English version of this page 2-årig master

Økonomi og administrasjon – siviløkonom

Kristiansand

Setter du deg høye mål? Ønsker du å bidra til verdiskaping? Ser du for deg en fremtidig lederstilling? Master i økonomi og administrasjon - siviløkonom gir deg en anerkjent utdannelse og et solid grunnlag for å nå dine ambisjoner. 

Fakta om programmet

Studiepoeng:
120
Studiets varighet:
2 år
Organisering
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
50

Om studiet

Gjennom master i økonomi og administrasjon - siviløkonom får du anledning til å bygge et faglig nettverk i et dynamisk, inkluderende og internasjonalt studiemiljø, og studiet vil gi deg mange muligheter i arbeidsmarkedet. 

Studerer du hos oss får du en anerkjent utdanning av høy kvalitet. Handelshøyskolen ved UiA er en av tre norske handelshøyskoler med internasjonal AACSB-akkreditering. Et vitnemål fra Handelshøyskolen ved UiA vil kunne gi deg mange fordeler i fremtiden.

 

Hva lærer du?

Master i økonomi og administrasjon – siviløkonom gir deg solid teoretisk og empirisk innsikt innen fagområder knyttet til økonomi og administrasjon. Utdanningen gir i tillegg analytiske ferdigheter som gjør deg i stand til å anvende din teoretiske og empiriske innsikt på problemstillinger du møter i arbeidslivet og i samfunnet. 

Programmet gir deg forståelse for bærekraftsutfordringer og etiske problemstillinger du kan møte i ditt profesjonelle arbeid, samt hvordan virksomheter kan forholde seg til disse. Hvordan globalisering og globale forhold kan påvirke virksomheter og markeder, samt hvordan virksomheter kan respondere på dette, er også vektlagt.

I dette studieprogrammet møter du et internasjonalt studiemiljø hvor du gjennom samarbeid med internasjonale grads- og utvekslingsstudenter utvikler din språklige og tverrkulturelle kompetanse.

I master i økonomi og administrasjon – siviløkonom kan du spesialisere deg i Analytical Finance, Økonomisk styring eller International Business.

Spesialiseringer

Analytical Finance

Finansielle teorier er stadig under utvikling. Finansindustrien endrer seg raskt og datamengden øker. Følgelig har virksomheter et økende behov for ansatte som har en solid forståelse av økonomisk teori knyttet til finans, og som kan behandle og analysere det store omfanget av data innen finans og relaterte fagområder.

Spesialiseringen i Analytical Finance gir solide kunnskaper om finansiell modellering, programmeringsferdigheter og erfaring i kvantitativ analyse av finansielle data. Med utgangspunkt i grunnleggende teorier i finans og økonometri vil du bruke relevant programvare og data fra reelle case i ulike finansielle modeller.

I spesialiseringen inngår blant annet porteføljestyring, kapitalforvaltning, likevektsmodeller i kapitalmarkedet, prising av derivater, risikostyring, numerisk optimering, programmering, økonometri, prediksjoner (forecasting), samt oversikt over finansmarkedene.

Etter fullført studium vil du beherske verktøy som brukes i finans og være godt egnet for stillinger i for eksempel forsikringsselskaper, banker og andre finansinstitusjoner. Analytisk kompetanse vil også være etterspurt i andre typer stillinger og virksomheter.

International Business

Denne spesialiseringen gir deg analytiske og praktiske ferdigheter for å kunne håndtere utfordringer knyttet til virksomhetsledelse og -styring i et stadig mer internasjonalt marked. Sentralt i spesialiseringen er multinasjonale selskap og hvordan disse opererer, men også utfordringer som små og mellomstore virksomheter står overfor i forbindelse med inntreden på den internasjonale arena vil bli diskutert. 

