjon og økonomi

 

Generell kompetanse

• Studenten skal kunne arbeide selvstendig eller i gruppe, og kunne formidle problemstillinger og løsninger, både muntlig og skriftlig i faglige, så vel som allmenne, sammenhenger.

• Studenten er bevisst miljømessige, etiske og økonomiske konsekvenser av informasjonsteknologiske produkter og løsninger og evner å se disse både i et lokalt og et globalt livsløpsperspektiv.

• Studenter fra studieretning softwareutvikling skal ha kompetanse til å utvikle, vedlikeholde og anvende moderne programsystemer for å kunne analysere og løse problemer for industri og offentlig sektor.

• Studenter fra studieretning nettverksdrift og sikkerhet skal ha kompetanse til å drifte, konfigurere og designe moderne datainfrastruktur for å kunne løse dagens utfordringer i industri og offentlig sektor.

Oppbygging og gjennomføring

Opptakskrav

Opptakskrav er en av følgende:

1) Generell studiekompetanse med R1, R2 og Fysikk 1 eller tilsvarende. Søkere som mangler R1, R2 og/eller Fysikk1 kan søke lokalt opptak til tresemstersordningen (TRES).

2) Ettårig forkurs for ingeniørutdanning

3) Toårig teknisk fagskole. Søkere med nyere godkjent 2-årig fagskoleutdanning i tekniske fag må dokumentere kunnskaper i matematikk og fysikk tilsvarende R1, R2 og Fysikk 1.

4) Fag- eller svennebrev innen innen IKT - servicefaget eller fagbrev som bygger på VG1 elektrofag. Andre fagbrev kan komme i betraktning etter søknad.
Opptakskravene for Y-veien vil bli oppdatert i forhold til endringer i yrkesfaglige utdanningsløp i videregående skole.

Ingeniørstudier forutsetter gode forkunnskaper i matematikk og fysikk. Studenter med dårligere karakter enn 4 fra videregående eller C fra forkurset i matematikk og fysikk anbefales å følge kursene MA-007 Matematikk oppgradering 2 og FYS002 Fysikk oppgradering i tillegg til ordinære emner 1. studieår.

Generell beskrivelse av studiet

Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) er viktig for utvikling og drift av alle virksomheter. Behovet for kvalifisert arbeidskraft er stort. Som dataingeniør vil du være kvalifisert for spennende og interessante oppgaver. Du kan spesialisere deg innenfor softwareutvikling, softwareprosesser, design og arkitektur, modellering og databaser, internetteknologi, drift av datasystemer, nettverks- og tjenesteadministrasjon, sikkerhet og skybasert infrastruktur.

Studieretning softwareutvikling

Studieretningen i softwareutvikling gir en bred og grunnleggende innføring i datafag og en grundig opplæring i softwareutvikling. Sentralt i studieretningen står software engineering, programmering, modellering, datakommunikasjon og databaseutvikling. Det blir lagt stor vekt på objektorientert programmering. Programmeringsspråkene som hovedsakelig benyttes, er Java, Python, C#, C/C++ og SQL.

Studieretning nettverksdrift og sikkerhet

Studieretningen i nettverksdrift og sikkerhet gir en bred og grunnleggende innføring i datafag og en grundig opplæring i nettverksdrift og sikkerhet. Studenten vil få kunnskaper om nettverks- og tjenesteadministrasjon, cybersikkerhet, drift, og operativ- og nettverkssystemer. Spesielt fokuseres det på sikkerhet knyttet til nettverk og datasystemer. Studieretningen gir også innføring i strategi, økonomi og organisasjon. Studieretningen gir en praktisk innføring i en driftsingeniørs hverdag.