Du får kunnskap om hvordan de strategiske og operasjonelle utfordringer bedrifter står overfor kan analyseres, og hvordan utfordringene kan håndteres gjennom å utvikle og anvende relevante strategier, ledelsesformer, markedsføringspraksiser og virksomhetsstyringssystemer. Spesialiseringen gir deg økt kulturell forståelse og kunnskap om internasjonal virksomhet, noe som gjør deg godt egnet for stillinger i virksomheter som opererer i internasjonale markeder.

Økonomisk styring

Spesialiseringen i økonomisk styring gir innsikt i og kunnskap om hvordan virksomheters resultater oppnås, måles og styres. Etter fullført studium vil du også være i stand til å vurdere hvordan ulike markedsforhold og andre rammefaktorer påvirker virksomheters strategier og måloppnåelse.

I spesialiseringen vil du lære hvordan styrings- og kontrollsystemer kan utformes og brukes for å støtte opp om og kontrollere virksomhetens mål og strategier. Du vil også få et teoretisk fundament for å kunne forstå og analysere incentivproblemer som kan oppstå i offentlige og private virksomheter. 

Spesialiseringen vektlegger nasjonale regnskapsstandarder (Norsk GAAP), og som kandidat fra denne spesialiseringen vil du være i stand til å diskutere hvordan disse påvirker bedrifters finansregnskap. Du vil også være i stand til å anvende informasjonen ved evaluering av virksomheters eiendeler og selskapsverdi. 

Du som velger denne spesialiseringen får et solid grunnlag for ledelses- og økonomistillinger i næringslivet, offentlig sektor og frivillige organisasjoner. Du vil i tillegg være attraktiv i prosjektrelaterte stillinger innen de samme sektorene.

Studenter som ønsker en karriere innenfor regnskap og revisjon anbefales å søke opptak til toårig Master i regnskap og revisjon – siviløkonom.

 

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk og engelsk.

To emner undervises parallelt i første halvdel av semesteret med avsluttende eksamen før de neste to emnene undervises etter samme prinsippet. Unntaket er TFL400 som undervises gjennomgående hele semesteret.

Undervisningen vil variere med kombinasjon av forelesninger, prosjektarbeid i grupper, skriftlige innleveringsoppgaver og andre undervisnings- og læringsformer.

Praksis

I nest siste semester kan du søke om internship (praksisplass) i en lokal virksomhet i Agder eller i en nordisk virksomhet i en fremvoksende økonomi i Asia eller Afrika.

Praksis lokalt tas i kombinasjon med valgemner ved Handelshøyskolen ved UiA. Aktuelle praksisvirksomheter kan være 3B Fibreglass, Sparebanken Sør, Skagerak Maturo, Agder Energi og NHO Agder. 

Får du tildelt internship i utlandet kombinerer du dette med utveksling ved et samarbeidsuniversitet i landet du reiser til. Eksempler på praksisvirksomheter er Yara, Equinor, Den norske Ambassaden, Innovasjon Norge, Jotun, Det Norske Veritas, Noratel, IKEA, Aker Solutions og Kongsberg Maritime.

Antall plasser er begrenset. Oppnådde karakterer i studiet, og match mellom student og virksomhet, er sentrale kriterier ved tildeling av internship.

Utveksling

Du kan søke om utveksling i nest siste semester.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Handelshøyskolen ved UiA er internasjonalt akkreditert av AACSB (the Association to Advance Collegiate Schools of Business). Akkrediteringen åpner dørene for samarbeid med gode institusjoner verden over, og vi har samarbeidsavtaler med mange universiteter og høyskoler i utlandet. 

Handelshøyskolen ved UiA oppfordrer alle sine studenter til å dra på et utvekslingsopphold i løpet av studietiden. Et utvekslingsopphold gir deg mulighet for fordypning og faglig bredde ut over det programmet tilbyr. I tillegg vil et utvekslingsopphold gi deg et sosialt utbytte og en større innsikt i og forståelse for internasjonale og globale spørsmål og utfordringer. For mange gir også utvekslingsoppholdet en mulighet for internasjonal nettverksbygging.