Studenter tatt opp på Y-veien/TRES må gjennomføre følgende obligatoriske kurs uten studiepoeng:

Oppgraderingskurs 1 matematikk (tilsvarende opptakskravet R1) - 6 ukers kurs sommeren før 1. semester

Oppgraderingskurs 2 matematikk (tilsvarende opptakskravet R2) - gjennomføres 1. semester

Oppgraderingskurs fysikk (tilsvarende opptakskravet Fysikk 1) - gjennomføres 2. semester

Studenter som før opptak har gjennomført R1, R2 og/eller Fysikk 1 eller tilsvarende, får fritak for tilsvarende oppgraderingskurs.

Studenter tatt opp på Y-veien skal i tillegg ha NO-007 Norsk som redskapsfag i 1. semester.

Bachelorprosjektet gjennomføres normalt i vårsemesteret. Instituttet kan etter søknad godkjenne at bachelorprosjektet gjennomføres i høstsemesteret dersom studenten oppfyller forkunnskapskravene og det er tilgjengelig veiledningskapasitet for prosjektet.

Studieprogrammet er utformet i henhold til Forskrift om rammeplan for ingeniørutdanning fastsatt av Kunnskapsdepartementet 18. mai 2018.

Det tas forbehold om at det kan komme endringer i fagplanen, blant annet i forbindelse med oppdateringer av nasjonale retningslinjer for ingeniørutdanning. Sammensetningen av valg- og fordypningsemner planlagt i 5. semester kan endres i løpet av studiet. Alle valgbare emner gis under forutsetning av at det er nok oppmeldte studenter.

Undervisnings-og læringsformer

Sentrale undervisningsformer som blir brukt er fellesforelesninger, gruppearbeid, selvstudium, teoriøvinger og labøvinger individuelt eller i gruppe, samt prosjektarbeid. Det er ikke frammøteplikt til de ordinære forelesningene, men enkelte emner kan ha obligatorisk frammøte. Dette kunngjøres spesielt. Det forutsettes at studentene på egenhånd tilegner seg en stor del av lære- og arbeidsstoffet som hører med til studiet.

Undervisningsspråket er normalt norsk. Enkelte emner kan undervises på andre skandinaviske språk eller engelsk. For å øke studentenes eksponering for engelsk, og for å kunne tilby innvekslingsstudenter et større knippe valgmuligheter, vil emner i 3. og 5. semester kunne undervises på engelsk.

En del tid er timeplanfestet til øving og laboratoriearbeid der klassene deles opp i passende grupper. Dette er arrangert slik for at alle studenter skal ha tilgang til utstyr og/eller assistanse slik at øvingsarbeid kan utføres. Studentene må likevel regne med å arbeide utover den timeplanfestede tiden for å utføre oppgavene tilfredsstillende.

Studentene skal utarbeide og hvert semester oppdatere sin personlige utdanningsplan. Studentene forventes å ta fullt ansvar for egen læringssituasjon og progresjon i forhold til sin utdanningsplan.

I forbindelse med arbeid med bacheloroppgaven, er det obligatorisk frammøte til minst 10 veiledningsmøter. Student og veileder har et felles ansvar for at dette blir gjennomført.

Vurderingsformer

Det benyttes ulike vurderingsformer. I flere emner er det krav om innlevering av oppgaver eller andre krav for å gå opp til eksamen. Skriftlig eksamen, prosjektarbeid, mappevurdering og presentasjoner er blant vurderingsformene som benyttes, enten hver for seg eller i kombinasjon. Vurderingsform for det enkelte emnet er beskrevet i emnebeskrivelsene under punktet "Eksamen". En student kan ikke levere forbedret versjon av bacheloroppgaver, hovedprosjekt og andre større oppgaver på 10 studiepoeng eller mer med individuelt utformet problemstilling.

Enkelte eksamensoppgaver som eventuelt blir gitt på engelsk, kan besvares valgfritt på engelsk, norsk eller et annet skandinavisk språk.