Studiemiljø

"Det føltes trygt da utdanningen du får er såpass bred, og du har et hav av karrieremuligheter både innenfor privat og offentlig sektor når du er ferdig. Du får en allsidig og etterspurt kompetanse når du skal inn på arbeidsmarkedet – siviløkonomer trengs overalt!"

Nora Ydse, master i økonomi og administrasjon - siviløkonom

Mercurius er linjeforeningen for økonomistudentene. Mercurius jobber for å skape samhold mellom studentene på tvers av kull, og står for både sosiale arrangement og faglig påfyll. 

  • Linjeforeningen Mercurius på Instagram
  • Linjeforeningen Mercurius på Facebook

Jobb- og karrieremuligheter

Masterprogrammet økonomi og administrasjon - siviløkonom gir deg en solid og allsidig plattform for ulike stillinger innen næringsliv, finans, offentlig forvaltning og mer.

Hva kan du bli?

Siviløkonomer jobber i det private næringsliv og offentlig sektor, for eksempel i bank, forsikring, revisjon, konsulentvirksomhet, departementer og andre offentlige virksomheter. I tillegg finner vi siviløkonomer i utdanningsinstitusjoner og i ideelle organisasjoner. Siviløkonomer er rustet for varierte arbeidsoppgaver – alt fra saksbehandling, prosjektledelse, økonomisk styring, regnskap og finans til strategi, ledelse og merkevarebygging. Utdanningen gir også et godt grunnlag for å starte egen virksomhet.

Videre studier

Fullført studium kan kvalifisere for opptak til doktorgradsutdanningen (ph.d.) på Handelshøyskolen ved UiA eller til andre doktorgradsprogram i Norge og internasjonalt. 

Søknad og opptak

Søk loaklt opptak innen 15. april 

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

I opptaksgrunnlaget skal det inngå bachelorgrad i økonomi og administrasjon eller tilsvarende utdanning som tilfredsstiller «Minimumskrav for Bachelor i økonomi og administrasjon (BØA)» vedtatt i Universitets- og høgskolerådet - økonomi og administrasjon i november 2018.

120 studiepoeng skal være innen økonomisk-administrative fag, derav minimum 20 studiepoeng på nivå 2 / påbyggingsnivå. 90 av disse studiepoengene må dekke følgende faggrupper:

Bedriftsøkonomisk analyse (minimum 30 studiepoeng)

  • Finansregnskap
  • Økonomistyring
  • Investering og finansiering

Administrasjonsfag (minimum 30 studiepoeng)

  • Markedsføring
  • Organisasjonsteori og ledelse
  • Foretaksstrategi

Samfunnsøkonomi (minimum 15 studiepoeng)

  • Makroøkonomi
  • Mikroøkonomi

Metodefag (minimum 20 studiepoeng)

  • Matematikk for økonomer
  • Statistikk for økonomer
  • Samfunnsvitenskapelig metode

Minimum 7,5 studiepoeng i etikk, samfunnsansvar og bærekraft*

Det stilles krav om vektet gjennomsnittskarakter på C eller bedre.

*Overgangsregel: For søkere med bachelorgrad som tilfredsstiller tidligere UHR-ØA minimumskrav for bachelor i økonomi og administrasjon, gjelder krav om minimum 5 studiepoeng i etikk og samfunnsansvar.

Utfyllende regler for opptak til det enkelte masterprogram er fastsatt med hjemmel i forskrift om opptak til studier og emner ved Universitetet i Agder.

Anbefalte forkunnskaper

Gode kunnskaper i engelsk.

Bachelorstudier fra UiA som kan kvalifisere

Tilsvarende studier fra andre utdanningsinstitusjoner kan også kvalifisere - se nærmere info under Opptakskrav.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

3,10

Om poengberegning og poenggrenser i lokalt opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Studiet leveres av Handelshøyskolen ved UiA