Internasjonalisering

Dagens IT-bransje er internasjonal, både på tjenste- og produktsiden, med hovedsaklig engelsk som språk. Dette reflekteres i våre studier på flere måter. Det meste av litteraturen som benyttes i løpet av studiet er på engelsk. For at studentene i større grad skal få inn terminologien undervises de fleste emner i 3. og alle emner 5. semester på engelsk. Hvordan internasjonale regler spiller inn i en dataingeniørs hverdag blir gjennomgått. Videre har du mulighet til å jobbe med internasjonale studenter når de kommer på innveksling, både i 3. og 5. semester.

Bachelorstudentene kan integrere utenlandsstudier i sin utdanningsplan og som utvekslingsstudent ta 5. og/eller 6. semester ved et partneruniversitet i utlandet der universitetet har avtale. Fakultetet samarbeider blant annet med læresteder i Tyskland, England, Irland, Danmark, Spania, Østerrike, USA og Australia.

Eventuelle emner tatt i utlandet skal passe inn i bachelorprogrammets utdanningsplan og skal godkjennes av UiA før utreise. Det skal også skrives en avtale om utvekslingsopphold. Det er meget viktig å forberede et utvekslingsopphold god tid i forveien i samråd med studieprogramleder og Internasjonal avdeling.

Vilkår for å gå videre i studiet

Studenten må ved starten av det semesteret bacheloroppgaven skal gjennomføres ha bestått minimum 130 studiepoeng i utdanningsplanen sin.

For studenter som er tatt opp på Y-vei og TRES gjelder følgende progresjonskrav:

Obligatorisk sommerkurs i matematikk må være bestått for at studenten skal få starte første semester på ingeniørstudiet. Obligatoriske oppgraderingskurs i matematikk (1. semester) og fysikk (2. semester) må være bestått for at studenten skal kunne starte andre studieår.

Yrkesmuligheter og videre utdanning

For å følge med utviklingen i informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) er fagområdet i konstant endring. Arbeidsmulighetene er mange, for eksempel i alle typer bedrifter med moderne dataverktøy hvor det jobbes med IKT og i konsulentfirmaer som arbeider med programutvikling og brukerstøtte. Det finnes interessante oppgaver i modellering, software- og systemutvikling, grafiske systemer, drift av datasystemer, datasikkerhet, multimedia, web/html og Java. Operativsystemene som brukes er primært Windows og Linux. Studiet kvalifiserer for en rekke masterprogram i inn- og utland, blant annet masterprogrammet i informasjons- og kommunikasjonsteknologi, masterprogrammet i cybersikkerhet og masterprogrammet i industriell økonomi og teknologiledelse ved Universitetet i Agder.

Fører til grad

Fullført treårig ingeniørutdanning (180 studiepoeng) gir graden Bachelor i ingeniørfag - Data.

Studentevaluering

Studieevaluering gjennomføres årlig i studieråd i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.2.  I forkant av studieråd kan studenttillitsvalgte innhente innspill fra medstudenter.

Egenbetaling

UiA har, sammen med studentene arrangert en årlig tur til utlandet for å besøke relevante teknologibedrifter. Dette er et frivillig arrangement og ikke et krav i studiet, og studenten må således dekke utgifter til en slik reise selv.

I tillfeller hvor valgemner inkluderer arbeidspraksis, eller hvor valgemner gir mulighet for studenten til å sitte på en bedrifts lokasjon, eller i emner hvor studenten selv velger å opprette samarbeid med bedrifter/organisasjoner, må studenten selv dekke reisekostnader. Utover dette henvises det til UiA sine retningslinjer for dekning av utgifter til reise og opphold i forbindelse med praksis for studenter.

Kontaktperson

Studieprogramleder Arne Wiklund

Andre opplysninger

Det er krav om obligatorisk HMS-kurs for studenter som tas opp på studieprogrammet.

Det stilles krav om at alle studenter ved UiA har egen bærbar datamaskin til bruk i undervisning og eksamen, jf. forskrift om studier og eksamen ved Universitetet i Agder § 12d.

Se nærmere informasjon om kravene til egen PC og Mac, og evt. lån av PC her: uia.no/it/studentpc

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 03:22:21